Του Παναγιώτη Φωτεινoύ
Για περισσότερο από τέσσερις ώρες συνεδρίασαν τα μέλη της ΕΔΕΚΑΠ, στον τέταρτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, κι αμέσως μετά από την πολύωρη διαδικασία εκδόθηκαν τέσσερις διαφορετικές ανακοινώσεις. Το θέμα δεν ήταν άλλο από την ποινή της Κατερίνας Μπατζελή, που παραπέμφθηκε με την κατηγορία της προσβολής και μομφής προς τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ.
Οι φωνές και η ένταση δεν έλειψαν από τη διαδικασία της Μ. Τρίτης. Η διαφωνία μεταξύ των δύο μπλοκ που σχηματίστηκαν, αυτό της πλειοψηφίας κι εκείνο της μειοψηφίας, φάνηκε από την αρχή της συνεδρίασης, όπως και το γεγονός πως δεν υπάρχει κοινός τόπος συμφωνίας μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Η ρητορική, αλλά και η επιχειρηματολογία μεταξύ των μελών του οργάνου αποτύπωσε ανάγλυφα την ύπαρξη δύο διαφορετικών κομματικών γραμμών, αλλά και ενός ρήγματος στο εσωτερικό της ΕΔΕΚΑΠ και κατ’ επέκταση του ΠαΣοΚ. Η διαδικασία τελείωσε αργά το βράδυ, καθώς έγινε δεκτή η εισήγηση της Εύας Ζούπη, με επτά ψήφους υπέρ και τρεις κατά και η κομματική ιδιότητα της Κατερίνας Μπατζελή ανεστάλη για ένα χρόνο, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το ρεπορτάζ του Βήματος.
Αφορμή, για την τακτική συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ ήταν η δήλωση της Κατερίνας Μπατζελής που χαρακτήρισε τοξική και λανθασμένη μία ανακοίνωση του ΠαΣοΚ. «Για την τελευταία ανακοίνωση του ΠαΣοΚ, προσωπικά θεωρώ ότι είναι τοξική και λανθασμένη δήλωση. Όπως τοξικό είναι ότι ο κ. Παππάς είπε για τον κ. Ανδρουλάκη ότι τον τραβάει κάποιος από το δεξί του πέτο. Το ΠαΣοΚ ως ένα κόμμα θεσμικό, ουσιαστικό, δεν μπορεί να κατρακυλάει σε τοξικότητα τύπου 13-0. Αποφάσισε η δικαιοσύνη, αυτή είναι, κλείσαμε. Και να ακολουθούμε το «λαγκάζ» της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνει ότι σε τραβάει από το δεξί πέτο κάποιος», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όσα έγιναν μέσα στη συνεδρίαση
Η Κατερίνα Μπατζελή έφτασε στη Χαριλάου Τρικούπη για να δώσει εξηγήσεις στις 18:30. Αμέσως οι οπερατέρ πάτησαν το rec στην κάμερα και πήραν τα πρώτα πλάνα. Δημοσιογράφοι την περικύκλωσαν για μία δήλωση της. Εκείνη αρκέστηκε στο να πει πως δεν θα απολογηθεί, ενώ για τη διαδικασία τόνισε πως «δεν έχω παιδεία σε αυτό το όργανο τώρα το μαθαίνω. Καλούμαι να δώσω εξηγήσεις. Το υπόμνημα είναι έτοιμο. Θα αποφασίσουμε από κοινού για την επόμενη ημέρα. Ένας κύκλος ανοίγει και ένας κύκλος κλείνει». Η τελευταία της πρόταση γέννησε ερωτήματα, με την ίδια να εξηγεί αργότερα πως «εννοούσα πως ένας κύκλος σήμερα κλείνει με τη συνεδρίαση κι όταν αυτό τελειώσει, ένας άλλος θα ανοίξει».
Αμέσως μετά το σύντομο διάλογο με τους δημοσιογράφους η Κατερίνα Μπατζελή πήγε στην ολομέλεια της ΕΔΕΚΑΠ, προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις. Μόλις τελείωσε την τοποθέτηση της, που κράτησε περισσότερο από 20 λεπτά, δέχτηκε ερωτήσεις από τα μέλη του οργάνου που είναι επιφορτισμένα για την πιστή τήρηση του καταστατικού. Αποχώρησε μετά από σχεδόν 50 λεπτά συνολικής παρουσίας της στην αίθουσα. Η διαδικασία συνεχίστηκε, με τα μέλη της ΕΔΕΚΑΠ να τοποθετούνται και να καταγράφονται οι πρώτες διαφωνίες μεταξύ τους και την Κατερίνα Μπατζέλη να βρίσκεται σε μία εκκλησία, μόλις λίγα τετράγωνα μακριά από τη Χαριλάου Τρικούπη και να παρακολουθεί το τροπάριο της Κασσιανής μαζί με τον γιο της.
