ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Του Τ. Αλεξανδρόπουλου
Συνεχίζουμε λοιπόν την εξιστόρηση των «λαμπρών ημερών» «άψογης διαχείρισης» των δημόσιων οικονομικών της Καισαριανής. Πριν μπούμε, όμως, στα θέματα της ημερήσιας διάταξης άρχισε η παραγωγή ψηφισμάτων, από τα οποία μόνο το ένα είχε καθαρά τοπικό ενδιαφέρον: αυτό προς τον πρώην ΟΣΚ, ο οποίος αρνήθηκε να εντάξει τα σχολεία της Καισαριανής σε πρόγραμμα επισκευών των σχολείων.
Και με την ευκαιρία των σχολείων, να πούμε ότι ο πρώην δήμαρχος του πασόκ έκανε χτες πρόταση να αναλάβει τη μόνωση των σχολείων η Μ.Κ.Ο. του Γερουλάνου!!! ΦΥΣΙΚΑ, η κυρία Γεωργοπούλου απέρριψε την "προσφορά" χωρίς δεύτερη συζήτηση.
Τα άλλα ψηφίσματα αφορούσαν τις καθαρίστριες, τη δίκη της Χρυσής Αυγής και, ΦΥΣΙΚΑ, την «αρπαγή» των διαθέσιμων των δήμων από την κυβέρνηση. Επειδή πήγα λίγο καθυστερημένος, δεν πρόλαβα ν’ ακούσω ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΕΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ. Μέχρι πριν λίγες μέρες δεν είχε λεφτά ούτε για χαρτί τουαλέτας… ΦΥΣΙΚΑ, ΟΛΟΙ, πλην παράταξης Κοντόσταυλου, συμφώνησαν να ΜΗΝ «ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ» στην… ληστρική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αρπάξει τα πλούσια αποθεματικά του δήμου Καισαριανής, τα οποία έχει καταθέσει σε τράπεζες του εξωτερικού και εισπράττει πακτωλό ευρώ ως τόκους κάθε μήνα…
Και αν νομίζατε ότι επειδή στις εκλογές του περσινού Μάη ψηφίσατε και μπήκαν στο δημοτικό συμβούλιο κάποια νέα πρόσωπα, θα άλλαζε κάτι προς το καλύτερο ως προς τη διατύπωση απόψεων από τους νέους και αδέσμευτους και ανεξάρτητους πολιτικούς παράγοντες, μάλλον πέσατε έξω… Οι επικεφαλής αποφασίζουν, ομιλούν και ψηφίζουν… Οι άλλοι είναι άφαντοι… Μάλιστα, κάποιοι από τους επικεφαλής, μιλάνε και σε πρώτο ενικό πρόσωπο: ΕΓΩ σκέφτηκα, ΕΓΩ αποφάσισα, ΕΓΩ ψηφίζω…
Δεν πρέπει να παραλείψω να σας ενημερώσω ότι θέση στην «αρπαγή» των διαθέσιμων του ταμείου του δήμου Καισαριανής πήρε, δια του προέδρου του, και ο σύλλογος των εργαζόμενων του δήμου. Ο οποίος έκανε αναφορά στην «συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», η οποία εφαρμόζει «αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές», «παίζει με τα χρήματα του λαού, τα οδηγεί σε ρέπος του ελληνικού δημοσίου, αντί σε παροχές και έργα για το λαό» κλπ. κλπ. Και η μόνιμη επωδός ήταν και πάλι παρούσα: «Κάτω τα χέρια από τα λεφτά των εργαζόμενων και του λαού».
Ναι, αλλά…
Απόλυτα λογικά όλα αυτά, ΑΝ λέγονται από συνειδητούς θεματοφύλακες του «χρήματος του λαού». Αλλά ο συγκεκριμένος φορέας, έστω και με άλλη σύνθεση διοικητικού συμβουλίου, έχει σιωπήσει «εκκωφαντικά», όταν, το 2011, ο πασόκος δήμαρχος Καισαριανής, ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ, κατηγόρησε τους εργαζόμενους ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΟΛΟΥΣ ή ΜΕΡΙΚΟΥΣ, ότι ΕΙΣΕΠΡΑΤΤΑΝ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ!!! Και μάλιστα προσδιόρισε και το ποσοστό: ΣΑΡΑΝΤΑ ΟΚΤΩ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ (48%) επί των υπερωριών που πληρώνονταν ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ κάθε χρόνο!!!
