Του Γιώργου Κουβαρά

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις θερινές διακοπές δείχνει ότι η απογοήτευση που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές – με τα χαμηλά ποσοστά των συστημικών κομμάτων αλλά κυρίως με τη μεγάλη αποχή – αποκτά πλέον χαρακτηριστικά μονιμότητας.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την εταιρία Interview και θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά όλα τα κομματικά επιτελεία.

Τα ποσοστά που καταγράφονται στην πρόθεση ψήφου είναι εντυπωσιακά χαμηλά. Η ΝΔ, που πριν από 14 μήνες είχε πάρει στις κάλπες 41% βρίσκεται τώρα στο 22,2%! Το κυβερνητικό έργο αποτιμάται θετικά μόνο από το 19% των πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος πρωθυπουργός με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Στέφανο Κασσελάκη (35%- 11%) ο «Κανένας» όμως… καλπάζει με 48%.

Και στα άλλα δυο συστημικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) τα ποσοστά είναι απογοητευτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει πολύ ακριβά την εικόνα διάλυσης από τη διαρκή αμφισβήτηση του Κασσελάκη και εμφανίζεται πέμπτο κόμμα με πρόθεση ψήφου 8,3%, οριακά κάτω από το ΚΚΕ (8,7%) και την Ελληνική Λύση (8,8%). Όσο για το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως η νέα προσφυγή στη βάση για την εκλογή αρχηγού δεν συγκινεί προς το παρόν ιδιαίτερα, γιατί το ποσοστό του παραμένει χαμηλό (11,7%), ικανό πάντως να το φέρνει στη δεύτερη θέση.

Η έντονη αίσθηση απογοήτευσης που επικρατεί στην κοινωνία αποτυπώνεται και στο 72% των ερωτηθέντων που πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, έναντι μόλις του 25% που θεωρεί ότι η πορεία της είναι σωστή. Με αυτή την εικόνα και με δεδομένο ότι έχουμε μπροστά μας σχεδόν τρία χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων δεν προβλέπεται καμία εκλογική διαδικασία, το πολιτικό σκηνικό μπαίνει σε περίοδο ρευστότητας. Η μεγάλη πτώση της κυβέρνησης συνδυάζεται με τον πολυκερματισμό και την προφανή αδυναμία της αντιπολίτευσης να εμφανιστεί ως μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Μέχρι τώρα μιλούσαμε για μια ανισορροπία του πολιτικού σκηνικού επειδή είχαμε έναν ισχυρό πόλο και μια διαλυμένη αντιπολίτευση. Τώρα αρχίζουμε να βιώνουμε μια πιο επικίνδυνη ανισορροπία: αυτή που υπάρχει ανάμεσα στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα όπως αυτό εκπροσωπείται από τα υπάρχοντα κόμματα. Απαιτείται μεγάλη προσοχή και σύνεση από όλους ώστε αυτή η ανισορροπία να μην εξελιχθεί σε πρόβλημα για τη Δημοκρατία.

Πηγή: iefimerida.gr