Νωρίτερα, η κυρία Μπατζελή τόνισε προφορικά πως η δήλωση της ήταν ατυχής και με υπόμνημά της επεσήμανε ότι με κανένα τρόπο δεν προσέβαλε ή μέμφθηκε τον πρόεδρο του κόμματος και «μάλιστα με μια φράση που παρερμηνεύθηκε καταφανώς και εργαλειοποιήθηκε από παράγοντες εκτός του κόμματός μας, που προσπαθούν να μας μετακινήσουν από την αυτόνομη πορεία μας». Εξήγησε δε, ότι οι αναφορές της δεν είχαν υπαινιγμούς που αφορούσαν στις υποκλοπές και απευθυνόμενη στα 10 από τα 11 μέλη της ΕΔΕΚΑΠ που ήταν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση (ένα μέλος απουσίαζε για λόγους υγείας) ανέφερε ότι «το να «εμπλεκόμαστε» σε στείρες αντιπαραθέσεις με πολιτικά πρόσωπα, είναι μια λανθασμένη τακτική, που δεν συνάδει με τις αρχές και το ύφος του ίδιου του ΠαΣοΚ-αυτή την θεσμική συμπεριφορά, έχω ακολουθήσει σε όλη μου την διαδρομή και έτσι θα συνεχίσω».
Τα μέλη της πλειοψηφίας θεώρησαν πως, ως προς το πρώτο σκέλος της επίμαχης δήλωσης της που έλεγε «τοξική και λανθασμένη» την ανακοίνωση του ΠαΣοΚ πήραν απάντηση και μάλιστα ικανοποιητική. Ενώ ως προς το δεύτερο σκέλος που έλεγε για «το πέτο» δεν πήραν καμία πειστική απάντηση. Παράλληλα, την στιγμή που το ΠαΣοΚ έτρεχε μία καμπάνια για τη στέγαση που έπιανε τον σφυγμό του κόσμου, όπως ανέφεραν, «η κυρία Μπατζελή έδωσε αφορμή για πικρόχολα παραπολιτικά σχόλια που ενίσχυσαν την εσωστρέφεια εντός της παράταξης κι αυτό έκανε ζημιά».
Κάπου εκεί διαφώνησαν τα μέλη του οργάνου κι ανέβηκαν οι τόνοι. Νανά Βρυώνη και Παντελής Καμάς, δικηγόροι και οι δύο, διαφώνησαν έντονα. Οι φωνές τους σύμφωνα με πληροφορίες ακούστηκαν από τον τέταρτο, στον τρίτο και στον πέμπτο όροφο αντίστοιχα. Ωστόσο, αυτό δεν κράτησε πολύ και οι τοποθετήσεις των ψυχραιμοτέρων, όπως ο Χρήστος Τσούνης που μίλησε συναισθηματικά και η Ρένια Ζαρκαδούλα, η οποία κρατούσε και τα πρακτικά, επανάφεραν τη διαδικασία σε ομαλή πορεία.
Το κλίμα αμέσως μετά την πολύωρη και σχολαστική όπως αποδείχθηκε διαδικασία γρήγορα επανήλθε σε συντροφικά επίπεδα. Δηλωτικό στοιχείο αυτής της καλής εικόνας αποτελεί το γεγονός πως οι Χρήστος Τσούνης και Παντελής Καμάς, που εντός της διαδικασίας διαφώνησαν, φεύγοντας συνομίλησαν έξω από τα γραφεία του κόμματος σε αρκετά καλό και φιλικό κλίμα.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα της συνεδρίασης δεν άρεσε στην πλευρά Δούκα, ο οποίος μετά το τέλος της διαδικασίας εξέδωσε ανακοίνωση σε έντονο ύφος. Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΔΕΚΑΠ που εξηγεί τους λόγους της απόφασης. Παράλληλα, η πλευρά της μειοψηφίας έδωσε στη δημοσιότητα τους λόγους για τους οποίους διαφώνησε με το αποτέλεσμα της διαδικασίας, με την Κατερίνα Μπατζελή να κάνει λόγο με παρέμβαση της για ακραία απόφαση.