ΦΥΣΙΚΑ, κανένας από τους «θιγόμενους» ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ να διαψεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς ή να τραβήξει μια αγωγή κατά του «συκοφάντη»… Με αυτή τη στάση τους ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ όσα είπε ο πασόκος δήμαρχος. Τα αποδέχτηκαν. Και ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ. ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ. ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ!!! ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ!!!
Τώρα θα μου πείτε ότι άλλο είναι «το χρήμα του λαού» που πάει σε τσέπες επιτήδειων αντί για έργα του λαού, και άλλο είναι το «χρήμα του λαού» που πάει στο κοινό ταμείο μιας κυβέρνησης υπό χρεοκοπία… Στην οποία χρεοκοπία μας έχουν οδηγήσει ΚΑΙ πρακτικές σαν αυτές που εφαρμόζονταν επί χρόνια με τις ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ σε όλο το πλάτος και μήκος του δημοσίου… Σωστόόόόόό…
Η ΚΕΔΗΚ
Αφού λοιπόν τελειώσαμε με τις κομματικές αποστολές, μπήκαμε και στο θέμα της ΚΕΔΗΚ. Η εισήγηση της δημοτικής αρχής περιείχε και έναν πίνακα με οικονομικά στοιχεία της ΚΕΔΗΚ. Δείτε τον:
Στα στοιχεία αυτά συμφώνησε και η προηγούμενη δημοτική αρχή και ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΗΚ κ. Λαψάτης. Όμως ο καθένας έκανε τη δική του «ανάλυση» των αριθμών. Φερ’ ειπείν, ο κ. Λαψάτης και ο δήμαρχος του πασόκ είπαν ότι οι αριθμοί δείχνουν πως το χρέος που παρέλαβαν το 2010 έπεσε περίπου στο μισό το 2014. Είπαν, δηλαδή, ότι παρέλαβαν συνολικό χρέος 1.242.000,00 (στη στήλη Γ) και άφησαν χρέος 671.000,00 στις 31.8.2014 που έφυγαν (στήλη Β).
Όμως υπάρχουν δύο σημαντικές παράμετροι, που παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη μείωση των χρεών. Η μία παράμετρος είναι ότι η διοίκηση του πασόκ, στα 3 χρόνια και οκτώ μήνες που διοίκησε, διοχέτευσε στην ΚΕΔΗΚ το υπόλοιπο του αρχικού κεφαλαίου που έπρεπε να δώσει ο δήμος στην ΚΕΔΗΚ και δεν είχε δώσει η διοίκηση Τζόκα. Αυτό το κεφάλαιο ήταν περίπου ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ. Όσο, δηλαδή, το ποσό που μειώθηκε το χρέος (όχι όλο, αλλά κατά το μεγαλύτερο μέρος του). Σήμερα, το υπόλοιπο του αρχικού κεφαλαίου που μπορεί να πάρει η ΚΕΔΗΚ από τον δήμο, είναι μόλις 4.900 ευρώ..! Δηλαδή τίποτα.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος που συνέβαλε στη μείωση των χρεών είναι η συσσώρευση χρεών από τη ΔΕΑΚ (τα οποία μεταφέρθηκαν στη ΔΕΚΑ και ύστερα στην ΚΕΔΗΚ), Όπως είπε ο κ. Κατσαρέλης, ο οποίος είναι από τους ελάχιστους γνώστες του θέματος, η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Καισαριανής άφησε έργο πίσω της, το οποίο ήθελε λεφτά για να γίνει. Χαρακτηριστικά ανέφερε το Κέντρο Υγείας του Παιδιού, τον βρεφικό σταθμό, το Κέντρο Συμβουλευτικής ΑΜΕΑ, τη «Βοήθεια στο σπίτι», τις κατασκηνώσεις, το μνημείο των «200» στο Σκοπευτήριο και άλλα. Ακόμα και έργα μικρής κλίμακας έκανε η ΔΕΑΚ, ακόμα και παρεμβάσεις επείγουσας ανάγκης έκανε στην πόλη, όταν υπήρχε ανάγκη, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Κατσαρέλης.
