Τι ζητούν Διαμαντοπούλου και Δούκας – τι απαντά ο Ανδρουλάκης

Παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠαΣοΚ είναι έτοιμοι να κατεβάσουν στροφές, έστω για λίγες μέρες, από την προεκλογική περίοδο δεν λείπουν οι αψιμαχίες. Αυτή τη φορά στο προσκήνιο βρέθηκαν τα οργανωτικά θέματα στα οποία σχηματίστηκε ένα μέτωπο Διαμαντοπούλου-Δούκα που ζητούν διασφάλιση της μαζικής και απρόσκοπτης προσέλευσης των πολιτών στη διαδικασία της 6ης Οκτωβρίου.

Οι δύο υποψήφιοι με επιστολές τους στην Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ), αφήνουν αιχμές για την προετοιμασία των εκλογών. Οι δύο υποψήφιοι, όπως και άλλα στελέχη του ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία θα είναι μεγάλη, ενδεχομένως να ξεπεράσει και τους 270.000 ψηφοφόρους που είχαν συμμετάσχει το 2021.  Διαμαντοπούλου και Δούκας ζητούν να υπάρξει διασφάλιση ότι το οργανωτικό σύστημα μπορεί να αντέξει την αυξημένη προσέλευση.

Στο πλαίσιο αυτό στην επιστολή που έστειλε στη Χαριλάου Τρικούπη ο Χάρης Δούκας ζητείται η προμήθεια νέων tablets, τουλάχιστον 1.400. Ζητείται, επίσης, να διασφαλιστεί ο αριθμός των χρηστών που θα τα διαχειρίζεται και να γίνουν όλες οι απαραίτητες δοκιμές για να αντιμετωπιστούν πιθανά απρόοπτα.

«Άμεση παραγγελία κατ’ ελάχιστον 1.400 tablets (ο μήνας Αύγουστος δεν θα αποτελέσει επαρκή δικαιολογία, η μη έγκαιρη παραγγελία των απολύτως αναγκαίων tablets συνιστά αποτρεπτική κίνηση για την ομαλή ψηφοφορία» αναφέρει χαρακτηριστικά η Άννα Διαμαντοπούλου.  Η υποψήφια πρόεδρος του ΠαΣΟΚ κάνει λόγο και αργοπορημένη παράδοση ενός ελλιπέστατου μητρώου μελών (που προσομοιάζει σε τηλεφωνικό κατάλογο), σε αντίθεση με ό ,τι έγινε στην προηγουμένη εκλογική διαδικασία».

Τι απαντά ο Ανδρουλάκης

Από τη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για «επισπεύδοντες προς χάριν εντυπώσεων» ενώ σημειώνεται ότι δεν έχει συνεδριάσει ακόμα, επισήμως, η αρμόδια επιτροπή με θέμα τη γεωγραφική κατανομή, τον αριθμό των καλπών και τη στελέχωση των εφορευτικών και των χειριστών. Συνεπώς πρώτα θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για τον αριθμό των καλπών που θα στηθούν.

Η Χαριλάου Τρικούπη, όπως αναφέρουν τα «Νέα», μεταδίδει πως το 2021 ήταν 841 τα εκλογικά τμήματα, με προσέλευση ψηφοφόρων 270.000. Τότε λειτούργησαν 39 επιπλέον κάλπες –και τάμπλετ κατά συνέπεια– από τις εκλογές του 2017, κάτι που δεν επηρέασε την αύξηση της συμμετοχής κατά 60.000.

Στις έμμεσες αιχμές πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει μεγάλη συμμετοχή, από το περιβάλλον του Ανδρουλάκη έλεγαν πως έχει ήδη περιοδεύσει «σε έξι νομούς και προφανώς θεωρεί ότι πρέπει να διασφαλιστεί να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος που θα πάει να ψηφίσει».

Πηγή: tovima.gr