Newsroom
Τον ύστατο αγώνα για τη διάσωση της ούτε τριών μηνών κυβέρνησής του θα δώσει ο Μισέλ Μπαρνιέ, με την προοπτική να καταρρεύσει, λόγω των έντονων διαφωνιών για τον προϋπολογισμό της, να πλήττει συνακόλουθα και τις αγορές μετοχών και ομολόγων της Γαλλίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, που δέχεται πίεση λόγω του αυξανόμενου ελλείμματός της.
«Η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν στον τηλεοπτικό σταθμό France 2, προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί έχουν ευθύνη «να μη βυθίσουν τη χώρα στην αβεβαιότητα», για τον προϋπολογισμό της χώρας και για το μέλλον της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός Μπαρνιέ θα μιλήσει απόψε σε ειδησεογραφικές εκπομπές στην τηλεόραση, αρχίζοντας γύρω στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ αναμένεται να βρεθεί αύριο, Τετάρτη, αντιμέτωπος με προτάσεις μομφής.
Η απειλή της επιστροφής στο 1962
Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου με ερωτήσεις προς την κυβέρνηση, που θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, αναμένεται ότι θα διεξαχθεί σε τεταμένη ατμόσφαιρα.
Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, ο εύθραυστος συνασπισμός του Μπαρνιέ θα γίνει η πρώτη γαλλική κυβέρνηση από το 1962 που θα αποπεμφθεί με πρόταση μομφής.
Πολιτικοί, τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά και την ακροδεξιά αντιτίθενται στον προϋπολογισμό του Μπαρνιέ, που επιδιώκει να συγκρατήσει το γαλλικό χρέος με φορολογικές αυξήσεις ύψους 60 δισ. ευρώ και μειώσεις των δαπανών.
Το χρονικό της κρίσης
Ο Μπαρνιέ επικαλέστηκε τη Δευτέρα έναν σπάνια χρησιμοποιούμενο συνταγματικό μηχανισμό για να προωθήσει τον επίμαχο προϋπολογισμό του 2025, χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση, υποστηρίζοντας ότι ήταν απαραίτητο να διατηρηθεί η «σταθερότητα» εν μέσω βαθιών πολιτικών διχασμών.
Η κίνηση προκάλεσε αμέσως έντονες αντιδράσεις, με την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν και το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο να καταθέτουν προτάσεις μομφής ως απάντηση, θέτοντας το έδαφος για ψηφοφορία αύριο Τετάρτη, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποπομπή του Μπαρνιέ.
Η διαφαινόμενη αναμέτρηση εκτυλίσσεται στο πλαίσιο μιας διαλυμένης Εθνοσυνέλευσης, η οποία έμεινε σε αταξία μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, που δεν απέδωσαν σαφή πλειοψηφία.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε στραφεί στον Μπαρνιέ τον Σεπτέμβριο, για να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο και να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο έλλειμμα της Γαλλίας. Ωστόσο, ο προτεινόμενος προϋπολογισμός λιτότητας του Μπαρνιέ –μειώνοντας τις δαπάνες κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ (42 δισεκατομμύρια δολάρια) και αυξάνοντας τους φόρους κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ– έχει απλώς βαθύνει τις διαφορές, πυροδοτώντας εντάσεις στην Κάτω Βουλή και οδηγώντας σε αυτή τη δραματική πολιτική αντιπαράθεση.
Η χρήση του συνταγματικού εργαλείου, που ονομάζεται Άρθρο 49.3, επιτρέπει στην κυβέρνηση να εγκρίνει νομοθεσία χωρίς κοινοβουλευτική ψήφο, αλλά την αφήνει εκτεθειμένη σε προτάσεις δυσπιστίας. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι οι παραχωρήσεις του Μπαρνιέ, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της αύξησης του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας, δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες τους.
Η Λεπέν κατηγόρησε τον Μπαρνιέ ότι αγνόησε τα αιτήματα του κόμματός της και πρόσθεσε πως «όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Τι θα ακολουθήσει
Η πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει ανεξέλεγκτη ταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με το κόστος δανεισμού να αυξάνεται απότομα εν μέσω φόβων για παρατεταμένη αστάθεια. Ο Μπαρνιέ προειδοποίησε για «σοβαρές αναταράξεις» εάν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός, αλλά οι επικριτές του απέρριψαν ως εκφοβιστικές τις παραινέσεις του. Η αβεβαιότητα πάντως απειλεί να βαθύνει τα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας, με αντήχηση σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Εάν η πρόταση μομφής πετύχει, ο Μακρόν, ο οποίος δεν ανέβαλε το προγραμματισμένο του ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, θα παραμείνει πρόεδρος, αλλά θα χρειαστεί να επιλέξει μεταξύ των τριών πιθανότερων δεδομένων:
Το πρώτο είναι να διορίσει έναν νέο πρωθυπουργό για να κατευθύνει τη νομοθεσία στη διάσπαση της συνέλευσης.
Το δεύτερο είναι να ορίσει σχετικά άμεσα έναν νέο πρωθυπουργό που, έχοντας την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, θα καταφέρει να περάσει, με συνοπτικές διαδικασίες, τον προϋπολογισμό του 2025 πριν την εκπνοή του 2024.
Το τρίτο ενδεχόμενο είναι να μην ορίσει ο πρόεδρος Μακρόν νέα κυβέρνηση. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι παραμένει η υπάρχουσα, αλλά διαχειριζόμενη αποκλειστικά τις τρέχουσες υποθέσεις. Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό θα ακολουθηθεί το 2025, η λεγόμενη πρακτική των δωδεκατημόριων, που σημαίνει πως κάθε μήνα του έτους, τα κρατικά έσοδα και οι κρατικές δαπάνες θα ισούνται με τα αντίστοιχα του 2024. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει ωστόσο η συναίνεση της Εθνοσυνέλευσης. Στην αντίθετη περίπτωση, η Γαλλία θα βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο, λαμβανομένου υπόψη πως ο πρόεδρος Μακρόν έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο ίδιος.
Με πληροφορίες από AP, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: tovima.gr