Η ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ
«Στο ΠαΣοΚ διαχρονικά οι διαφορετικές τάσεις και απόψεις, που είναι καταστατικά κατοχυρωμένες, συνιστούν πλούτο και αξιοποιούνται στη χάραξη πολιτικών, πάντα προς όφελος της κοινωνίας. Καθίσταται, ωστόσο, σαφές ότι οι χαρακτηρισμοί δεν μπορούν να εξαπολύονται με τον μανδύα της ‘’πολιτικής κριτικής’’ και δε χωρούν μεταξύ συντρόφων, πολλώ δε μάλλον στο πρόσωπο του Προέδρου του Κινήματός μας.
Σε μία χρονική στιγμή που το Κίνημά μας δίνει έναν διαρκή αγώνα ενάντια στη συντήρηση της Νέας Δημοκρατίας, κάνει προτάσεις για τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και οφείλει να είναι ενωμένο και τα στελέχη του να τοποθετούνται δημόσια με ενιαίο λόγο, ώστε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και σιγουριά στον ελληνικό λαό, για να πετύχει την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος, η κα. Κατερίνα Μπατζελή επέλεξε να δημιουργήσει με τη δήλωσή της μία στρεβλή δημόσια εικόνα για το Κίνημα και παρ’ ότι είχε πολλές ευκαιρίες να ανασκευάσει την απαράδεκτη αυτή δήλωσή της, κατά τις επανειλημμένες τηλεοπτικές εμφανίσεις της, δεν το έκανε.
Για τους λόγους αυτούς: Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 3 του Κώδικα Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η ΕΔΕΚΑΠ αποφασίζει κατά πλειοψηφία την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του μέλους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κας. Κατερίνας Μπατζελή, για ένα έτος από τη δημοσίευσή της, το οποίο συνεπάγεται και την ταυτόχρονη αποβολή της από τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στα οποία συμμετέχει».
Η αντίδραση της Κατερίνας Μπατζέλη
«Δηλώνω ότι, δεν ήλθα σε αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες του Κινήματος, δεν υπονόμευσα αποφάσεις οργάνων, δεν συνέβαλλα στην απώλεια της αξιοπιστίας και στη συρρίκνωση της δύναμής του Κινήματος. Πάντα πίστευα ότι οι αντίπαλοι βρίσκονται εκτός των κομματικών συνόρων και ότι μόνο συλλογικά μπορούμε να επανατοποθετηθούμε στην συνείδηση της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ στην διαχρονική του πορεία, εξέπεμπε καθαρό λόγο, διεύρυνε την κοινωνική και πολιτική του βάση διότι γνώριζε, ότι η φοβικότητα συρρικνώνει και διχάζει.
Στην ΕΔΕΚΑΠ, τόνισα ότι δεν υπάρχει λόγος πειθαρχικής δίωξης μου και ότι πρέπει να απαλλαγώ. Η κατά πλειοψηφία απόφαση της για αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας για ένα χρόνο, αποτελεί ακραία απόφαση στην ιστορία του μεγάλου ΠΑΣΟΚ που μεταξύ των άλλων, είχε δημοκρατικές διαδικασίες στην λήψη αποφάσεων».
Η αντίδραση του Χάρη Δούκα
«Το ΠαΣοΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Η ελεύθερη έκφραση είναι αδιαπραγμάτευτη. Ειναι θεμέλιο της δημοκρατίας και βασική αρχή του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του. Οι διαγραφές, ακόμη και με επιχειρήματα για αστοχίες, δεν έλυσαν ποτέ και ούτε θα λύσουν πολιτικά προβλήματα. Η παράταξη χρειάζεται ομοψυχία και σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες χτίζονται με συλλογικές λειτουργίες και συντροφικότητα»
Το σκεπτικό των τριών της μειοψηφίας που διαφώνησαν
Ι. H Πειθαρχική Διαδικασία ενός πολιτικού κόμματος, είναι μία διαδικασία, αφενός πολιτική, αφού σε μεγάλο βαθμό, κρίνεται η συμμόρφωση των μελών και των στελεχών, στις ιδεολογικές αρχές και αξίες, στις καταστατικές λειτουργίες, και τέλος στην πολιτική στρατηγική, έχοντας ως σκοπό, να αποτρέψει παρεκκλίσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν στο εκλογικό σώμα σύγχυση, αφετέρου όμως και βαθιά τιμωρητική. Η λογική όμως μίας τέτοιας διαδικασίας, δεν μπορεί παρά να εστιάζει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, συγκεκριμένα πρόσωπα και περιστατικά, και δεν ενδείκνυται να αξιοποιείται για άλλους σκοπούς, όπως η εκπομπή μηνυμάτων, της εκάστοτε ηγεσίας στα στελέχη που υιοθετούν άλλες ιδεολογικές αποχρώσεις από εκείνη. Η πειθαρχική Διαδικασία, είναι μέρος της Δημοκρατικής Λειτουργίας, και μάλιστα οργανικό, και όχι μέσο κατάπνιξης της εσωκομματικής Δημοκρατίας. Διαφορετικά θα καταλήγαμε στο άτοπο, σε ένα κόμμα πλουραλιστικό, η εκάστοτε πλειοψηφία, να διαγράφει την εκάστοτε μειοψηφία.
