Του Γιάννη Ζωιτού
Η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναβλήθηκε, αλλά η απειλή της πτώσης πίσω από το ΠαΣοΚ δεν απομακρύνθηκε. Τι θα κάνουν Τζάκρη, Αποστολάκης και οι λοιποί της «κασσελακικής» πτέρυγας.
Επί ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ υποφέρει από μια «αφαιρετική μέθοδο» που συρρικνώνει διαρκώς την κοινοβουλευτική δύναμή του. Ως αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις εθνικές εκλογές του 2023 το κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς εξασφάλιζε 47 έδρες. Ωστόσο από Νοέμβριο σε Νοέμβριο έχει καταποντιστεί στις 31 και από μέρα σε μέρα κινδυνεύει να γίνει τρίτο κόμμα της ιεραρχίας αντικρίζοντας την πλάτη του ΠαΣοΚ, με τον οποίο έχει προσώρας τον ίδιο αριθμό.
Οι δύο διασπάσεις στα τέλη του προηγούμενου χρόνου (Ομπρέλα, 6+6) και η απόσχιση έντεκα βουλευτών προκειμένου να συγκροτήσουν τη Νέα Αριστερά προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου αιμορραγία, οι συνέπειες της οποίας κατέληξαν να είναι τώρα μη διαχειρίσιμες. Η διαγραφή της Αθηνάς Λινού τον περασμένο Αύγουστο για λόγους ηθικής τάξης άφησε την ΚΟ με 35 μέλη και η προ δεκαημέρου ανεξαρτητοποίηση των πρώτων τεσσάρων «κασσελακικών» βουλευτών (Χρηστίδου, Αυλωνίτης, Μάλαμα, Π. Παππάς) προκάλεσε μια ισορροπία του τρόμου.
Έκτοτε ο ΣΥΡΙΖΑ περπατά σ’ ένα τεντωμένο σχοινί που ταλαντεύεται και μοιραία «τρέμει» την όποια νέα απώλεια προκύψει. Σε μια τέτοια συγκυρία θα πάψει να κατέχει τον θεσμικό ρόλο που του είχε ανατεθεί από το 17.83% του εκλογικού σώματος πριν από 17 μήνες.
Αναβλήθηκε η ΚΟ εν μέσω βαθιάς κρίσης
Σήμερα Τρίτη επρόκειτο να συνεδριάσει το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θα ήταν η πρώτη συνύπαρξη όλων των βουλευτών μετά το ταραχώδες έκτακτο συνέδριο και η τελευταία πριν από την εκλογή νέου προέδρου. Η αναβολή και η μετάθεση για την επόμενη εβδομάδα προοικονομεί εξελίξεις ούτως ή άλλως. Ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα πλέον ποια θα είναι η σύνθεση στα έδρανα όταν σταλεί η νέα πρόσκληση για σύγκληση.
Να έχει αναδειχθεί ως τότε νέος αρχηγός, χάρη στο 50%+1 των ψήφων κατά τον α’ γύρο, δεν είναι ένα σενάριο με πολλές πιθανότητες επαλήθευσης την προσεχή Κυριακή (24/11). Εμπεριείχε ρίσκο όμως οποιαδήποτε πρόβλεψη της «ανθρωπογεωγραφίας» στην αίθουσα της Γερουσίας την επόμενη εβδομάδα. Ιδίως από τη στιγμή που έχουν ήδη δρομολογηθεί οι κινήσεις ονοματοδοσίας και διακήρυξης στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.
Αρχικά είχε διαφανεί η πρόθεση όσων βουλευτών έχουν ταχθεί στο πλευρό του 36χρονου πολιτικού να μην χρεωθούν το πολιτικό βάρος της «έκπτωσης» του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ναι μεν είχαν παραιτηθεί συνολικά από τους τομείς δράσης που τους είχαν ανατεθεί εντός Κοινοβουλίου, αλλά στο επόμενο στάδιο δεν εισήλθαν ακόμη. Η πλειονότητά τους προτίμησε ν’ αφήσει τον χρόνο να δουλέψει υπέρ της, να μην κινηθεί βιαστικά και να παρατηρεί παρά να πράττει. Στρατηγική η επιλογή που εφαρμόστηκε.
Η Κουμουνδούρου επιχείρησε να ανακόψει με κάθε τρόπο το μεγάλο «φευγιό». Παρόλα αυτά και ύστερα από δέκα ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται στην «γκρίζα ζώνη» κινδυνεύοντας μ’ ένα ιστορικό «γκρεμοτσάκισμα».
