Η επιθυμία του Στέφανου Κασσελάκη να πάρει ξανά τα γκέμια και να ελέγξει όσο μπορεί
το εν εξελίξει πολιτικό παίγνιο για την επόμενη μέρα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
 

Του Αρη Ραβανού

Παίζει κυριολεκτικά με τη «φωτιά» ο Στέφανος Κασσελάκης, που επέλεξε, εντελώς αιφνιδιαστικά αλλά εν μέσω των δημοσιευμάτων για το ενιαίο σχήμα της κεντροαριστεράς και τα σενάρια για επανεργοποίηση του Αλέξη Τσίπρα, να επιτεθεί με σφοδρότητα έναντι του πρώην Πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με μια κίνηση που ενόχλησε πολλούς ακόμα και τον πρώην Πρωθυπουργό σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Βήματος, αποφάσισε να κάψει ο ίδιος τα σενάρια περί συνεργασίας ή συμπόρευσης ή συμμαχίας με το ΠαΣοΚ, θέλοντας να βάλει όσο μπορεί τις συντεταγμένες για την επόμενη περίοδο.

Το Βήμα της Κυριακής έγραφε για άγχος του Στ. Κασσελάκη με όλη αυτή τη συζήτηση περί ενιαίου σχήματος της κεντροαριστεράς που σε μεγάλο βαθμό τον ξεπερνούσε, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα. Στο κλίμα αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει, άγνωστο εάν θα τα καταφέρει, να πάρει ξανά τα γκέμια και να ελέγξει όσο μπορεί το εν εξελίξει πολιτικό παίγνιο για την επόμενη μέρα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Και μόνο η αναφορά του «παρέλαβα χάος» ήταν μεγάλο καρφί για τον Αλέξη Τσίπρα στον οποίο εξαπέλυσε ουσιαστικά ευθεία επίθεση, εάν αποκωδικοποιήσει κανείς τα όσα ανέφερε για πτυχές της περιόδου της προεδρίας του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αγνοεί τις μετρήσεις

Παράλληλα, θέλοντας να προκαλέσει την δημιουργία ενός κομματικού τείχους από στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε με την μακροσκελή ανάρτησή του από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες, ότι δεν υπάρχει περιθώριο για συνεργασία με το ΠαΣοΚ.

Αγνοώντας τις πολλές συζητήσεις σε επίπεδο βάσης και τις μετρήσεις που δείχνουν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ (7 και 8 στους 10) να θέλουν το ενιαίο σχήμα της κεντροαριστεράς, μιλά για «μια επίμονη συζήτηση» που έχει ανακύψει σχετικά με τη «συγκόλληση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠαΣοΚ», και θέτει το ερώτημα:

«Αλήθεια, δεν θα έπρεπε αυτή η συζήτηση να είχε ξεκινήσει πέρυσι, όταν η ΝΔ κατέκτησε το 41%, αντί για τώρα που η ΝΔ κατέρρευσε στο 28%; […] Γιατί λοιπόν αυτή η συζήτηση για «συγκόλληση» τώρα; Τώρα που καθαρίζουμε το κόμμα μας από συμφέροντα και μαγαζάκια, τώρα που ραγίσαμε την παντοδυναμία Μητσοτάκη;».

Επιμένει σε μια γνωστή θεωρία στο ΣΥΡΙΖΑ που ασπάζονται αρκετοί, ότι δηλ. «κανάλια, εφημερίδες, δημοσιογράφοι, δημοσκοπήσεις – ολόκληρο το σύστημα θέλει επιβάλλει και το πρόβλημα και τη λύση», τους δήθεν σωτήρες που θα μπορούν να ελέγξουν». Επ’ αυτού όμως προτάσσει το επιχείρημα ότι οι συνεργασίες χτίζονται από κάτω προς τα πάνω. «Σε αυτήν τη διαδικασία είμαστε παρόντες. Οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται επειδή ξαφνικά το σύστημα βλέπει τον Μητσοτάκη να αποσταθεροποιείται και ψάχνει την επόμενη ρεζέρβα του» σημείωσε.

