Του Θεόδ. Ιωαννίδη

Την προσεχή Τετάρτη το απόγευμα γίνεται η ορκωμοσία του νέου Δημάρχου Καισαριανής Χρ. Βοσκόπουλου και των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο προέκυψε από τις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Μία νέα σελίδα ανοίγει στην πόλη μας με την εκλογή του Χρ. Βοσκόπουλου στη θέση του Δημάρχου η οποία σηματοδοτεί τη νέα εποχή και την ελπίδα να προχωρήσει η Καισαριανή στο μέλλον απαλλαγμένη από το στενό κομματικό εναγκαλισμό.

Η θητεία του νέου Δημάρχου κάθε άλλο παρά ανέφελη είναι.

Μπορώ να πω, χωρίς επιφυλάξεις, ότι είναι ναρκοθετημένη. Τη ναρκοθέτησε ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής, που ίσχυσε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μέχρι τώρα, σε όλες τις προηγούμενες θητείες των Δημάρχων, η εκάστοτε Δημοτική Αρχή, με βάση την εκλογική νομοθεσία που ίσχυε, είχε την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και μπορούσε να εφαρμόσει απρόσκοπτα το πρόγραμμά της.

Για πρώτη φορά αυτό δεν ισχύει στην παρούσα Δημοτική θητεία.

Η σύνθεση του 27μελούς Δημοτικού Συμβουλίου αποτελείται από 8 μέλη που ανήκουν στον συνδυασμό του κ. Βοσκόπουλου, 8 μέλη που ανήκουν στο συνδυασμό του κ. Σταμέλου, 6 μέλη που ανήκουν στο συνδυασμό της κας Γραφίδου, 4 μέλη τα οποία ανήκουν στο συνδυασμό της κας Παραγυιού και 1 μέλος το οποίο ανήκει στο συνδυασμό της Ανυπόταχτης Καισαριανής.

Αυτό σημαίνει ότι για να μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος και να εφαρμόσει ο κ. Βοσκόπουλος το πρόγραμμά του, θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με κάποια ή κάποιες από τις Δημοτικές παρατάξεις, ώστε να επιτυγχάνεται η πλειοψηφία στη λήψη των αποφάσεων.

Εδώ λοιπόν έγκειται και η όλη δυσκολία που έχει μπροστά του ο κ. Βοσκόπουλος την οποία καλείται να αντιμετωπίσει.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα η επίτευξη συνεργασιών με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις μοιάζει με γρίφο που φαίνεται δυσεπίλυτος.

Το ΚΚΕ, στο οποίο ανήκει η παράταξη του κ. Σταμέλου, παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά ζητούσε να εφαρμοστεί το σύστημα της απλής αναλογικής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, ακολουθεί έναν μοναχικό δρόμο, τόσο σε πολιτικό όσο και συνδικαλιστικό επίπεδο, αρνούμενο να συνεργασθεί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Από αυτό εύλογα μπορεί να συναχθεί ότι δεν πρόκειται να συνεργασθεί με τη νέα Δημοτική Αρχή.

Μακάρι να διαψευσθούμε και να συμβεί το αντίθετο.

Θα αποτελέσει και την ευχάριστη έκπληξη.

Ο συνδυασμός  της κας Γραφίδου, ο οποίος αποτελούνταν, σε μεγάλο ποσοστό, από ΠΑΣΟΚογενείς υποψηφίους, ανέδειξε 6 Δημοτικούς Συμβούλους, αρκετοί εκ των οποίων είναι έμπειροι, έχοντας θητεύσει  σε θέσεις ευθύνης στο Δήμο επί Δημαρχίας Αντώνη Καμπάκα. 

Οι ΠΑΣΟΚογενείς διακρίνονται για τη σοβαρότητα και την μετριοπάθειά τους.

Στον αντίποδα αυτών υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι δεν ανήκαν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως αρνούνται κάθε συνεργασία και ζητούν η παράταξη να ακολουθήσει αντιπολιτευτική και μόνο πολιτική.

Μένει να δούμε ποια θέση, τελικά,  θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν.

Τέλος υπάρχει και η Δημοτική Παράταξη της κας Παραγυιού η οποία ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη που θεσμοθέτησε το νόμο της απλής αναλογικής.

Θα περίμενε, λοιπόν, κάθε νουνεχής άνθρωπος, ότι η παράταξη αυτή θα προσέτρεχε σε μία συνεργασία με τον κ. Βοσκόπουλο, εκτός όλων των άλλων, για να υποστηρίξει και την πολιτική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς τα πρώτα δείγματα γραφής ήταν αρνητικά. Ο κ. Χρ. Βοσκόπουλος πρότεινε συνεργασία ζητώντας να αναλάβει ο κ. Μηνάς Χατζησάββας, ο οποίος έχει εκλεγεί με τον συνδυασμό της κας Παραγυιού, τη θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών.

Την πρόταση συνεργασίας απέρριψαν μετά από συνεδρίαση,  τα κομματικά-παραταξιακά τους όργανα!!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε μεγάλη εσωκομματική αντιπαλότητα μεταξύ των λεγομένων «Προεδρικών» που ακολουθούν την γραμμή Τσίπρα, οι οποίοι ήταν υπέρμαχοι της συνεργασίας με τον κ. Βοσκόπουλο και των λεγομένων «Σκουρλετικών» οι οποίοι ήταν αντίθετοι η άποψη των οποίων, τελικά, και επικράτησε.

Η στάση που θα επιδείξει η συγκεκριμένη παράταξη θα αποδείξει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική επιδιώκοντας την μπαχαλοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή  όχι.

Μέσα σε αυτό το τοπίο καλείται να διοικήσει το Δήμο μας ο κ. Βοσκόπουλος. Του εύχομαι καλή δύναμη, πολύ κουράγιο και καλή επιτυχία.

 

Μία τελευταία επισήμανση:

Θα πρέπει να γνωρίζουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, όλων των παρατάξεων, ότι έχουν τεράστια ευθύνη για την πορεία της Καισαριανής.

Με βάση το νέο εκλογικό νόμο καταργήθηκε η οριοθέτηση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.  

Καλούνται όλοι, ανεξάρτητα της θέσης που έχουν να συνεργαστούν με την Δημοτική Αρχή για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος που είναι η αναβάθμιση της πόλης μας 

Όλοι, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, έχουν, πλέον, την ίδια ευθύνη απέναντι στο λαό της Καισαριανής

Και στο τέλος, μαζί με τον κ. Βοσκόπουλο, θα κληθούν όλοι να λογοδοτήσουν στο λαό της πόλης μας για τα πεπραγμένα τους.

Θόδωρος Ιωαννίδης