Έσοδα του Δήμου Καισαριανήςκαι ΟΧΙ του δημάρχου ή του ΚΚΕ είναι όσα προέρχονται “από τη διαχείριση και εκμετάλλευση του τμήματος αυτού. Αυτά ορίζονται ρητά στο άρθρο 44 του νόμου 4415/2016. ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ να χαρίζει σε ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ή σε κομματικούς ημέτερους έσοδα που αποφέρει η εκμετάλλευση του Σκοπευτηρίου και, επιπλέον, να επιβαρύνει τους δημότες με την πληρωμή του ρεύματος που καταναλώνουν οι ΑΓΝΩΣΤΟΙ χρήστες του…


 Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Ήταν 2 Οκτωβρίου 2016, όταν ο Τσίπρας παρέδωσε, όπως είπε, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στον λαό. Εκείνη την ημέρα, στις 2 Οκτωβρίου, ο “χαϊδεμένος” του Μοσκοβισί και της Μέρκελ γνώριζε ότι δεν υπήρχε καμία τελεσίδικη παραχώρηση. Και δεν υπήρχε γιατί από τις 31 Αυγούστου, στη συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε αναφέρει ότι η υπόθεση εκκρεμούσε στα δικαστήρια, ζήτησε να αποσυρθεί η τροπολογία μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση και μειοψήφισε.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Τέλος Αυγούστου 2016 κατατέθηκε στη Βουλή η περιβόητη τροπολογία–προσθήκη στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις». Η τροπολογία–προσθήκη είναι ένα ημιτελές και, εν τέλει, παραπλανητικό ως προς την ουσία του κατασκεύασμα, που εξυπηρετούσε τον σκοπό της παραπλάνησης των πολιτών από τα μνημονιακά πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα.

 

 

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας–προσθήκης ΔΕΝ αναφέρεται ολόκληρο το ιστορικό της δικαστικής διαμάχης μεταξύ ΠΣΕ και Δημοσίου. Αναφέρονται λίγα “επεισόδια”, επιλεκτικά… Το αντικείμενο της τροπολογίας είναι η παραχώρηση για 40 χρόνια της αποκλειστικής χρήσης της έκτασης του Σκοπευτηρίου στον δήμο Καισαριανής, προκειμένου, προφανώς, να θεωρηθεί ως «ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΤΗΜΑ» και όχι κτήμα της ΠΣΕ. Και καταλήγει η τροπολογία:

 


Ερώτημα: Υπάρχει αυτή η απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποία καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι της παραχώρησης; Ας μας πουν οι γνώστες της υπόθεσης… Αν δεν μας πουν, θα το μάθουμε μόνοι μας…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ, όπως κατατέθηκε.

 

Τι λέει η τροπολογία που ψηφίστηκε

Στις 31 Αυγούστου 2016 συζητείται η τροπολογία στη Βουλή:

 

 

Υπερψηφίζεται κατά πλειοψηφία «και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιο άρθρο».

 

 

Γιατί κατά πλειοψηφία; Γιατί ο εισηγητής της Ν.Δ. κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος πρόβαλε ενστάσεις:

 

Τι λέει ο κ. Χαρακόπουλος; Λέει ότι ο ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ κ. Αθανασίου «κατέδειξε το πρόβλημα που υπάρχει με τη δικαστική εμπλοκή» και ζητάει να αποσυρθεί μέχρι να τελεσιδικήσει στη δικαιοσύνη η υπόθεση.

Από πότε υπάρχει «δικαστική εμπλοκή»; Αν δεν με απατά η μνήμη μου από το 2000-2001, όταν η ΠΣΕ προσέβαλε στον Άρειο Πάγο τον νόμο Τσοβόλα με τον οποίο είχε αφαιρεθεί το Σκοπευτήριο από την κυριότητα της ΠΣΕ. Την οποία κυριότητα είχε από το 1933, όταν είχε ανταλλάξει μια έκταση που κατείχε στην Καλλιθέα με την έκταση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, προκειμένου να φτιάξει και να λειτουργήσει σκοπευτήριο.

Έτσι λοιπόν, και προφανώς επειδή ο Χαρακόπουλος και ο Αθανασίου «είναι δεξιοί», άρα αναξιόπιστοι, ενώ εμείς που είμαστε «αριστεροί» έχουμε απόθεμα αξιοπιστίας, η τροπολογία προχώρησε και έπρεπε να ενταχθεί και να δημοσιευθεί «ως ίδιο άρθρο» στον νόμο 4415.

Φτάνουν λοιπόν οι μέρες της δημοσίευσης του ΦΕΚ με τον νόμο σχετικά με τις «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση» κλπ. κλπ. Ο νόμος δημοσιεύεται και είναι αυτός:

 

 

Η τροπολογία δημοσιεύεται ως άρθρο 44:

“Άρθρο 44

1. Παραχωρείται στο Δήμο Καισαριανής για σαράντα έτη η αποκλειστική χρήση εκτάσεως 463.946 τ.μ., που αποτελεί τμήμα του δημοσίου κτήματος με ΑΒΚ 2301, όπως καθορίζεται επακριβώς στο προσαρτώμενο παράρτημα, τοπογραφικό διάγραμμα από 25.4.2016 των μηχανικών Δημητρίου Παπαδόπουλου και Χρήστου Αντωνόπουλου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αττικής του Υπουργείου Οικονομικών, και απεικονίζεται με τα στοιχεία (1,2,3… 115,116,1) με τους παρακάτω όρους:

α. Σκοπός της παραχώρησης είναι η διατήρηση και ανάδειξη του παραχωρούμενου τμήματος δημόσιου κτήματος ως χώρου ιστορικής μνήμης της εθνικής αντίστασης, καθώς και η δημιουργία πάρκου αναψυχής, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

β. Απαγορεύεται η ανέγερση κτισμάτων εντός του ως άνω τμήματος δημόσιου κτήματος.

