Της Νίκης Ζορμπά
Από το κασσελακικό στρατόπεδο μπορεί να δηλώνουν μεγαλοπρεπώς και υπερηφάνως ότι είναι πάρα πολύ ικανοποιημένοι που “ελευθερώθηκαν” από τον ΣΥΡΙΖΑ (όσοι ανεξαρτητοποιήθηκαν) και ετοιμάζουν “δημοκρατικό, συλλογικό, σύγχρονο”, και λοιπά κεχαριτωμένα, νέο κόμμα, αλλά πλην Κασσελάκη (ο οποίος ως απολίτικος έκανε καριέρα εξαρχής), οι βουλευτές έχουσι γνώσι του τι διαπράχθηκε με το φευγιό τους:
Πτώση
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, χωρίς τη μεσολάβηση εκλογών, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία της χώρας. Έως και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας το σχολίασε.
Οι δημοσκοπήσεις που τον εμφάνιζαν ήδη από καιρό στην πέμπτη θέση, αποκαλυπτικές για την τάση των πραγμάτων είναι, ενδεικτικές για τα μελλούμενα επίσης, εκλογές όμως δεν είναι. Και αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Το ΠΑΣΟΚ αντιστοίχησε τη δημοσκοπική του εικόνα (δεύτερο κόμμα και μάλιστα με διαφορά μονοψήφια από τη Ν.Δ.) με την κοινοβουλευτική, αναβαθμιζόμενο στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και παρά τα “καρφιά” τινών από τον ΣΥΡΙΖΑ περί υλοποίησης του σχεδίου της “διαπλοκής” να επαναφέρει τη Χαριλάου Τρικούπη σε κυβερνητική τροχιά, η πραγματικότητα δεν κρύβει κανέναν λεκέ κάτω από το πράσινο χαλί: Το ΠΑΣΟΚ κοιμήθηκε τρίτο κόμμα και ξύπνησε δεύτερο, επειδή ο Στέφανος Κασσελάκης και οι ακόλουθοί του, με τελευταίες τις κυρίες Τζάκρη και Πούλου, αποφάσισαν να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ θορυβωδώς. Καμία συμμετοχή, σε προσκήνιο ή παρασκήνιο, από τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Κασσελάκης
Σήμερα ο έκπτωτος τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει το κόμμα του (διακήρυξη) και θα γίνουν και τα… αδιαμεσολάβητα βαφτίσια του με το όνομα που θα προκρίνει η “βάση” του.
Για την ώρα μετράει πέντε βουλευτές: Χρηστίδου, Αυλωνίτης, Πούλου, Τζάκρη και Μάλαμα. Έντονες πιέσεις φέρονται να δέχονται οι βουλευτές Γαβρήλος και Σαρακιώτης – με άγνωστα προσώρας αποτελέσματα. Ο ήδη ανεξάρτητος Πέτρος Παππάς ήταν κοντά σε Στέφανο Κασσελάκη μεν, αλλά έχει πολλαπλώς και επανειλημμένως διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να πάει στο κόμμα του. Το βλέμμα του είναι προς το ΠΑΣΟΚ παρότι, πριν να τροχιοδρομηθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές, ο Ν. Ανδρουλάκης δεν υπάρχει περίπτωση να μπει σε λογική “μεταγραφών”.
