Άρθρο του Νίκου Χαρδαλιά στην «Κ»

Στη σημερινή Ελλάδα, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ίδια η καθημερινότητα. Οσοι έχουμε την τιμή να υπηρετούμε την κοινωνία, έχουμε χρέος να κερδίσουμε τη μάχη για την ποιότητα της ζωής όλων μας. Οποιος νομίζει ότι εξελέγη δήθεν «μόνο για τα μεγάλα», είναι μακριά νυχτωμένος.

Ενα από τα πιο μεγάλα προβλήματα είναι και η σχέση του πολίτη με το Δημόσιο. Γι’ αυτό και, καθόλου τυχαία, η σύγκρουση με το λεγόμενο «βαθύ κράτος» ήταν ένα από τα βασικά προτάγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές του 2023. Αυτό το πρόγραμμα υπερψήφισαν οι πολίτες σε εθνικό επίπεδο, αυτό ζητούν και από την αυτοδιοίκηση. Εχουμε χρέος να κάνουμε πράξη αυτό που απαίτησαν οι πολίτες με την ετυμηγορία τους. Οποιος δεν μπορεί να ακούσει τη φωνή της κοινωνίας, καλύτερα να πάει στο σπίτι του.

Βεβαίως, δεν είναι αυτονόητο το τι ακριβώς σημαίνει «βαθύ κράτος». Για εμένα είναι η αόρατη, αλλά αισθητή παθογένεια, που επηρεάζει όχι τόσο τους θεσμούς, αλλά την καθημερινότητα του πολίτη. Είναι το καθεστώς της διαφθοράς, που εκπορεύεται από μια πολύ μικρή μειοψηφία επίορκων υπαλλήλων. Ενα «κράτος» βαθύ, αλλά –πόσο οξύμωρο– τόσο ρηχό, καθώς απλώνεται οριζόντια σε πολλές υπηρεσίες.

Προσωπικά, το ξήλωμα των παρασιτικών κυκλωμάτων αποτελεί μέγιστη προτεραιότητά μου από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα την Περιφέρεια. Γιατί, μετά δυόμισι δεκαετίες στην πολιτική, ξέρω καλά ότι η διαφθορά διαβρώνει μεσοπρόθεσμα το πιο στιβαρό θεμέλιο της Δημοκρατίας: την εμπιστοσύνη του πολίτη στους θεσμούς.

Στη μάχη αυτή δεν κάναμε βήμα πίσω. Αλλάξαμε το σύνολο του προσωπικού στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου, για να υπερασπιστούμε τους πολίτες, αλλά και τους πολλούς, έντιμους υπαλλήλους που κάνουν με ευσυνειδησία τη δουλειά τους. Καθιερώσαμε το rotation των εργαζομένων σε διαφορετικό αντικείμενο και τομέα ευθύνης – κάτι που έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να το εντάξει ως καλή πρακτική στη Χάρτα Αυτοδιοίκησης που ετοιμάζει. Παραπέμψαμε στη Δικαιοσύνη με συγκεκριμένο κατηγορητήριο 26 επίορκους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών, ενώ μετακινήσαμε 50 στελέχη της, αντικαθιστώντας τους με νεότερους υπαλλήλους, που έχουν αξιολογηθεί μέσα από αδιάβλητες και αυστηρές διαδικασίες. Αξιοποιούμε σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, που δεν φέρνουν τον υπάλληλο σε άμεση επαφή με τον πολίτη, ώστε να δώσουμε χτύπημα σε φαινόμενα διαφθοράς, που μας ντρόπιασαν επί χρόνια. Προωθούμε τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην Περιφέρεια και στον ΕΔΣΝΑ, για να γνωρίζουμε τι παραλάβαμε ως νέα αρχή. Και το σημαντικότερο, αναβαθμίζουμε την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας σε Διεύθυνση, αντί τμήματος που ήταν έως σήμερα.

Ο πόλεμος κατά του βαθέος κράτους περνά και μέσα από την Αττική. Θα είναι διαρκής, αμείλικτος, αλλά και δύσκολος, καθώς τα δίκτυα της διαφθοράς είναι πολυπλόκαμα. Και ο πόλεμος αυτός θα λήξει μόνο με την οριστική μας νίκη, τη νίκη της κοινωνίας των πολιτών απέναντι σε όσα και όσους μειώνουν την ποιότητα της ζωής μας.

* Ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς είναι περιφερειάρχης Αττικής.

Πηγή: kathimerini.gr