Της Κατερίνας Γαλανού
Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν… καρδιά να γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη, γιατί το νομοσχέδιο Πιερρακάκη -σύμφωνα με την άποψη του προέδρου της Κ.Ο Σωκράτη Φάμελλου- προκαλεί μια τραγωδία στη χώρα. Όμως ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης στην Τρίπολη, μια χαρά τσίκνισε.
Στο ΠΑΣΟΚ όμως κανονικά πρέπει να αρχίσουν το θρήνο, επειδή με την έως τώρα στάση τους, κατάφεραν να ανασύρουν ατόφια την αλυσίδα των λαθών και προβληματικών επιλογών τους, στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Αρχής γενομένης από το νόμο του 1982, που όπως παρατήρησε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου, «συνέβαλε τα μέγιστα στην αποσάθρωση του δημόσιου πανεπιστημίου εγκαθιδρύοντας εντός του ένα χυδαίο κομματισμό».
Έτσι παίρνει νόημα και η φράση του Νίκου Ανδρουλάκη «δεν είμαι ένα πρόσωπο αλλά ένα κόμμα με ιστορία». Με παρελθόν σίγουρα, αλλά αμφίβολο μέλλον.
«Πρέπει να αλλάξουμε γιατί αλλάζουν οι στόχοι. Σας καλώ να υπερψηφίσετε ένα νομοσχέδιο που κάνει το αυτονόητο, το επιβεβλημένο και το αναγκαίο. Με θάρρος και σθένος όχι μόνο αλλάζει σελίδα στο βιβλίο, αλλά ανοίγει το νέο βιβλίο», προέτρεψε ο υπουργός Παιδείας απευθυνόμενος σχεδόν αποκλειστικά προς τους βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη.
Μια προτροπή αντίστοιχης λογικής με το «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», που κάποτε είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο οποίος, ενώ πρώτος έθεσε από το 2006 τα σωστά διακυβεύματα επισημαίνοντας, ότι χρειαζόμαστε μια ανοιχτή παιδεία για όλους σε ένα νέο παγκόσμιο περιβάλλον, που να εξασφαλίζει ισότιμη και ουσιαστική πρόσβαση όλων στη σύγχρονη γνώση, γίνεται τώρα αρνητής του εαυτού του.
Θα συμβολίσει ξανά μαζί με τον Ανδρουλάκη την οπισθοπορεία του ΠΑΣΟΚ. Συντασσόμενος με όσους υπερασπίζονται τη δήθεν δημόσια δωρεάν παιδεία, που κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ στα νοικοκυριά και υπάρχει για να υπηρετεί τους «υπηρέτες» της και όχι τα παιδιά, τη σύγχρονη γνώση και το άνοιγμα της χώρας στον κόσμο.
Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ολοκλήρωσαν τον πολιτικό τραγέλαφο που έζησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή. Υπομένοντας στα υπουργικά έδρανα, δεκάρικους λόγους περί Συντάγματος και άλλες ασυναρτησίες.
Το ΚΚΕ και προσωπικά ο γραμματέας του, κατέφυγε σε μια ακραία πατενταρισμένη υποτίμηση της γυναίκας παραμονή της ημέρας της γυναίκας. Πάνω στη φόρα του, να χτυπήσει το παραζαλισμένο ΠΑΣΟΚ, που θέλει ένα σκανδιναβικό μοντέλο. Ο κύριος Κουτσούμπας διεκδικεί αποκλειστικά το ρόλο του daddy στο… φοιτητικό κίνημα και η επιλογή Ανδρουλάκη να σταθεί στην ΠΑΣΠ ως πατέρας, τους έφερε απέναντι.
Η Νέα Αριστερά έβαλε στον εαυτό της τρικλοποδιά, με την ιδέα που είχε να προτείνει να κατατεθεί από κοινού με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας, πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Η πρόταση Χαρίτση έμεινε στα αζήτητα, αφού δεν υπολόγισε ότι όλοι αυτοί μεταξύ τους διαγκωνίζονται για το μικρότερο από ποτέ, κομμάτι της «πίτας» των ψήφων.
Το νομοσχέδιο Πιερρακάκη θα γίνει σήμερα νόμος του κράτους και από την επόμενη μέρα η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι μεταρρύθμιση είναι στέρεα, μελετημένη και ελπιδοφόρα. Για μια επιτέλους πραγματικά ελεύθερη ανώτατη εκπαίδευση.
Πηγή: liberal.gr