Της Κατερίνας Γαλανού

Οι δημοσκοπήσεις που επιχειρούν να ανιχνεύσουν το έδαφος, στις παράλληλες διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΡΙΖΑ, μοιάζουν με χαραμάδες που αποκαλύπτουν εικόνα φρενοκομείου στην κεντροαριστερή πολυκατοικία. Αρκετοί παλεύουν ακόμη να επιβάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κεντρο-αριστερά αν και η πορεία του υπήρξε αποκλίνουσα από το λεγόμενο δημοκρατικό σοσιαλισμό, ταυτίστηκε με τον καταστροφικό για τη χώρα λαϊκισμό, ενώ εσχάτως εξέπεσε σε μικρομάγαζο του εγχώριου τραμπισμού.

Εφόσον το ΠΑΣΟΚ επέτρεψε τη χρησικτησία της Δημοκρατικής Παράταξης, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δηλώνει ως ο βασικός μέτοχος της Κεντροαριστεράς και επίλεκτο μέλος της… προοδευτικής συμμαχίας, η οποία προορίζεται να πάρει την εξουσία από τα χέρια του Κ. Μητσοτάκη για να δουν, υποτίθεται, άσπρη μέρα οι Έλληνες που υποφέρουν σήμερα.

Το σενάριο περί συγκρότησης, προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας, που θα τερματίσει την πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. κυκλοφορεί ήδη από το 2019 όταν ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε τα πρώτα δείγματα πρωθυπουργικής γραφής.

Έξι χρόνια μετά, η αδυναμία υλοποίησης του σεναρίου, έγκειται, σε αυτό που οι αγγλοσάξονες, περιγράφουν με τον όρο belling the cat.

Ποιος θα πάρει ανά χείρας το κουδούνι και ποιος θα έχει το ανάστημα να το δέσει στο λαιμό της γάτας;

Ο Ν. Ανδρουλάκης μετρήθηκε σε δυο εθνικές κάλπες. Δικαιούται να ξαναδοκιμάσει και εφόσον στην εσωκομματική κάλπη της 6ης Οκτωβρίου φτάσουν οι ανθεκτικοί και επίμονοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, διατηρεί πολλές ελπίδες. Πρέπει όμως να αναχαιτίσει την ολομέτωπη επίθεση του Χάρη Δούκα που βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις και για τον οποίο οι συνυποψήφιοι του σχολιάζουν ότι αποτελεί τον ιδανικό υποψήφιο για την ηγεσία του… ΣΥΡΙΖΑ. Η ώθηση που λαμβάνει ο Δήμαρχος Αθηναίων προκειμένου να μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι σκανδαλώδης. Είχε προαναγγελθεί η πορεία του, σχεδόν ταυτόχρονα με την εμφάνισή του ως υποψηφίου δημάρχου.

Ζητήματα ηθικής τάξης ως προς την  υποψηφιότητά του και ερωτήματα σχετικά με την κυνική εγκατάλειψη της Αθήνας, αποσιωπώνται. Από το ίδιο σύστημα, το οποίο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του ‘23 απαιτούσε από τον Κ. Μπακογιάννη σχεδόν να ορκιστεί στα παιδιά του και να δεσμευθεί με κλειστό συμβόλαιο για την παραμονή του στο Δήμο της Αθήνας, αλλά δεν έθετε ούτε καν το ερώτημα πώς ο κ. Δούκας θα τηρούσε τη δέσμευσή του να ρίξει τη θερμοκρασία στην Αθήνα κατά 5 ολόκληρους βαθμούς.

Του συμπεριφέρονταν όπως στον κ. Τσίπρα όταν διαβεβαίωνε πως μπορεί να σκίσει μονομερώς το μνημόνιο και να καθυποτάξει με τη βούλησή του, τα διευθυντήρια της Ευρώπης.

Του συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρθηκαν και στον κ. Κασσελάκη όταν εμφανίστηκε ως κομήτης, δηλώνοντας πως είναι ο μόνος που μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη.

Είναι σχεδόν κοινή παραδοχή, ότι το ΠΑΣΟΚ θα μετρήσει τις αντοχές του και θα τελειώσει όπως το γνωρίσαμε, αν πρώτος στην εσωκομματική κούρσα βρεθεί ο κ. Δούκας.

Εις εκ των συνυποψηφίων του, πιστεύει ακράδαντα ότι ο Χ. Δούκας θα σημάνει «άρατε πύλας» και το ΠΑΣΟΚ θα εξελιχθεί σε… ΣΥΡΙΖΑ πριν από τη συνένωση. Κόντρα στη ροπή της βάσης του ΠΑΣΟΚ, που αντιστάθηκε και αν ήθελε έναν γάμο με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περίμενε τον Δούκα από τη μια πλευρά και τον Κασσελάκη από την άλλη. Θα επέβαλε τη σύμπραξη, επί Φώφης Γεννηματά και Αλέξη Τσίπρα ή επί Ανδρουλάκη και Τσίπρα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι, η τελευταία δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha δείχνει ελαφρώς παρανοϊκά πράγματα. Οι ψηφοφόροι του κόμματος δηλώνουν σε ποσοστό 31% ότι θέλουν πρόεδρο τον Κασσελάκη γιατί έτσι λένε ότι θα αυξηθεί η πολιτική και κοινωνική επιρροή και θα πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα στις επόμενες εθνικές εκλογές! Το κόμμα βεβαίως με τον Στ. Κασσελάκη πρόεδρο, κατέρρευσε στην πέμπτη θέση. Λεπτομέρειες! Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση ο έκπτωτος πρόεδρος, θα κερδίσει Τσίπρα, Φάμελλο, Παππά, Πολάκη, Γεροβασίλη Φαραντούρη, Αρβανίτη, Δούρου, Τεμπονέρα ή όποιον άλλο βρεθεί αντίπαλός του. Ταυτόχρονα όμως το 45% πιστεύει ότι ήταν σωστή η κίνηση των «87» και του Πολάκη με την πρόταση μομφής που οδήγησε στην έκπτωση τον Κασσελάκη.

Είναι πλέον φανερή η απόγνωση των υπόγειων διαπλεκόμενων συστημάτων, που επιδιώκουν να θέσουν υπό επιτροπεία τις αποφάσεις του Μ. Μαξίμου, αν κρίνουμε από τους παίκτες που επιλέγουν να πριμοδοτήσουν.

Πρόσωπα χαμηλής πολιτικής επάρκειας, τα οποία ως μη εκλεγμένα δεν θα βρεθούν ούτε στη Βουλή να αναλάβουν δεσμεύσεις και ευθύνες. Παίκτες αναλώσιμοι άρα και απολύτως ελέγξιμοι. Να δούμε πόσοι εφοπλιστές και δούκες, θα φαγωθούν μέχρι να επιτευχθεί η επιδίωξη πτώσης ή συνθηκολόγησης του Μητσοτάκη.

Πηγή: liberal.gr