Του Γιάννη Σιδέρη

Ξινό του το έβγαλε του dear Stefanos το γαμήλιο γλέντι, ο σύντεκνος Παυλής. Του μάρανε προκαταβολικά την ευωχία των σπάνιων στιγμών της γαμήλιας μέθεξης, αναγκάζοντάς τον να  χορέψει πεντοζάλη. Και ο Στέφανος έπαιξε στον ρυθμό που επέβαλε ο Αψύς, για να αποφύγει την πρόταση μομφής.

Στην ουσία ο …ντελικανής των Σφακιών προαλείφει εαυτόν για την αρχηγία αφού «η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών». Γι’ αυτό και «αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει». Από ποιον άλλον; Μα από τον ίδιο ο οποίος θα συνέβαλε «σε αυτή την κατεύθυνση».

Υπό το βάρος της απειλής, ο Στέφανος προέβη βεβιασμένα σε αλλαγές στην ΚΟ μήπως και τον εξευμενίσει. Καθαίρεσε τον νουνεχή Φάμελλο, και βρήκε αποκούμπι στον Νίκο Παππά, προς τέρψιν της ΝΔ στην οποία μάλλον έκανε το καλύτερο δώρο, η οποία και θα τον προσφωνεί στη Βουλή  «13-0»!

Αλλά στην προσπάθεια εξευμενισμού  του Αψιού, ο Στέφανος διέπραξε  το άγος μιας ανίερης ανθρωποθυσίας. Διέγραψε την κα. Λινού από την ΚΟ υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία που του παρείχε για την υπόθεση της ΑΜΚΕ Prolepsis «δημιούργησαν περισσότερες απορίες και αμφιβολίες από όσες προϋπήρχαν» (ΑΜΚΕ = Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία).

Προετοιμάζοντας το γαμήλιο γλέντι… πρόλαβε να αξιολογήσει σε δυο μέρες τις 459 σελίδες λογιστικών εγγράφων και αιτιολογικών αποδείξεων που του έστειλε η βουλευτής. Έτσι, την παρέδωσε στη δημόσια απαξίωση ως ύποπτη κατάχρησης δημοσίου χρήματος, τη στιγμή που ο ίδιος είχε δηλώσει ότι αυτά θα ελεγχθούν από ειδικό τεχνοκράτη.

Αλλά ο τεχνοκράτης θα έκανε δουλειά μυρμηγκιού και ο χρόνος εργασίας του θα υπερέβαινε τη συνεδρίαση της Κ.Ε. κατά την οποία ο Πολάκης είχε απειλήσει να καταθέσει την πρόταση μομφής. Έτσι συντελέσθη η ανθρωποθυσία.

Η ίδια η βουλευτής εξέφρασε την απορία πότε ο Κασσελάκης πρόφτασε να διαβάσει τις 459 σελίδες των στοιχείων που κατέθεσε για την Prolepsis, ώστε να προβεί στην «ηθικώς και λογικώς μετέωρη αξίωσή» του.

Τον κατηγόρησε επίσης ότι συμπεριφέρεται ως «αυτόκλητος δικαστής», και πως συμμετέχει στις «κακόβουλες συκοφαντίες» του Παύλου Πολάκη εναντίον της. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα της όπως της ζητήθηκε, επειδή με αυτόν τον τρόπο  θα παραδεχόταν «μια ανύπαρκτη ενοχή».

Στην περίπτωσή της Λινού συγκεράστηκε ο ανήθικος αριβισμός και η εξουσιομανία του Κασσελάκη με τον μπρουτάλ σταλινισμό του Πολάκη.

Γιατί η Λινού δεν διαγράφηκε για απόκλιση πολιτικών θέσεων, για έκφραση αντίθετης άποψης ή για παραχάραξη της πολιτικής γραμμής του αρχηγού. Διαγράφηκε με το ηθικό στίγμα του λαμογιού, του τρωκτικού  επί του δημοσίου χρήματος.

Που –για τη διευκόλυνση της συζήτησης– ας πούμε ότι μπορεί και να είναι. Αλλά αυτό θα έπρεπε να τεκμηριωθεί ακράδαντα από ομάδα τεχνοκρατών, και όχι να της αποδοθεί η κατηγορία ελαφρά τη συνειδήσει, στοχοποιώντας και στιγματίζοντας την υπόληψή της στην κοινή γνώμη εφ’ όρου ζωής.

Η διαγραφή της είναι ένα ακόμη κατωφερικό σκαλοπάτι στον εκπεσμό της πολιτικής ζωής. Που ναι, δεν τον έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κασσελάκης, αλλά αυτοί τον επισημοποιούν ως πολιτική πρακτική. Θα έπρεπε να αναμένουν το πόρισμα της τεχνοκρατικής έκθεσης πριν της αποδώσουν ευθύνες και την αποτάξουν.

Όσο για τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η έδρα ανήκει στο κόμμα», κάπως αργά το θυμήθηκαν. Δεν είχαν την ίδια θεσμική προσήλωση όταν η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλειος Κόκκαλης, ο Κώστας Ζουράρης και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, κ.α. προσχωρούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη βουλευτική έδρα που είχαν κατακτήσει με άλλο κόμμα.

Κατά τα άλλα, το επιθεωρησιακό τσίρκο συνεχίζεται. Ο Κασσελάκης μιλώντας σε προσφιλή του τηλεοπτική εκπομπή, φάνηκε να αποδέχεται την αυγουστιάτικη δημοσκόπηση Interview και το παρακινδυνευμένο της αποτέλεσμα, που δείχνει τη ΝΔ να ολισθαίνει και να βρίσκεται στο 22%.

Και για να συγκεράσει τις εντυπώσεις μετά τη χαώδη συνεδρίαση της ΚΟ, είπε το αμίμητο: Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ροκανίσει το ποσοστό της ΝΔ. Μα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται με ποσοστό 8.3%, ως πέμπτο κόμμα, πίσω από το ΠΑΣΟΚ (11,7%), το ΚΚΕ (8,7%) και την Ελληνική Λύση (8,8%). Πώς με τέτοια κατρακύλα κατάφερε να ροκανίσει τη ΝΔ;

Με τα καμώματά του μάλλον το δικό του ποσοστό ροκάνισε. Η ΝΔ μπορεί και από μόνη της…

Πηγή: liberal.gr