Στη στρατηγική εξάντλησης της τετραετίας επιμένει ο πρωθυπουργός μετά τη διαγραφή Σαμαρά.
Γιατί θεωρεί ότι μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι μέσα σε τρία χρόνια.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Μετά από μήνες σεναρίων για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέκοψε τελικά κάθε συζήτηση, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρωθυπουργός παράλληλα διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν τίθεται ζήτημα πρόωρων εκλογών. “Οι εκλογές θα γίνουν σε δυόμιση χρόνια. Είναι ένας αιώνας στην πολιτική. Δεν μπορώ να προβλέψω ποια θα είναι η βούληση του λαού το 2027”, είπε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης σε νέα συνέντευξη του χθες (Ant1), ερωτηθείς για την απόφαση του να μην αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο και το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε κυβερνήσεις συνεργασίας.
Εξάλλου δήλωσε (Alpha) ότι δεν υπάρχει “καμία, καμία, καμία περίπτωση” να αποχωρήσουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ακολουθώντας τον Μεσσήνιο, ο οποίος άλλωστε δεν έχει ξεκαθαρίσει καν τις προθέσεις του.
Το γεγονός ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ο κ. Σαμαράς δεν θα παραστεί καν στον προϋπολογισμό, άρα δεν θα τον ψηφίσει, αλλά ούτε και θα μιλήσει –όπως έχει το δικαίωμα ως πρώην πρωθυπουργός- διευκολύνει το Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε ως πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ έχει το πεπόνι έχει και το μαχαίρι, αφού πρόωρες εκλογές μέχρι τέλος του έτους θα διεξαγόταν με λίστα.
Ωστόσο ούτως ή άλλως το Μαξίμου διαμηνύει πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Και τα περί εξάντλησης της τετραετίας δεν φαίνεται να είναι απλά μία επικοινωνιακή ρητορική. Εφόσον η κυβερνητική πλειοψηφία δεν κινδυνεύει μετά τη διαγραφή Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης απλά δεν έχει λόγο να δοκιμάσει την τύχη του όσο η ΝΔ παραμένει καθηλωμένη στις δημοσκοπήσεις. Και να χάσει το αφήγημα της “σταθερότητας” απέναντι σε μία κατακερματισμένη κεντροαριστερά, αλλά και της “θεσμικότητας”, αλλάζοντας ξανά τον εκλογικό νόμο για να αυξήσει το μπόνους στο πρώτο κόμμα και να ανεβάσει το όριο εισόδου στη Βουλή στο 5%.
Ήδη την επομένη της “πύρρειας νίκης” της ΝΔ στις ευρωεκλογές με 28%, ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι μέχρι το 2027 υπάρχει άπλετος πολιτικός χρόνος ώστε να “γυρίσει το παιχνίδι.” Και φαίνεται ότι πράγματι τα ποντάρει όλα στο 2027. Εκτός απροόπτου φυσικά.
Τι περιμένει ο Μητσοτάκης
Η επίσημη γραμμή του Μαξίμου είναι πως η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της. Αλλά στην πραγματικότητα καμία κυβέρνηση δεν εφησυχάζει μόνο στην ελπίδα ότι οι πολίτες θα αξιολογήσουν θετικά τα πεπραγμένα της.
Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε δεν έχει κρύψει στις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του ότι προσδοκά να του επιτρέψουν οι Βρυξέλλες από το 2026 και μετά να προχωρήσει σε νέες μειώσεις φόρων, με στόχο να ικανοποιήσει κυρίως όσους θεωρούν εαυτόν “μεσαία τάξη”.
Η κυβέρνηση χρειάζεται όμως το “πράσινο φως” από την ΕΕ, διότι πλέον υπάρχει “κόφτης δαπανών” και θα πρέπει να αποδείξει ότι τα αυξημένα φορολογικά έσοδα δεν είναι προσωρινά, αλλά προέρχονται από θεσμικές αλλαγές και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Στο μεταξύ τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει σύμφωνα με το σχεδιασμό να έχουν “φανεί” σε έργα ανά την περιφέρεια. Στο Μαξίμου πάντως δεν είναι ικανοποιημένοι με την απόδοση όλων των υπουργείων σε αυτόν τον τομέα…
Η στρατηγική αυτή πάντως παραγνωρίζει ότι οι πολίτες δεν ψηφίζουν μία κυβέρνηση ξανά τόσο ή μόνο για αυτά που έχει κάνει, αλλά για αυτά που υπόσχεται ότι θα κάνει. Και βέβαια ότι ψηφίζουν και με γνώμονα το εναλλακτικό σενάριο.
