Του Θανάση Μαυρίδη

Θέλουν, λέει, να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, αγνοώντας το casus belli της Τουρκίας. Ποιος το «λέει»; Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκλεκτός του Κώστα Καραμανλή της Ραφήνας, ο Προκόπης Παυλόπουλος. Δε μας λένε γιατί δεν το έκαναν επί των ημερών τους. Ξεχνούν τεχνηέντως πώς είχαν αντιμετωπίσει οι «υπερπατριώτες» του παρελθόντος τον Εθνάρχη μετά τις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης και τη ζημία που προκάλεσε η ρητορική εκείνης της εποχής στα εθνικά μας θέματα…

Και δε θεωρούμε τυχαία την παρέμβαση του Νίκου Δένδια, ο οποίος σε συνέντευξή του επισημαίνει ότι άλλο πράγμα είναι ο κατευνασμός και άλλο τα ήρεμα νερά. Προφανώς, ο κ. Δένδιας θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στον άλλοτε «ομόσταβλο» Προκόπη Παυλόπουλο. Ίσως επειδή ο κ. Παυλόπουλος είχε την ατυχία να αντιμετωπίσει εμβρόντητος και χωρίς να αντιδράσει τις προκλητικές δηλώσεις που έγιναν ενώπιον του από τον φιλοξενούμενό του Ταγίπ Ερντογάν. Ή ακόμη επειδή όταν συμμετείχε στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή της Ραφήνας δεν είχε καν αντιδράσει στη σαφώς κατευναστική πολιτική της κουμπαριάς. Για να μην ξεχνιόμαστε ο κ. Καραμανλής ήταν και ο μοναδικός Έλληνας πολιτικός που δεξιώθηκε τον κ. Ερντογάν στο σπίτι του. Και αυτό δεν είναι κακό. Το κακό είναι ότι περίμενε με αυτά και με εκείνα να υπάρξει πολιτικό αποτέλεσμα.

Και ακόμη ο κ. Δένδιας αντιλαμβάνεται και σωστά ότι η ρητορική για τα 12 μίλια δε βοηθάει σε αυτήν τη φάση. Άλλωστε, αν βοηθούσε θα το είχε ο ίδιος εισηγηθεί στην κυβέρνηση και μάλιστα από την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Η Τουρκία έχει πάρει τις αποφάσεις της εδώ και καιρό. Πολύ σωστά ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι έχουμε απέναντί μας, στα τουρκικά παράλια, τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Η Τουρκία εξοπλίζεται γιατί η στρατηγική της είναι η σύγκρουση με την Ελλάδα. Μακάρι να υπήρχε ένα πραγματικό πλαίσιο συνεννόησης, αλλά αυτό δυστυχώς δεν υπάρχει. Έτσι και η Ελλάδα έχει έναν και μόνο δρόμο. Να συνεχίσει στη λογική των ήρεμων νερών, να κερδίσει χρόνο και να εξοπλιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Στο ερώτημα «βούτυρο ή κανόνια», η απάντηση είναι κανόνια, επειδή ξέρουμε τι έχουμε απέναντί μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, είναι ο πολιτικός εκείνος που έχει χαράξει αυτήν τη γραμμή. Και του βάζουν τρικλοποδιές άνθρωποι που έχουν ασκήσει εξουσία και φέρουν βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση; Μιλάμε σοβαρά; Ο Προκόπης Παυλόπουλος που διόρισε όποιον μιλούσε ελληνικά στο ελληνικό δημόσιο και είχε συμμετοχή με τις πολιτικές που ακολούθησε στην αύξηση του δημόσιου χρέους, ζητάει τώρα να πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία; Τόσο μίσος έχει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που δεν υπολογίζει τις συνέπειες μιας άφρονης πολιτικής;

Το χειρότερο όλων είναι ότι προσπαθούν να παρασύρουν τον πρωθυπουργό της χώρας σε μια δημόσια συζήτηση για το περιεχόμενο των συζητήσεων με την Τουρκία. Κάτι που δεν είχε συμβεί άλλη φορά στο παρελθόν.

Να είμαστε ξεκάθαροι. Αν υπήρχε μια πιθανότητα να υπάρξει μια συνθήκη ειρήνης με την Τουρκία, μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο και από τις δύο πλευρές, θα ήταν άλλη η συζήτηση που θα κάναμε σήμερα. Το συμφέρον της χώρας είναι η ειρήνη. Κι αυτή περνάει μέσα από τον διάλογο, αλλά και την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος μας. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να πετάξει στα σκουπίδια τις μεγάλες επενδύσεις που έχει κάνει στην προοπτική του πολέμου με την Ελλάδα.

Πηγή: liberal.gr