Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως βρήκε τελικά έναν τρόπο να στηρίξει την Ουκρανία ζητώντας από τους Ευρωπαίους συμμάχους να δωρίσουν τα όπλα τους και να πουλήσουν αμερικανικά ανταλλακτικά.

Σύμφωνα όμως με το Reuters, τώρα έρχεται το δύσκολο μέρος: στο να συμφωνήσουν ποιος θα παραχωρήσει τα πολύτιμα συστήματά του, συμπεριλαμβανομένων των πολύ σημαντικών πυραυλικών συστημάτων Patriot.

«Θα κατασκευάσουμε όπλα κορυφαίας ποιότητας και θα τα στείλουμε στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο τη Δευτέρα για τα Patriot που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην καταστροφή ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων που στοχεύουν πόλεις της Ουκρανίας.

Ναι μεν, αλλά… για το σχέδιο Τραμπ

Το σχέδιο, το οποίο ο Τραμπ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε εκπόνησαν τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με δύο πηγές που είναι εξοικειωμένες με τις συζητήσεις, έχει γίνει δεκτό θετικά από την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση, έχει καταστεί σαφές ότι ο Τραμπ παρουσίασε ένα πλαίσιο και όχι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Το πόσο ουσιαστική θα είναι τελικά η υποστήριξη προς την Ουκρανία θα εξαρτηθεί από τις επικείμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με το ποιος θα παρέχει ποιο εξοπλισμό, σύμφωνα με 10 αξιωματούχους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

“Όπως πάντα με αυτά τα θέματα, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”, δήλωσε ο πρέσβης μιας χώρας της Βόρειας Ευρώπης στην Ουάσινγκτον.

Το κεντρικό ερώτημα είναι ποιος θα δωρίσει τις μπαταρίες Patriot και πότε.

Πιάστηκαν στον ύπνο οι Ευρωπαίοι

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο τη Δευτέρα, ο Ρούτε ανέφερε έξι χώρες του ΝΑΤΟ -τη Φινλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία και τον Καναδά- που ήταν πρόθυμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αγοράς όπλων.

Όμως, υψηλόβαθμες πηγές σε δύο από τις πρεσβείες αυτών των χωρών στις ΗΠΑ δήλωσαν στο Reuters ότι έμαθαν προσωπικά για το σχέδιο όταν ανακοινώθηκε, ενώ ακόμη και στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ φάνηκαν να μαθαίνουν για την πρόταση εκείνη τη στιγμή.

«Έχω την ξεκάθαρη αίσθηση ότι κανείς δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για τις ακριβείς λεπτομέρειες, και υποψιάζομαι επίσης ότι εσωτερικά στην κυβέρνηση μόλις τώρα αρχίζουν να κατανοούν τι σημαίνει αυτό στην πράξη», δήλωσε ένας άλλος Ευρωπαίος πρέσβης.

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα, ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι η Συμμαχία θα συντονίσει τις παραδόσεις όπλων μέσω ενός μηχανισμού γνωστού ως «Ασφάλεια και Εκπαίδευση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία», μια αποστολή του ΝΑΤΟ με έδρα τη Γερμανία που είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

«Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη δεσμευτεί να υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Νορβηγίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και της Φινλανδίας”, δήλωσε ο αξιωματούχος. «Οι λεπτομέρειες βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση».

Tρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται σε θέματα όπλων δήλωσαν ότι η πραγματική δουλειά ξεκινά και ήδη συνάδελφοί τους συνομιλούν τώρα με συμμάχους του ΝΑΤΟ και αξιολογούν ποιος είναι πρόθυμος να στείλει τι στην Ουκρανία.

Η στάση της Ελλάδας

«Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε», δήλωσε ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Τρίτη πριν από μια συνάντηση των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένας άλλος αξιωματούχος ανέφερε τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ολλανδία και την Ισπανία ως «καλούς υποψηφίους» για να στείλουν μια συστοιχία Patriot στο Κίεβο, είτε επειδή είχαν πολλαπλές συστοιχίες είτε επειδή οι απειλές που αντιμετωπίζουν είναι σχετικά απομακρυσμένες.

Μερικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ισπανίας, έχουν αντισταθεί στις εκκλήσεις των συμμάχων να δώσουν ορισμένα από τα δικά τους συστήματα Patriot στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητα για την υπεράσπιση των χωρών τους και του ΝΑΤΟ στο σύνολό του.

Η κίνηση του Τραμπ να αναλάβει την ευθύνη για τα πρόσθετα όπλα που κατευθύνονται στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει κάποιες τριβές, όχι μεγάλες, στην Ευρώπη.

«Αν πληρώσουμε εμείς για αυτά τα όπλα, είναι η υποστήριξή μας», ξεκαθάρισε η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλλας, μιλώντας μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι χαιρέτισε την απόφαση του Τραμπ.

«Είναι λοιπόν ευρωπαϊκή υποστήριξη και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία… Αν υποσχεθείτε να δώσετε τα όπλα, αλλά πείτε ότι κάποιος άλλος θα τα πληρώσει, δεν τα δίνετε πραγματικά εσείς, έτσι δεν είναι;»

Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει τα απογραφικά στοιχεία του ΝΑΤΟ για να δει τι είναι διαθέσιμο. Η επόμενη προσπάθειά τους είναι να προσπαθήσουν να πείσουν τους συμμάχους να δωρίσουν τον εξοπλισμό στην Ουκρανία με αντάλλαγμα ένα «αντάλλαγμα» κάποιου είδους, είπε ο αξιωματούχος.

Ο Τραμπ προκάλεσε σύγχυση

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει μια χώρα με 17 Patriot, μερικά από τα οποία θα πήγαιναν απευθείας στην Ουκρανία.

Ο αριθμός έχει προκαλέσει εκτεταμένη σύγχυση μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων και στο Καπιτώλιο -πολλοί από τους οποίους δεν έχουν ενημερωθεί- σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Κανένα μέλος του ΝΑΤΟ εκτός από τις ΗΠΑ δεν διαθέτει αυτόν τον αριθμό συστημάτων Patriot, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, προκαλώντας εικασίες ότι ο Τραμπ μπορεί να αναφερόταν σε συγκεκριμένα εξαρτήματα Patriot, όπως εκτοξευτές ή πυραύλους.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι οι Γερμανοί θα συζητήσουν την αποστολή συστοιχιών Patriot στην Ουκρανία με τις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Αλλά κανένα σύστημα Patriot δεν θα φτάσει στο Κίεβο για μήνες, είπε, πιθανώς καθυστερώντας οποιαδήποτε παραλαβή μέχρι μετά τους τακτικά κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες.

Πηγή: liberal.gr