Χάδια στη δεξιά, έμφαση στο κέντρο
Η ΝΔ από τη μία επωφελείται φυσικά από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη θέλει ένα “αντίπαλον δέος” για να συσπειρώσει τους δικούς της ψηφοφόρους. Η δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ και η ανάδειξή του σε αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις ανακατατάξεις στη Βουλή, προσφέρουν έναν νέο αντίπαλο.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι μάλιστα σαφές ότι θεωρεί πως ένα κομμάτι τουλάχιστον των ψηφοφόρων που έχουν μετακινηθεί προς τα δεξιά έχουν οριστικά φύγει από τη ΝΔ και πως είναι μάταιη η προσπάθεια επαναπροσέγγισης τους. Αυτό δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα προσπαθήσει να απευθυνθεί στους δεξιούς ψηφοφόρους με “νόμο και τάξη”, σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό και διαβεβαιώσεις πως συμμερίζεται τη δυσαρέσκεια τους για τη “woke ατζέντα”. Και τελοσπάντων, ό,τι έγινε με το γάμο ομόφυλων έγινε, αλλά δεν θα γίνουν νέα λάθη.
Ο πρωθυπουργός όμως το δήλωσε και προσφάτως ότι θεωρεί πως οι πολιτικές μάχες κερδίζονται στο κέντρο. Επιδιώκει συνεπώς να αντισταθμίσει τις απώλειες προς τα δεξιά προσεγγίζοντας κεντρώους ψηφοφόρους. Εξ ου άλλωστε και οι συνεχείς επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και η ρητορική περί “πράσινου ΣΥΡΙΖΑ”.
Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η τσέπη των πολιτών θα παίξει πιο καθοριστικό ρόλο στην επιλογή τόσο του δεξιού όσο και του κεντρώου κοινού. Βέβαια και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα: Η ακρίβεια. Αλλά στο Μαξίμου είναι βέβαιοι πως όσο αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα, θα βελτιώνεται και η διάθεση των ψηφοφόρων απέναντι στην κυβέρνηση…
Η προεδρική εκλογή και ο ανασχηματισμός
Μπορεί πάντως ο πρωθυπουργός να έκαψε το χαρτί της αλλαγής εκλογικού νόμου, κρατά όμως πάντα στα χέρια του το μπαλαντέρ του ανασχηματισμού.
Δεδομένου βέβαια ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κουνηθεί… εσωκομματική μύγα μετά τη διαγραφή Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης πιθανόν να κρατήσει αυτό το μπαλαντέρ για μετά την προεδρική εκλογή.
Διότι ανάλογα με το ποιον ή ποια τελικά θα προτείνει για Πρόεδρο Δημοκρατίας, δεν αποκλείεται να υπάρξουν στην ψηφοφορία διαφοροποιήσεις, παρότι βέβαια μετά τη διαγραφή Σαμαρά οι διαφωνούντες “έχουν μαζευτεί”.
Ο πρωθυπουργός κρατά πάντως κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά στο πρόσωπο του Προέδρου Δημοκρατίας, ενώ επιμένει ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη και πως η διαδικασία θα ξεκινήσει στην ώρα της. Δηλαδή τον Ιανουάριο οπότε και λήγει η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Τα σενάρια πάντως για Πρόεδρο Δημοκρατίας προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά από την περίοδο της συγκυβέρνησης με Σαμαρά, ώστε να δυσκολευθούν να αιτιολογήσουν διαφοροποιήσεις βουλευτές της ΝΔ επανέρχονται.
“Το πρόσωπο του Προέδρου ή της Προέδρου πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του ρόλου και να έχει τη δυνατότητα -γιατί όχι;-, τη δυνατότητα, το τονίζω, να πάρει όσες το δυνατόν περισσότερες ψήφους στην Βουλή. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται και από τα άλλα κόμματα, πώς θα αξιολογήσουν την υποψηφιότητα”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στον Ant1.
Είπε πάντως ότι στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, αυτή την Τετάρτη, δεν θα συζητήσει για το πρόσωπο, διότι και ο ίδιος δεν έχει καταλήξει ακόμη στην πρόταση της ΝΔ.