Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
To κλίμα χαράς και ανακούφισης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Άραβες της Γάζας, είναι δικαιολογημένο. Οι Ισραηλινοί άρχισαν να υποδέχονται τους απαχθέντες ομήρους και τις σωρούς των αθώων θυμάτων, αναμένοντας ταυτόχρονα τη ζωή τους να επιστρέφει στην κανονικότητα. Οι κάτοικοι της Γάζας από την πλευρά τους, αφενός πανηγυρίζουν για τη διακοπή της στρατιωτικής επέμβασης από την πλευρά του Ισραήλ και αφετέρου διότι αισθάνονται νικητές και δικαιωμένοι όσον αφορά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου 2023.
Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Maariv το 73% των Ισραηλινών υποστηρίζει την εκεχειρία και τη συμφωνία επιστροφής των ομήρων που υπογράφηκε στην Ντόχα. Το 19% αντιτίθεται στη συμφωνία και το 8% δεν εξέφρασε τη γνώμη του. Προσεγγίζοντας τις τοποθετήσεις των Ισραηλινών πολιτών απέναντι στη συμφωνία με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση, διαπιστώνουμε ότι το 52% των φιλοκυβερνητικών πολιτών υποστηρίζουν τη συμφωνία, ενώ το 37% αντιτίθεται σε αυτήν. Όσον αφορά την αντιπολίτευση, το 91% των οπαδών της επικροτεί τη συμφωνία.
Εκεί που τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι Ισραηλινοί εκφράζονται σχετικά με τα αποτελέσματα των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, μέχρι την εκεχειρία και με βάση τους όρους της συμφωνίας. Έτσι το 36% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Maariv, θεωρεί ότι δεν έχουν επιτευχθεί καθόλου οι στρατιωτικοί στόχοι του Ισραήλ, ενώ το 45% εκτιμά ότι έχει επιτευχθεί μόνο ένα μέρος των στόχων. Μόλις το 8% πιστεύει ότι το Ισραήλ έχει επιτύχει τους στόχους τους και το 11% δεν είναι απόλυτα σίγουρο για την επίτευξη των στόχων.
Τι βλέπουμε λοιπόν; Ότι ενώ η κοινή γνώμη στο Ισραήλ, υποστηρίζει κατά 73% την εκεχειρία, η πλειοψηφία εκτιμά ότι δεν έχουν επιτευχθεί ολικώς ή μερικώς, οι στρατιωτικοί στόχοι που είχαν τεθεί από την κυβέρνηση.
Και αυτό είναι κάτι το οποίο πανηγυρίζεται από την πλευρά της Χαμάς, του Ιράν, αλλά και των κατοίκων της Γάζας. Με δηλώσεις του, ένας από τους ηγέτες της Χαμάς που ήταν επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις της Ντόχας, ο Aλ-Χάγια, εξυμνεί την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου με τους 1.200 σφαγιασθέντες και τους 251 απαχθέντες και τη χαρακτηρίζει ως μια «ιστορική στιγμή η οποία συμβολίζει την υπερηφάνεια των Παλαιστινίων». Ο Αλ-Χάγια ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή του Κατάρ, ότι «ο λαός θα τερματίσει σύντομα την Ισραηλινή κατοχή και θα απελευθερώσει την Ιερουσαλήμ».
Σημειώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το επόμενο μέτωπο της Χαμάς θα μεταφερθεί στη Δυτική Όχθη. Με τους εκπροσώπους της Ισλαμικής Τζιχάντ και των υπόλοιπων τρομοκρατικών ομάδων στη Δυτική Όχθη να πανηγυρίζουν για την απελευθέρωση των τρομοκρατών που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ και για την επανένταξη τους στην «αντίσταση».
Αλλά και στην καρδιά του τέρατος της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Τεχεράνη, ο Αγιατολάχ Αλι Χαμεϊνί αμέσως μετά από την ανακοίνωση της εκεχειρίας στο Ντόχα, αναφέρθηκε σε νίκη της Χαμάς κατά του Ισραήλ. «Η Παλαιστινιακή Αντίσταση και το κοινό Μέτωπο Αντίστασης, (δηλαδή οι Φρουροί της Επανάστασης, η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούθι) ανάγκασαν τους Σιωνιστές να υποχωρήσουν» ήταν το περιεχόμενο της ανάρτησης του στο Χ, τόσο στα αγγλικά όσο και στα εβραϊκά, με το hashtag «#GazaIsVictorious».
