Της Αλεξίας Κεφαλά

Τις τελευταίες ημέρες στη Γαλλία υπάρχει ένας ενοχλητικός και εκκωφαντικός ήχος που κερδίζει συνέχεια έδαφος. Δεν είναι από τις ατελείωτες πολιτικές συζητήσεις για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο γάλλος πρόεδρος. Ούτε ο ήχος της «χειροβομβίδας» που έριξε στην πολιτική ζωή ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται.

Ούτε από τα τελευταία έργα των καλοκαιρινών Ολυμπιακών Αγώνων που μπλοκάρουν την κυκλοφορία της πρωτεύουσας. Και ούτε από τη βροχή που δεν λέει να αφήσει το καλοκαίρι να ζεστάνει τις ψυχές των Γάλλων.

Κοινωνικές ανισότητες

Οχι, ο ήχος αυτός είναι πιο περίεργος. Είναι ο ήχος της χύτρας που σφυρίζει. Ο μάγειρας γνωρίζει καλά αυτόν τον ήχο, αλλά σήμερα τον γνωρίζει όλη η κοινωνία που ξέρει ότι αν η χύτρα δεν βγει γρήγορα από τη φωτιά, τότε θα εκραγεί.

Η γαλλική κοινωνία είναι σαν τη χύτρα. Πολύ θυμωμένη. Το ένα τρίτο δεν μπορεί άλλο να ζει με ελάχιστα από τις 10 του μηνός, οι φοιτητές δεν μπορούν άλλο να τρώνε μία φορά κάθε δύο μέρες και να ζουν σε 9 τ.μ. προς 600 ευρώ τον μήνα, τα «κίτρινα γιλέκα» δεν μπορούν άλλο να περιμένουν, το ίδιο και οι αγρότες που ακόμα δεν έχουν πάρει τις επιδοτήσεις που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση μετά τα μεγάλα μπλόκα το φθινόπωρο, και τόσοι άλλοι. Το καλάθι της νοικοκυράς αυξήθηκε περισσότερο από 16% σε έναν χρόνο.

Το ζήτημα της ασφάλειας

Ο Ζεράρ και η Νάντια Μπουλέζ, πρώην δάσκαλοι, βλέπουν τη σύνταξή τους να μη φτάνει για τα βασικά έξοδα και το κρέας να μειώνεται στη χύτρα τους. Το ζευγάρι μένει πάνω από μια παραδοσιακή brasserie στο 20ό Διαμέρισμα του Παρισιού. Μια λαϊκή γειτονιά, με αρκετούς μετανάστες από πρώην γαλλικές αποικίες του Μαγκρέμπ, που έχει πολύ όμορφες πλατείες και καλωσορίζει αρκετές οικογένειες από τις ακριβές γειτονιές τον τελευταίο καιρό, οι οποίες θέλουν μια πιο «αυθεντική ζωή».

Είναι οι λεγόμενοι bourgeois bohèmes, που αύξησαν τα ενοίκια στο 20ό. Αλλά όχι μόνο. «Οσο ερχόταν καλός κόσμος εδώ τόσο περισσότερο βλέπαμε τους νέους της γειτονιάς, που είναι τρίτη γενιά μεταναστών, να μη συμβιβάζονται με τους γαλλικούς τρόπους ζωής, να μην αγαπούν πια τη χώρα, το σχολείο, τους θεσμούς της. Είναι λυπηρό να νιώθουν έτσι» λέει ο Ζεράρ.

«Ολο και περισσότερα αγόρια αφήνουν απειλητικά μούσια, ντύνονται με ακριβά ρούχα, ενώ είναι από φτωχές οικογένειες που μετακόμισαν έξω από το Παρίσι για να αντέξουν τα ενοίκια, και κάθονται σε μια γωνιά του δρόμου, απέναντι από το καφενείο μας, και συζητούν με τις ώρες. Δεν ξέρω τι κάνουν, αλλά ακούμε τόσα που πολύ φοβόμαστε» προσθέτει η Νάντια. Παραδέχεται επίσης ότι τον τελευταίο καιρό βλέπει πολλά ειδησεογραφικά «αγχωτικά» κανάλια και ειδικά το Cnews, που ανήκει στον πολύ δεξιό επιχειρηματία Βενσάν Μπολορέ και που «παίζει» με την ανασφάλεια των Γάλλων για να παραμείνει το πρώτο ειδησεογραφικό κανάλι στη Γαλλία.

 

“Η εικόνα του έχει ραγίσει ύστερα από επτά χρόνια στην εξουσία”

Το ζευγάρι ψήφιζε μέχρι τώρα το κόμμα του Μακρόν. Τους άρεσε που ο πρόεδρος «χρησιμοποιεί πολύ ψαγμένες γαλλικές λέξεις για να τραβήξει την κοινωνία προς τα πάνω» και «το όραμά του για μια ενωμένη Ευρώπη». Αλλά τον τελευταίο καιρό πιστεύουν ότι «έχασε τον έλεγχο», ότι «η εικόνα του έχει ραγίσει ύστερα από επτά χρόνια στην εξουσία χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις» λέει ο Ζεράρ. Παρ’ όλα αυτά θα τον ξαναψηφίσουν, με βαριά καρδιά, «διότι οι άλλες προτάσεις είναι πολύ ακραίες και η Γαλλία θα χρεοκοπήσει» ανησυχεί η Νάντια.

Αυτό που τους απασχολεί περισσότερο είναι το μετά. Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν να μην υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική βουλή. Ο Ζορντάν Μπαρντελά, υποψήφιος του ακροδεξιού κόμματος RN, δήλωσε μάλιστα ότι δεν θα δεχτεί την πρωθυπουργία αν δεν έχει «απόλυτη πλειοψηφία».

Ηττημένος Μακρόν

Το αποτέλεσμα; Με συγκατοίκηση ή όχι, ο Μακρόν έχασε πολλά σε αυτή την πολιτική πόκα και όποιον πρωθυπουργό και να διαλέξει δεν θα μπορεί να αποκλείσει μεγάλες αντιδράσεις, ίσως βίαιες. Πώς θα διεξαγάγει τους Ολυμπιακούς Αγώνες αν καίγονται παντού αυτοκίνητα; Γι’ αυτό οι υπουργοί του ζητούν από τον πρόεδρο να μείνει μακριά από τις προεκλογικές τους ομιλίες. Η μόνη τους ελπίδα είναι να διασωθούν εκλογικά για να αντέξουν την μπόρα που έρχεται. Ή την έκρηξη της χύτρας.

Πηγή: tovima.gr