Καθαρό προβάδισμα, 65% για τις δυνάμεις που θέλουν «αλλαγή σελίδας» από την τοξικότητα,
στην εκλογή συνέδρων. «Τραμπική» διαχείριση ήττας από τους «Κασσελίστας».

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (8-10 Νοεμβρίου) , είχαν σαφές πολιτικό πρόσημο, παρά την προσπάθεια που κατέβαλε η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη να υπάρξει «θολή εικόνα» σε σχέση με το αποτέλεσμα: Νίκη για την πλειοψηφία της Κ.Ε του κόμματος και βαριά ήττα για τον έκπτωτο πρόεδρό του.

Ο συσχετισμός

Με βάση την υφιστάμενη πληροφόρηση ο συσχετισμός που διαμορφώνεται μετά τις εκλογές αντιπροσώπων είναι στα περίξ του 65% για την πλευρά της πλειοψηφίας. Εκεί όπου συναθροίζονται οι σύνεδροι που στηρίζουν τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής μετά την 8η Σεπτέμβρη και την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη. Αντίστοιχα η πλευρά του έκπτωτου προέδρου, που έπαιξε το τελευταίο της χαρτί σε αυτή την εκλογική διαδικασία, περιορίζεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 30 με 35%.

Στη αναλογία αυτή φαίνεται να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο η βούληση των μελών της περιφέρειας όπου η απόκλιση φαίνεται να είναι αισθητά μεγαλύτερη. Όμως επικράτηση της πλειοψηφίας υπήρξε και στην Αττική. Το νομό που η πλευρά Κασσελάκη εικάζονταν πώς έχει τον πιο συγκεντρωμένο αριθμό οπαδών.

 

Η… «Ψίμυθος»

Όπως φάνηκε από την χθεσινή (και πιθανότατα και την σημερινή) συμπεριφορά της, η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη είχε εξαρχής ως σχεδιασμό να παρουσιάσει για τον εαυτό της την εικόνα της νίκης… ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Να ακολουθήσει δηλαδή μια τακτική βγαλμένη από την «καρδιά» της «τραμπικής» αντίληψης, όπου ο λόγος δεν οριοθετείται υποχρεωτικά από την πραγματικότητα.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το ότι ο Στέφανος Κασσελάκης σε μεταμεσονύχτια ανάρτησή του δεν μίλησε ευθέως για νίκη η επικράτηση συνέδρων που συμμερίζονται τις απόψεις του. Αντιθέτως χρησιμοποίησε μια διφορούμενη διατύπωση λέγοντας πως «συγχαίρω όλους τους συνέδρους -με όποια πλευρά κι αν εξελέγησαν- και τους εύχομαι επιτυχή παρουσία στο Συνέδριο. Αυτή η σαρωτική νίκη δεν έχει πάνω το όνομά μου. Έχει πάνω της γραμμένη τη λέξη δημοκρατία».

Αντίδραση που ερμηνεύεται από την πλειοψηφία της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ώς παραδοχή ήττας μετά… θριαμβολογίας. Παράλληλα όμως και ως προπομπός αμφισβήτησης των διαδικασιών του συνεδρίου.

Νωρίτερα πάντως παραθέτοντας σωρηδόν επιλεγμένα αποτελέσματα ή αυθαίρετους υπολογισμούς πολιτικού προσανατολισμού των εκλεγμένων συνέδρων οι «Κασσελίστας» επιδίωξαν να εμφανιστούν οι εκλογικές διαδικασίες για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ως ανάλογες με τις… φοιτητικές εκλογές. Όμως οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν έχουν ευθεία αναφορά σε ένα κεντρικό όργανο μια εδώ και πολλά χρόνια δεν υφίσταται ΕΦΕΕ. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση διαθέτει Κεντρική Επιτροπή όπως και Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου. Αμφότερα τα όργανα αυτά άλλωστε έχουν προσδιορίσει με σαφήνεια και εκ των προτέρων τους όρους της προσυνεδριακής διαδικασίας. Επίσης η ίδια η διαδικασία του συνεδρίου θα καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα. Ως εκ τούτου –αντικειμενικά- ένα αφήγημα δύο αποτελεσμάτων δεν μπορεί να «πάει μακριά» και να «σταθεί».

Μπορούν όμως κάλλιστα να υπάρξουν δύο εντελώς διαφορετικά «πολιτικά κέντρα». Άλλωστε αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση που έχει διαμορφώσει η τακτική του Στέφανου Κασσελάκη οδηγώντας τα στελέχη που τον υποστηρίζουν να λειτουργούν πλέον εμφανώς ως ένα διαφορετικό κόμμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: news247.gr