H αναλογία 30 φυλακισμένων τρομοκρατών που θα αποφυλακίζονται για κάθε 1 πολίτη του Ισραήλ που απελευθερώνεται, η αναλογία 50 προς 1 για κάθε γυναίκα στρατιωτικό που έχει συλλάβει η Χαμάς, η αναλογία 50 φυλακισμένων τρομοκρατών που θα αποφυλακίζονται για κάθε έναν από τους ασθενείς ομήρους, καθώς και η ανταλλαγή 1.000 τρομοκρατών για την επιστροφή των σωρών των νεκρών ομήρων, επιτρέπει στους κατοίκους της Γάζας να αισθάνονται νικητές αφού απελευθερώνονται εκατοντάδες «αγωνιστές» που θα στηρίξουν εκ νέου τον αγώνα της «απελευθέρωσης». Η ιστορία έχει δείξει ότι όσοι τρομοκράτες αποφυλακίζονται αναρριχώνται ταχύτατα στην ιεραρχία της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, σχεδιάζοντας νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Kομβικά σημεία της συμφωνίας αποτελούν α) τo άνοιγμα του περάσματος της Ράφα στο τέλος της πρώτης φάσης και β) η αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων από τον «Philadelphi Corridor», τον γνωστό «διάδρομο της Φιλαδέλφειας» στα σύνορα με την Αίγυπτο. Μια περιοχή η οποία από συνοριακή γραμμή ασφαλείας είχε μετατραπεί σε δίκτυο σηράγγων, μέσα από τις οποίες διερχόντουσαν όλα τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούσε η Χαμάς κατά των κατοίκων του Ισραήλ.
Ποιος εγγυάται ότι μέσα από τα τούνελ δεν θα περάσουν και πάλι πύραυλοι; Ποιος εγγυάται ότι η στήριξη που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός του Κατάρ προς τα «αδέρφια» του, αμέσως μετά από την υπογραφή της συμφωνίας, δεν θα μετατραπεί όπως και παλαιότερα σε όπλα και πυραύλους που θα πλήξουν τον Ισραήλ; Ποιος εγγυάται ότι οι αποφυλακισμένοι τρομοκράτες που θα βρεθούν στη Δυτική Όχθη, δεν θα περάσουν και πάλι μέσω Αιγύπτου στη Γάζα;
Υπάρχουν όμως και άλλα ερωτήματα. Ποιος θα διαχειριστεί την μεταφορά της ανθρωπιστικής στη Γάζα; Ειδικά όταν η UNRWA περίφημη «United Nations Relief and Works Agency» που παρέχει βοήθεια τους πρόσφυγες είχε προσφέρει τις εγκαταστάσεις, τα νοσοκομεία και τα σχολεία που διαχειρίζεται, στη Χαμάς, μετατρέποντας τα, σε ορμητήρια των επιθέσεων της κατά του Ισραήλ. Η UNRWA, της οποίας 13 υπάλληλοι και στελέχη, είχαν λάβει ενεργό μέρος στην επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς και στην σφαγή αθώων πολιτών από όλον τον κόσμο;
Η επαμφοτερίζουσα θέση της Δύσης και η επιθυμία των μετριοπαθών και μη φανατικών αραβικών χωρών να μην θέσουν ένα οριστικό τέλος στην «υπόθεση Χαμάς», έχουν οδηγήσει στο παράδοξο φαινόμενο να κάθονται στο τραπέζι και να διαπραγματεύονται με ίσους όρους ένα κράτος και μια τρομοκρατική οργάνωση. Μια δημοκρατική χώρα που μετράει και υπολογίζει τη ζωή του κάθε πολίτη της και μια οργάνωση φανατικών μανιακών που θυσιάζουν εκατοντάδες ζωές για να πετύχουν τον σκοπό τους. Που δεν είναι άλλος, από την εξαφάνιση του Ισραήλ. Όποιος νομίζει ότι η εκεχειρία θα δώσει ένα τέλος τις πράξεις των τρομοκρατών κάνει λάθος. Όλα όσα γίνονται στη Ναμπλούς και στην Τζενίν ίσως να είναι μόνο η αρχή της επόμενης φάσης.
Η στήριξη των αραβικών χωρών προς τη Χαμάς, την οποία επιθυμούν να παραμείνει ακμαία και ενεργή, μαζί με την αδράνεια που δείχνει η Δύση πιεσμένη από το εξτρεμιστικό ισλαμικό στοιχείο στο εσωτερικό της, από την ταύτιση των αριστερών δυνάμεων με τη Χαμάς, αλλά και από τον ακροδεξιό αντισημιτισμό, δεν υπόσχονται τίποτα περισσότερο από μια προσωρινή λύση που δεν θα περπατήσει.
Θα γίνουν τα πράγματα όπως ήταν στις 6 Οκτωβρίου 2023; Θα σταματήσουν τα σύνορα με την Αίγυπτο να μοιάζουν με σουρωτήρι; Θα σταματήσει το Κατάρ να χρηματοδοτεί τη Χαμάς; Θα σταματήσει η Ευρώπη να παριστάνει τον άνθρωπο που απλά «έβλεπε τα τρένα να περνούν»;
Πηγή: liberal.gr