Του Γιάννη Σιδέρη
Η περιδίνηση στην οποία βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, και η αγωνία να υπερκεράσει το ΠΑΣΟΚ, παρέσυρε σε λαϊκίστικη έξαρση τον Σωκράτη Φάμελλο, που ως τώρα είχε δείξει στοιχεία πραότητας και ορθοφροσύνης. Ίσως, τον βαραίνει η θέση του προέδρου κόμματος που έχασε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη συζήτηση στη Βουλή για τον κατώτατο μισθό, κατόρθωσε το αντιφατικό: Εξέφρασε τον υποδόριο αντιθεσμικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συνάντηση των Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη, καταγγέλλοντας τον τελευταίο για συναινετική πολιτική. Και την ίδια στιγμή, στην ίδια φράση, έκανε έκκληση συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ανατραπεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη!
Όπως είπε στην ομιλία του «Δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι με ξένισε το κλίμα στη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη Ανδρουλάκη. Λες και οι υποκλοπές δεν έγιναν ποτέ… Αλήθεια, τόσο γρήγορα ξεχάσατε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης; Προετοιμάζεται μία συναίνεση. Εμείς λέμε ναι σε προοδευτικές συνεργασίες για ανατροπή της κυβέρνησης».
Και συνέχισε παραληρηματικά: «Η χώρα και η κοινωνία δεν χρειάζονται μια συναινετική και βολική αντιπολίτευση απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν χρειάζεται αντιπολίτευση που θα χορέψει ταγκό με την κυβέρνηση, αλλά ισχυρή αντιπολίτευση».
Και κατά τη δευτερολογία του προκάλεσε τον Ανδρουλάκη, λέγοντας «Να μας πείτε αν υπάρχει κλίμα συναίνεσης ή όχι με τη ΝΔ. Πάρα πολύ απλό. Θα μπορούσατε πολύ εύκολα να βγείτε να πείτε ότι δεν υπήρχε κανένα κλίμα συναίνεσης».
Σκληρή ως προς αυτό ήταν η απάντηση του «αντιπολιτευτικά συναινετικού» Νίκου Ανδρουλάκη, που έκανε λόγο για κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέλος. Αποκάλυψα το παρακράτος, το πήγα στη Δικαιοσύνη και το Συμβούλιο της Επικρατείας έβγαλε αντισυνταγματικό το νόμο της ΝΔ που επιχείρησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο».
Φυσικά, κανένα πνεύμα πολιτικής συναίνεσης μεταξύ Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη δεν υπήρξε. Ήταν μια θεσμικού τύπου συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και δεν… διόρισε ο Μητσοτάκης το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του τα κατάφερε). Και η συνάντηση περιελάμβανε διατύπωση απόψεων, κάτι που δεν συνεπάγεται εξ ορισμού συναίνεση.
Ήταν αφελούς σύλληψης η λαϊκίστικη προβοκάτσια του Φάμελλου. Καλώντας τον Ανδρουλάκη «να απαντήσει ευθέως αν υπάρχει κλίμα συναίνεσης ή όχι με τη ΝΔ», ενοχοποιεί συνολικά τη συναίνεση, προσπαθώντας να φέρει τον Ανδρουλάκη σε θέση απολογούμενου. Και αν ο Ανδρουλάκης απαντούσε ενοχικά ότι «δεν υπάρχει κλίμα συναίνεσης», θα επέτρεπε στον ΣΥΡΙΖΑ να επαίρεται διθυραμβικά ότι έφερε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ… στον σωστό δρόμο.
Άλλωστε, η ποινικοποποιηθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ συναίνεση, δεν είναι συμπαγής και ενιαία, επειδή είναι συμπαγής η πολιτική σκέψη ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πτυχές όπου είναι απαγορευτική από την ιδεολογία των δύο κομμάτων, και άλλες όπου καθίσταται απαραίτητη.
Όπως ας πούμε στα εθνικά θέματα ή στη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, καθώς και την ενδεχόμενη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Καταναλωτή, όπως πρότεινε ο κ. Ανδρουλάκης. Ακόμη και στο θέμα της golden visa υπήρξε συναίνεση, αφού η κυβέρνηση νομοθέτησε με αρχικό ερέθισμα τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Άλλωστε, ο Ανδρουλάκης μάλλον κατανόησε ότι τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρικής του θητείας ήταν μονοθεματικός, αν όχι εμμονικός, με το θέμα των υποκλοπών. Μια μονοθεματικότητα που του αφαίρεσε ηγετικό προφίλ. Οι υποκλοπές κρίθηκαν πολιτικά σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν παρήγαγαν ακόμη και στη ζέση τους, πολιτική υπεραξία. Πόσο μάλλον τώρα!
Παρόλα αυτά αναφέρθηκε στο θέμα των υποκλοπών, όπου επέμεινε στην άμεση συμμόρφωση της ΕΥΠ με τη δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματικό το νόμο που επιτρέπει τη μη ενημέρωση για παρακολουθήσεις. Παράλληλα, έθιξε και τον τρόπο εκλογής δικαστών, τα οποία περιλαμβάνονται στην ενότητα «Κράτος Δικαίου».
Η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να ανταγωνιστεί το ΠΑΣΟΚ θα το φέρει στην αρχική του μήτρα των πρώτων χρόνων της προηγούμενης δεκαετίας. Έξαλλη αντιπολίτευση κατά πάντων. Μόνο που επειδή ο κόσμος τους δοκίμασε, τώρα δεν πουλάει.
Πηγή: liberal.gr