ΙΙ. Αποτελεί πάγια αρχή κάθε Πειθαρχικής Διαδικασίας, ότι θα πρέπει να ορισμένο το κατηγορητήριο, το οποίο αντιμετωπίζει ο κάθε εγκαλούμενος και απολογούμενος, ώστε να δύναται και να αμυνθεί, αλλά και να δύναται να σταθμιστεί, το κατά πόσο έχουν παραβιαστεί συγκεκριμένοι κανόνες, από μία συγκεκριμένη συμπεριφορά.
ΙΙΙ. Δεν νοείται καμία Πειθαρχική Δίωξη, και καμία επιβολή Πειθαρχικής Ποινής, χωρίς να έχουν εκ των προτέρων, προβλεφθεί τα Πειθαρχικά Παραπτώματα επακριβώς, και να έχει οριστεί ως εκ τούτου ένα πλαίσιο ποινής. Προφανώς και επίκληση των Γενικών Αρχών Λειτουργίας και ιδεολογίας ενός Κόμματος και μίας Συλλογικότητας, εφόσον παρίσταται έκτακτη ανάγκη, μπορούν να αξιοποιηθούν. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται σε εξαιρετικές και κατεπείγουσες περιπτώσεις.
ΙV. Η πειθαρχική Διαδικασία οφείλει να αναζητά αμερόληπτα την αλήθεια, με πλήρη διερεύνηση, όχι μόνο των όσων αντικειμενικά έχουν συμβεί αλλά και με τη διερεύνηση της βούλησης ενός μέλους, να παραβεί συγκεκριμένους κανόνες. Εν προκειμένω και από τη Διαδικασία, που διεξάχθηκε προφορικά, σχετικά με τον Πειθαρχικό έλεγχος της συντρόφισσας Μπατζελή Κατερίνα αποδείχθηκαν τα εξής :
1 . Η κλήση σε απολογία με την κατηγορία ότι, τα έξι τελευταία δευτερόλεπτα από την απάντηση σε μία τηλεοπτική συνέντευξη, αποτελούν μομφή κατά του Προέδρου του Κινήματος, χαρακτηρίζεται από πρόδηλη αοριστία, αφού δεν εξειδικεύεται, ποια είναι ακριβώς η μομφή η οποία εκτοξεύτηκε. Μόνο άλλωστε κατ΄ ερμηνεία, θα μπορούσε, ενδεχομένως, να συναχθεί κάτι τέτοιο. Λείπει όμως ακόμα και αυτή η ερμηνεία της δήλωσης ώστε να δύναται τόσο η εγκαλούμενη να απολογηθεί, όσο και η Επιτροπή να δύναται να προβεί σε κρίση. Ειρήσθω εν παρόδω, τούτο ενισχύεται πρόδηλα, από προηγούμενη φράση της εγκαλούμενης, στην ίδια ακριβώς συνέντευξη, ότι η δήλωση του Νίκου Παππά, «ότι κάποιος τραβάει από το πέτο το ΠΑΣΟΚ», είναι αυταπόδεικτα τοξική, και καταδικάστηκε στον αέρα, από την ίδια. Είναι αντιφατικό να χαρακτηρίζεται μία δήλωση τοξική και εν συνεχεία κάποιος να ισχυριζόμαστε ότι την υιοθετεί.
- Από τις εξηγήσεις που δόθηκαν από την ίδια την απολογούμενη δεν προέκυψε καμία πρόθεση, να αμφισβητηθεί ο Πρόεδρος του Κινήματος, ή να υπάρξει παρέκκλιση, από την πολιτική στρατηγική του Κινήματος. Αντιμετωπίζουμε ένα κατηγορητήριο συνταχθέν, με τεκμήριο την κοπτοραπτική, που κάνει η Γνωστή « Ομάδα Αλήθειας», στα βίντεο της. Ως εκ τούτου και με δεδομένο το κενό, το οποίο υπάρχει στην θεσμική λειτουργία της Επιτροπής, αφού δεν έχει ψηφιστεί μέχρι σήμερα κανονισμός που να προβλέπει συγκεκριμένα τα καταστατικά παραπτώματα, και το πλαίσιο ποινών που επισείουν, δεν θεμελιώνεται η κατεπείγουσα ανάγκη να καταφύγουμε στις Γενικές Αρχές του Κινήματός μας, ώστε να επιβληθεί ποινή για ένα πειθαρχικό αδίκημα, που δεν ορίζεται και δεν προβλέπεται. Εξάλλου, από μόνη της η προσφυγή στην τακτική διαδικασία της Επιτροπής, ενισχύει την άποψη μας για την έλλειψη κατεπείγοντος ζητήματος, ή εξαιρετικής περίπτωσης, όπως θα ήταν μία παρέκκλιση σε θέματα ηθικής, που αντιμετωπίσαμε στην περίπτωση μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου, πρόσφατα.