Ο κ. Κατσαρέλης είπε ότι «ο δήμος πρέπει να είναι υπερήφανος για το έργο που έκανε η ΔΕΑΚ». Σημείωσε μάλιστα ότι όλα αυτά τα έργα, που απορρόφησαν πολλά χρήματα, πέρασαν με ομόφωνες αποφάσεις. Το 2010, μετά τη σύσταση της ΚΕΔΗΚ, έγιναν έλεγχοι από την εφορία, οριστικοποιήθηκαν κάποια ποσά χρεών και έγιναν ρυθμίσεις πληρωμής.
Μία ακόμη παράμετρος που συνέβαλε στη μείωση των χρεών, σε όποιο βαθμό έγινε αυτή, είναι η μείωση του προσωπικού σε όλο το φάσμα του δήμου. Όπως ανέφερε ο κ. Κατσαρέλης έχουν γίνει περικοπές στους γιατρούς που συνεργάζονταν με τα ΚΑΠΗ, στους εργοθεραπευτές (δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ σήμερα), ενώ, όπως είπε, δεν υπάρχει απογευματινή βάρδια εργαζόμενων στο Κέντρο Συμβουλευτικής, με αποτέλεσμα να παραμνένει κλειστό.
Ένα άλλο θέμα που δημιουργήθηκε από τις αντιδράσεις του δημάρχου του πασόκ σε όσα αναφέρθηκαν στην εισήγηση αλλά και από τον πρόεδρο της ΚΕΔΗΚ, ήταν το ΓΙΑΤΙ επί τέσσερα χρόνια το ζήτημα της ΚΕΔΗΚ δεν ήρθε για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Ερώτηση γι’ αυτό έκαναν στον πρώην δήμαρχο του πασόκ και ο κ. Σταμέλος αλλά και ο κ. Κατσαρέλης. ΦΥΣΙΚΑ, απάντηση δεν πήραν. Και δεν πήραν, προφανώς, γιατί υπήρχε σχέδιο και ήταν επιλογή της τότε δημοτικής αρχής να λειτουργήσει η ΚΕΔΗΚ με αδιαφάνεια.
Αυτό το βεβαιώνουν πλείστα όσα ΓΕΓΟΝΟΤΑ, αλλά, κυρίως, η λειτουργία της ΚΕΔΗΚ επί τέσσερα χρόνια ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ στη «Διαύγεια». Αλλά και η ομολογία του πολλαπλά υπεύθυνου και υπόλογου πρώην δημάρχου και προέδρου (για ένα διάστημα) της ΚΕΔΗΚ ότι δεν πήγαινε τα εντάλματα για έγκριση γιατί γνώριζε ότι δεν θα είχαν εγκριθεί!!!
Μάλιστα, στην αρχή της συζήτησης, «αγανάκτησε» από όσα έλεγε ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚ και «εξερράγη» λέγοντας: «Ούτε η Τσιαντή δεν έκανε τέτοιο έλεγχο»!!! Η κυρία Τσιαντή είναι η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αρμόδια για την Καισαριανή…
Σε ένα άλλο σημείο της συζήτησης, όταν έγινε αναφορά στις ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ της σύμβασης της ΚΟΙΝΣΕΠ με την ΚΕΔΗΚ, οι οποίες υπερβάσεις έχουν γίνει χωρίς απόφαση δημοτικού συμβουλίου για αναμόρφωση της σύμβασης, ο δήμαρχος του πασόκ αναφώνησε «υπερηφάνως»: «Καλά κάναμε»!!!
Μ’ αυτόν τον τρόπο κακο-διοίκησης λοιπόν λειτούργησε η ΚΕΔΗΚ επί των ημερών του «ξερόλα» δημάρχου. Και για να μην του μείνει κανένα επιχείρημα από όσα μπορεί να επικαλείται κατά καιρούς, υπάρχει δήλωσή του στο δημοτικό συμβούλιο το 2010, όταν πρόεδρος της ΚΕΔΗΚ ήταν ο κ. Γιάννης Δήμος και αντιπρόεδρος ο ίδιος, καταγεγραμμένη στα πρακτικά, με την οποία δηλώνει ότι «Γϊνεται πολύ καλή δουλειά στην ΚΕΔΗΚ».
Κάνω ένα διάλειμμα και επανέρχομαι.