Άνοιξε τον κομματικό Ασκό του Αιόλου

Την ώρα που γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα πολιτικά σχέδια του Αλ. Τσίπρα, ειδικά μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή της διήμερης Διεθνούς Διάσκεψης του Ινστιτούτου του, η οποία προβλήθηκε αρκετά και έγινε δεκτή με θετικά σχόλια και από πολιτικούς του αντιπάλους, ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε να του επιτεθεί, ανοίγοντας τον κομματικό Ασκό του Αιόλου.

Επί των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του προκατόχου του, σημειώνοντας:

«Δυστυχώς παρέλαβα ένα χάος. Μπορεί να μην έχουμε οφειλές σε τράπεζες, αλλά έχουμε πολύ μεγάλα ανοίγματα σε προμηθευτές. Ακόμα και από την περίοδο μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων Μαΐου – Ιουνίου 2023, όταν ήταν ξεκάθαρο το πόσο θα μειωνόταν η κρατική χρηματοδότηση λόγω της συρρίκνωσης του ποσοστού μας».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί, θέλοντας ουσιαστικά να απαντήσει στην πλευρά του Αλ. Τσίπρα που εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί να απαντήσει, ότι τώρα θα αρχίσει μια επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού και θα παρουσιάσει και άλλες, αλήθειες, όπως αναφέρει, με στοιχεία στο ερχόμενο διάστημα, για να καταλάβετε τι παρέλαβα. Και οικονομικά και οργανωτικά».

Οι αναφορές που εξόργισαν

Ειδικά οι αναφορές του, «ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα, «δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης» και «ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ δάνειο από τράπεζα», προκαλούν και πλήθος ερωτημάτων. «Τι ακριβώς εννοεί με την αναφορά ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα, υπήρχαν πριν; Τι είναι αυτά που ακούμε; Ντροπή» έλεγε στο Βήμα πρώην υπουργός που συμπλήρωσε πως η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο διάστημα, μετά αυτή την πολεμική ανάρτηση του Στ. Κασσελάκη, θα είναι εκρηκτική.

Τα κτυπήματα όμως έναντι του Αλ. Τσίπρα ήταν συνεχή σε σημείο που όπως πληροφορείται το Βήμα έγιναν έξαλλοι και πολλοί πρώην υπουργοί που βλέπουν ότι η κατάσταση ξεφεύγει. «Δεν πρόκειται αυτήν τη φορά να έχουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα της τελευταίας στιγμής, ένα copy paste από τα διάφορα τμήματα του κόμματος, με ισορροπίες μεταξύ των διαφόρων «τάσεων», και χωρίς επαρκή κοστολόγηση», ανέφερε ο Στ. Κασσελάκης που έδωσε λαβή στη ΝΔ να πει ότι παραδέχεται πως δεν έχει κυβερνητικό πρόγραμμα!

Για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις για το τι έρχεται σε κομματικό επίπεδο, η προειδοποίηση-μήνυμα με ειρωνικό τρόπο μάλιστα, ήταν σαφής και η οποία σχολιάζεται ήδη από χθες το απόγευμα σε μεγάλο κύκλο στελεχών και βουλευτών: «Ανανέωση σημαίνει: μερικές καριέρες τελειώνουν, μερικές καριέρες αρχίζουν. C’est la vie…».

Εν αναμονή της απάντησης Τσίπρα

Η ευθεία επίθεση στον Αλ. Τσίπρα και η ειρωνεία κυριαρχούν τις τελευταίες ώρες από τον Στ. Κασσελάκη που φαίνεται ότι επιλέγει την κλασσική μέθοδο ώστε να ξεπεράσει την διευρυνόμενη και εντεινόμενη συζήτηση για ενιαίο φορέα, η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.

Το κρίσιμο όμως ερώτημα για πολλούς είναι πως θα απαντήσει ο Αλ. Τσίπρας σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση του διαδόχου του που ξεπερνά κάθε όριο με κινήσεις που όμοιές της δεν έχουμε ξαναδεί τα τελευταία χρόνια.

Κριτική και απόσταση από επιλογές έχουν υπάρξει στο παρελθόν σε όλα τα κόμματα, αλλά τέτοια ευθεία αμφισβήτηση και αποδοκιμασία δεν έχει υπάρξει, γεγονός που ενισχύει, όχι απλά το βαρύ, αλλά πλέον εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: liberal.gr