- Δεν προέκυψε σε καμία περίπτωση η βούληση της συντρόφισσας Μπατζελή, να θίξει ή να κρίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τον Πρόεδρο του Κινήματος σ. Νίκο Ανδρουλάκη, ακόμα και στην περίπτωση, που η δήλωση θεωρηθεί, υπερβαίνοντας τα ανωτέρω προβληματική. Εξάλλου η κριτική σε ένα Δελτίο Τύπου, δεν μπορεί να θεωρηθεί, επ΄ουδενί, ως αμφισβήτηση του Προέδρου του Κινήματός μας, ο οποίος και προφανώς, έχει τη στήριξη όλων μας, στην προσπάθεια την οποία κάνει να διατυπώσει ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης, απέναντι στην καταστροφική πορεία της χώρας που έχει καταστρώσει το καθεστώς Μητσοτάκη. Σε συνέχεια και των εξηγήσεων που δόθηκαν από την ίδια: Είπα μάλιστα γι’ αυτό επί λέξει: «ότι το να ακολουθούμε το λαγκάζ της ΝΔ, που είναι της ΝΔ (!!!) επιβεβαιώνει ότι σε τραβάει από το δεξί πέτο κάποιος». Χωρίς καμία αναφορά ή υπαινιγμό στο πρόσωπο του Προέδρου. Αναφερόμουν δηλαδή, καθαρά στις επιδιώξεις της ΝΔ (με τη φράση «που είναι της ΝΔ»), εννοώντας ότι, θέλει να αλώσει με κάθε τρόπο και τακτική το ΠΑΣΟΚ, ενάντια στην καθαρή του θέση, για αυτόνομη πορεία και σύγκρουση του με τη ΝΔ. Θέση πού όλοι στηρίζουμε και μάλιστα, με τις σαφείς επανειλημμένες δηλώσεις του Προέδρου, ότι δεν θα ξανακυβερνήσουμε με τη ΝΔ. Φυσικά και δεν εννοούσα ότι η ΝΔ μας κρατά από το πέτο. Είναι δυνατόν να αποδίδεται στη φράση μου οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία; Όταν μάλιστα, στο πρώτο σκέλος της τοποθέτησής μου, είχα ήδη χαρακτηρίσει τοξική και λανθασμένη την στάση του Ν.Παππά, που μας κατηγορούσε ότι μας κρατούν από το «δεξί πέτο»; Δηλαδή, αφού ρητά αμέσως πριν, καταδίκασα τη φρασεολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν σενάρια ώσμωσης μας με τη ΝΔ (δηλαδή, περί δήθεν δεξιού πέτου), ήταν δυνατόν να επιβεβαιώσω μετά, ότι μπορεί να ισχύουν αυτά τα σενάρια; Η ανάρτηση μέρους δε της τοποθέτησης μου από την «Ομάδα Αλήθειας», είχε αυτή την σκοπιμότητα, δηλ. να αποδομήσει τον λόγο μου και τα επιθυμητά από την ΝΔ, σενάρια περί ώσμωσης. Ξεκαθαρίζω λοιπόν, ρητά ότι η φράση μου που δημιούργησε αμφιθυμία στην ερμηνεία της, αφορούσε καθαρά στην επιδίωξη της ΝΔ να μας εμφανίσει ως δήθεν ακολούθους της, που υιοθετούμε τις δικές της θέσεις και απόψεις και όχι – όπως πραγματικά συμβαίνει- ότι αφοσιωμένα υπηρετούμε την αυτόνομη πορεία μας. Ενόψει των ανωτέρω θεωρούμε ότι πρέπει να απαλλαγεί η Συντρόφισσα Μπατζελή Κατερίνα, από κάθε κατηγορία.
Τα μέλη της ΕΔΕΚΑΠ Αναγνώστου Γιώργου Καμάς Παντελής Σενετάκη Ειρήνη
Πηγή: tovima.gr