Τζάκρη, Αποστολάκης και οι υπόλοιποι του Κασσελάκη
Η Θεοδώρα Τζάκρη έχει ήδη διαμηνύσει πως στέκεται κιόλας στην πόρτα της εξόδου. Αρκεί να την ανοίξει και να κουνήσει μαντήλι. Δεν αναγνωρίζει τους όρους της «αποστάτριας» και της ιστορικής ανακολουθίας που της αποδίδονται, όπως επίσης στους υπόλοιπους που έφυγαν αμέσως μετά τα γεγονότα στο Γκάζι, και δεν αποκλείεται να κάνει πάραυτα την κίνησή της, αφού εκφράσει -εκ νέου και με δριμύτητα- την απέχθειά της.
Όταν επιβεβαιωθεί η ανεξαρτητοποίησή της, θα μένει να επαληθευτεί ή όχι το «θα πάρω κι άλλους μαζί μου» που είχε υποστηρίξει προσφάτως. Τότε μιλούσε για συγκροτημένη κοινοβουλευτική ομάδα που θα εκφράσει συνολικά τον Ταύρο ως «φυσική συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ».
Πλην της Έλενας Ακρίτα, για την οποία «οι έδρες ανήκουν στο κόμμα» και «ποτέ δεν ήταν το δέλεαρ» για την ίδια, αλλά και της Νίνας Κασιμάτη, που έχει διαψεύσει παντοιοτρόπως κάθε σενάριο για παρασκηνιακές κουβέντες με το ΠαΣοΚ, οι υπόλοιπες εκδοχές ποικίλουν.
Πότε θα μιλήσει ο Τσίπρας
Μόλις χθες ο Ευάγγελος Αποστολάκης ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει και να τοποθετηθεί δημόσια προτού λάβει τις αποφάσεις του. Για τον ίδιο πάντως, που ήταν από νωρίς στους ανθρώπους του περιβάλλοντος Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί επί της ουσίας παρελθόν. Από τη μία «δεν μπορεί να εμπνεύσει» κι από την άλλη να ανταποκριθεί στον ρόλο του.
Απομένει απλώς να διευκρινιστούν ο χρόνος και ο τρόπος που θα φέρουν τον ναύαρχο εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επεσήμανε άλλωστε «δεν ενδιαφέρει κανέναν άλλο, παρά μόνο μια κομματική ομάδα ατόμων που δίνει μάχη προσωπικής επιβίωσης».
Ο πρώην υπουργός Άμυνας δεν απέκλεισε πάντως να παραδώσει την έδρα του, δεδομένου πως «δεν έβαλα ποτέ τις προσωπικές φιλοδοξίες πάνω από τη συλλογική υπόθεση».
Ο Αλ. Τσίπρας, εφόσον το κρίνει απαραίτητο να γίνει, θα έχει τη δυνατότητα να μιλήσει την προσεχή Κυριακή κι αφότου συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης προέδρου.
Ποιοι απομένουν στο μέτρημα; Η Γιώτα Πούλου (Βοιωτίας), ο Γιώργος Γαβρήλος (Αργολίδας) και ο Γιάννης Σαρακιώτης (Φθιώτιδας), ενόσω η Ράνια Θρασκιά (Α’ Θεσσαλονίκης) και Βασίλης Κόκκαλης (Λάρισας) κινούνται εντελώς οριακά. Όλοι τους και καθένας χωριστά σταθμίζουν τις ισορροπίες στις εκλογικές περιφέρειές τους δεδομένου πως το πολιτικό μέλλον τους επηρεάζεται αναπόφευκτα από τις πρωτοβουλίες που θα λάβουν μέσα στο επόμενο διάστημα.
Οι ασθενείς αντιστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Επειδή πάντως φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο ο ΣΥΡΙΖΑ ν’ αντέξει και μετά τις ανακοινώσεις Κασσελάκη που έρχονται, αυτό που επιχειρείται από την ηγεσία της ΚΟ, υπό τον πρόεδρο Νίκο Παππά, είναι να μειωθεί η «αφαίμαξη». Κουβέντες και τηλεφωνήματα γίνονται διαρκώς προς αυτούς που κάνουν δεύτερες σκέψεις.
Όπως την ίδια στιγμή εξετάζονται εναλλακτικές με προσέλκυση βουλευτών από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων. Διότι η Νέα Αριστερά έχει αποκλείσει την «επιστροφή στο μαντρί». Θα ειπωθούν κι άλλα πολλά πίσω από τις κλειστές πόρτες. Όχι όμως με πολλές πιθανότητες να αποφευχθεί το πολιτικό ταρακούνημα στα έδρανα του Κοινοβουλίου.
Για παν ενδεχόμενο ας υπάρχει κατά νου ότι με συνολικά δέκα απώλειες ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατρακυλήσει στα όρια του ΚΚΕ που μετρά μια συμπαγή ομάδα 21 βουλευτών.