γ. Ο Δήμος διαχειρίζεται τα παραχωρούμενα δημόσια ακίνητα προς εξυπηρέτηση του ανωτέρω σκοπού, εφόσον δεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας των ακινήτων αυτών και δεν παρεμποδίζεται η χρήση τους ως ιστορικό μνημείο και πάρκο αναψυχής.

2. Στο Δήμο Καισαριανής ανήκει η αποκλειστική αρμοδιότητα και υποχρέωση φύλαξης, καθαρισμού, καλλωπισμού και εν γένει συντήρησης του παραχωρούμενου τμήματος Δημόσιου Κτήματος με δικές του δαπάνες.

Έσοδα του Δήμου Καισαριανής από τη διαχείριση και εκμετάλλευση του τμήματος αυτού για τους σκοπούς της προηγούμενης παραγράφου χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εν γένει συντήρηση και την περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίησή του.

3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι της παρούσας παραχώρησης και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια αυτής”.

 

Ποια είναι τα “έσοδα”

“Έσοδα του Δήμου Καισαριανής από τη διαχείριση και εκμετάλλευση του τμήματος αυτού για τους σκοπούς της προηγούμενης παραγράφου χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εν γένει συντήρηση και την περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίησή του”, λέει το άρθρο 44.

Δηλαδή, αν καταλαβαίνω καλά, υπάρχει θέμα ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. Από πού θα προέρχονται τα έσοδα; Το λέει το άρθρο 44: από τη διαχείριση και εκμετάλλευση του χώρου του Σκοπευτηρίου που παραχωρήθηκε (στα χαρτιά προς το παρόν).

 

Διαχείριση δημόσιου χρήματος

Τα πράγματα θεωρώ είναι απλά: Εφόσον ο δήμαρχος Καισαριανής συμπλέει με τον Τσίπρα και υποστηρίζει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι “παραχώρησε στο λαό της Καισαριανής” τον χώρο του Σκοπευτηρίου, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΗΡΕΙ ΑΠΑΡΕΓΚΛΙΤΑ όσα επιβάλλει η διαχείριση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ χρήματος. Ως εκ τούτου, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ από τη συναυλία της 1ης Αυγούστου με την “προαιρετική” είσοδο των 5 ευρώ και τον τεράστιο τζίρο από τα οινοπνευματώδη και τα άλλα συναφή που καταναλώθηκαν.


ΑΝ ο δήμαρχος Καισαριανής έχει τώρα άλλη άποψη, παρά τα όσα έχει δηλώσει τότε στην κάμερα της ΕΡΤ, πάλι είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για τις ενέργειες που έκανε ή/και προτίθεται να κάνει κατά των “καταληψιών” ή και όσων θελήσουν να κάνουν μελλοντικά κατάληψη ή χρήση του χώρου κατόπιν αδείας του δημοτικού συμβουλίου, με πληρωμή, φυσικά, του ηλεκτρικού ρεύματος που θα καταναλωθεί.

 

Υπάρχει παραχώρηση ή όχι;

Το ερώτημα, όμως, παραμένει: υπάρχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ και τελεσίδικη παραχώρηση του Σκοπευτηρίου στον δήμο και "τον λαό της Καισαριανής" όπως αρέσκεται να λέει ο Τσίπρας; Τα στοιχεία λένε ότι ΔΕΝ υπάρχει. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφασή του 2362/2017 έχει παραπέμψει το ζήτημα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο γιατί έκρινε ότι υπάρχει σύγκρουση αποφάσεων, και συγκεκριμένα με την απόφαση του Αρείου Πάγου 20/2001. Καταλήγει η απόφαση 20/2001 του Αρείου Πάγου:
 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Αποφαίνεται ότι είναι βάσιμοι οι παραπεμφθέντες στην παρούσα Ολομέλεια εις το σκεπτικό λόγοι αναιρέσεως, κατά το μέρος που αυτοί στηρίζονται σε παραβίαση των άρθρων 17 του Συντάγματος και 50 του ν. 1731/1987. Και

Αναπέμπει την υπόθεση στο Δ΄ Τμήμα για εξέταση των υπόλοιπων λόγων αναιρέσεως.

Κρίθηκε και αποφασίστηκε στην Αθήνα στις 22 Νοεμβρίου 2001 και

Δημοσιεύθηκε σε δημόσια στο ακροατήριό του συνεδρίαση στις 6 Δεκεμβρίου 2001.

 

Επιπλέον, ο Άρειος Πάγος, με την υπ’ αριθμόν 553/2017 απόφασή του έχει παραπέμψει άλλη, συναφή, υπόθεση για περαιτέρω εκδίκαση στο ίδιο Εφετείο, που θα συγκροτηθεί από άλλους δικαστές, πλην αυτών που εξέδωσαν την αναιρούμενη απόφαση. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ.

Άρα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση. Αν, όμως, ο δήμαρχος Καισαριανής θεωρεί ότι “κατάφερε”, μαζί με τον Τσίπρα, να πετύχει “την παραχώρηση του Σκοπευτηρίου στον λαό της Καισαριανής”, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να περιφρουρεί τα συμφέροντα των πολιτών της Καισαριανής, ιδιαίτερα δε τα ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ.

Θα περιμένω εύλογο χρονικό διάστημα για να δω αν υπάρξουν ενέργειες που θα αποσκοπούν στη διαφάνεια για τη χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Τόσο από την πλευρά της δημοτικής αρχής όσο και από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Αν δεν υπάρξουν, θα προσφύγω αρμοδίως.