Εκλογές
Ο “γρίφος” Ευάγγελου Αποστολάκη, το εάν θα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά πού θα κινήσει, σήκωσε πολλή σκόνη την περασμένη εβδομάδα, αρχικά με δηλώσεις του ίδιου και τελικά με ένα άρθρο του Θανάση Καρτερού που τον προειδοποιούσε συγκεκαλυμμένα “Μην τολμήσεις” να φύγεις και να πάρεις την έδρα που σου έδωσε ο Τσίπρας:
“Δεν πρόκειται να γίνει πολιτικός Χατζηαβάτης. Να ευτελίσει την ως τώρα διαδρομή του, να ξηλώσει μόνος τα γαλόνια του, να γίνει περίγελως και παράδειγμα προς αποφυγή, να προβεί σε αυτοκτονία χαρακτήρα”, μια περίοδος μόνο από το γλαφυρά επιθετικό άρθρο Καρτερού, ο οποίος –ενίοτε– αποκαλύπτει και τις σκέψεις του τέως πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρεμπιπτόντως, ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το “παρών” στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, καλεί σε συμμετοχή – όπερ, για όσους διαβάζουν πίσω από τις γραμμές, σημαίνει με έναν τρόπο και στήριξη στην υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου. Δεδομένου ότι ο τέως πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (μέχρι να τον απολύσει ο Κασσελάκης και να τον αντικαταστήσει από τον Ν. Παππά), έχει αποδοχή ως μετριοπαθής φωνή και σε κοινό εκτός του στενού πυρήνα του κόμματος (σε αντίθεση με τον Π. Πολάκη), “άνοιγμα” της βάσης των ψηφοφόρων, αναμφίβολα θα τον ευνοούσε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να εκλέξει τον νέο του πρόεδρο αυτή την Κυριακή. Η απόλυτη πλειοψηφία είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατακτηθεί από τον α΄ γύρο μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων, τα ποσοστά τους όμως θα δείξουν τη δυναμική και τις συμμαχίες για τον επόμενο και τελικό γύρο της 2ας Δεκεμβρίου.
Μιλώντας για αριθμούς, από την Κουμουνδούρου υπάρχει η εκτίμηση ότι η προσέλευση θα είναι πάνω από 50.000 (150.000 ψήφισαν στην προηγούμενη εσωκομματική εκλογή). Για τις συνθήκες κατάρρευσης που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες, τι είναι ικανοποιητικό και τι όχι, ως ποσοστό συμμετοχής, είναι μάλλον μια συζήτηση “πολυτελείας”. Το κόμμα απλώς ψάχνει να βρει αν έχει ακόμα σφυγμό, ευρισκόμενο στην εντατική εδώ και μήνες.
Τα φαβορί
Γύρω από τον Σωκράτη Φάμελλο έχουν συσπειρωθεί οι “87” και όλος ο παραδοσιακός, κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος εξάλλου έκανε πολύ σαφές και κατά τη διάρκεια του debate των υποψηφίων προέδρων, ότι αποτελεί τη “συνέχεια” του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.
Στον αντίποδα βρίσκεται ο Παύλος Πολάκης που διεκδικεί την… “ψυχή” του ΣΥΡΙΖΑ (του 2015 για την ακρίβεια) και δεν έχει απολύτως καμία διάθεση να ταυτιστεί με τον προκάτοχο του Κασσελάκη.
Πριν τον “εκτελέσει” εξάλλου, ο αψύς σήκωσε στους ώμους του και τον νεόφερτο τότε “είμαι ο Στέφανος και έχω κάτι να σας πω” και τον εγκατέστησε στον 7ο της Κουμουνδούρου.
Η δημοσκοπική περιρρέουσα φέρει τον Παύλο Πολάκη να προηγείται του Σωκράτη Φάμελλου και να τερματίζει πρώτος. Αμφισβητείται το κλίμα αυτό, από στελέχη που στηρίζουν τον Φάμελλο, αλλά σε κάθε περίπτωση αμφότερες οι πλευρές μιλούν για “ντέρμπι”.
Και αν σήμερα, όλα τα στελέχη, προσπαθώντας να στείλουν μήνυμα ενότητας και σήμα αντεπίθεσης, κάνουν διακηρύξεις ότι όποιος και να εκλεγεί την “επόμενη μέρα θα είναι όλοι μαζί για την ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ”, είναι μάλλον απίθανο, τα πράγματα δεν θα κυλήσουν… ακριβώς έτσι.
Τυχόν επικράτηση του Παύλου Πολάκη δεν θα “παραγράψει” με μαγικό τρόπο τις χαώδεις διαφορές που τον χωρίζουν από κορυφαία στελέχη των 87.
Πηγή: capital.gr