Διάγγελμα του Αντώνη Καμπάκα λίγες μέρες αφού ανέλαβε τα ηνία της πόλης…


Καισαριανιώτισσες και Καισαριανιώτες,

Από την 1/1/2011 με την ψήφο του Καισαριανιώτικου λαού αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, ώστε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα για το οποίο δεσμευτήκαμε στο λαό της Καισαριανής. Από την πρώτη μέρα που εγκατασταθήκαμε στο Δήμο διαπιστώσαμε και αντιμετωπίσαμε:

1. Υπέρογκα χρέη του Δήμου και των Επιχειρήσεων του, προς προμηθευτές, δημόσιους οργανισμούς (ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ), ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ) και προς την Εφορία, που ξεπερνούν τα 10.000.000€. Έχουν αρχίσει ήδη οι δεσμεύσεις των εργολάβων στους λογαριασμούς μισθοδοσίας του Δήμου με πρόσφατο παράδειγμα τα 200.000€ από δύο εργολάβους στους οποίους οφείλει χρήματα ο Δήμος μας για έργα συντήρησης σχολείων και αποχέτευσης. Τα χρήματα μάλιστα για τα έργα αποχέτευσης είχαν πληρωθεί από τους δημότες και δεν αποδόθηκαν στο έργο από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Είναι γνωστό σε όλους ότι ο Δήμος Καισαριανής έχει καταταγεί στους υπερχρεωμένους δήμους και πιθανά να μπει σε πρόγραμμα εξυγίανσης.

2. Νοοτροπίες συνδικαλιστών που συνδιοικούσαν και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και διοικούσαν το Δήμο.

Για να νοικοκυρέψουμε το δήμο πληρώσαμε πλέον των 500.000€ για οφειλές του Δήμου σε ασφαλιστικά ταμεία των υπαλλήλων για το 2010 και εφαρμόσαμε πρόγραμμα περικοπών σε χρόνιες σπατάλες όπως ενδεικτικά αναφέρω:

κόψαμε τις πλασματικές υπερωρίες που αποτελούσαν το 48% των υπερωριών και πλέον αναγνωρίζουμε μόνο τις πραγματικές υπερωρίες που κάνουν οι εργαζόμενοι.

Μετατρέψαμε με πολλή δουλειά την ζημιογόνα Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση με υπέρογκες ζημιές –που πλήρωνε και πληρώνει ο Καισαριανιώτικος λαός– σε κερδοφόρα και ελπιδοφόρα επιχείρηση. Κάθε μήνα αναρτούνται τα κερδοφόρα αποτελέσματά της στο Portal του Δήμου.

Αυξήσαμε τα έσοδα του Δήμου από την εκμετάλλευση των πεζοδρομίων και των κοινόχρηστων χώρων κατά 400%: από 44.000 € που ήταν το πρώτο 5μηνο του 2010 σε 174.000€ το αντίστοιχο πρώτο πεντάμηνο του 2011. Καταπολεμάμε τις πελατειακές σχέσεις, απ’ όπου και αν προέρχονται.

Σταματήσαμε τις Συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τις Συμβάσεις Έργου που ταλαιπωρούσαν και κρατούσαν σε ομηρία τους εργαζόμενους καλλιεργώντας τους ψεύτικες ελπίδες και ζητήσαμε όλες οι θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να αντικατασταθούν από μόνιμο προσωπικό.

Σ’ αυτές τις προσπάθειές μας έχουμε συμμάχους τους εργαζομένους στο Δήμο. Οι εργαζόμενοι συμβάλλουν δημιουργικά στην εφαρμογή των νέων θεσμών, έχουν ενστερνισθεί τη νέα αντίληψη και τις ριζικές αλλαγές που επιδιώκουμε να φέρουμε στο Δήμο, έχουν διαπιστώσει την άθλια οικονομική κατάσταση του Δήμου που παραλάβαμε και εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους με τον καλύτερο τρόπο. Αναγνωρίζουν ότι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση σε αντίθεση με την αδράνεια, την ανικανότητα και την αναβλητικότητα που χαρακτήριζε την προηγούμενη διοίκηση. Καθημερινά, υπάλληλοι του  Δήμου, αλλά και πολίτες, με τον καλό τους λόγο, μας ενθαρρύνουν λέγοντας μας «πάτε καλά, συνεχίστε έτσι ώστε να αλλάξει το κατεστημένο στο Δήμο Καισαριανής, μην υποκύπτετε σε πιέσεις προσωπικών και κομματικών συμφερόντων».

Δυστυχώς όμως, ένα άλλο μικρό ποσοστό υπαλλήλων συμπεριφέρεται με ιδιοτέλεια προσπαθώντας να υπερασπιστεί ένα αποδεδειγμένα αποτυχημένο μοντέλο λειτουργίας και διοίκησης του Δήμου, επηρεαζόμενο από Κέντρα αποφάσεων εκτός Δήμου.

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου αντιμετωπίστηκα με αδικαιολόγητη εχθρότητα που έφτανε στα όρια της προκατάληψης. Συνεχείς ανακοινώσεις, καταλήψεις του Δημαρχείου, παράνομες επισχέσεις εργασίας, καλέσματα αποχής των εργαζομένων από τα καθήκοντά τους, διαμαρτυρίες που δε βασίζονταν στα πραγματικά δεδομένα και προσπάθεια σπίλωσης της νέας δημοτικής αρχής ήταν οι επιλογές τους.

Θεωρώ απαράδεκτο αυτό το υπό ομηρία καθεστώς που θέλουν να μου επιβάλλουν οι συνδικαλιστές. Έχοντας δεσμευτεί να υπηρετήσω το λαό της πόλης μας και όχι τα ιδιαίτερα προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα αποφάσισα τις αλλαγές που θεωρώ απαραίτητες για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου, με βασικό γνώμονα τις αρχές της ισονομίας και της αξιοκρατίας. Δεν αποδέχομαι για θέματα που από το Νόμο είναι στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής να μου επιβάλλεται η άποψη του Σωματείου.

Η αποφασιστική στάση μου προκαλεί συνεχείς και άδικες επιθέσεις.

Ωστόσο, ούτε τα γκαζάκια που έκαψαν την αίθουσα εκδηλώσεων, ούτε οι κατηγορίες του κ. Χαρίση -εκπροσώπου της παράταξης της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που είχε χρόνια να δουλέψει στο Δήμο καλυπτόμενος πίσω από την συνδικαλιστική του ιδιότητα- ότι «ήρθαμε για να τα κονομήσουμε», ούτε η κατάληψη του Δημαρχείου μόλις 12 ημέρες μετά την ανάληψη της διοίκησης, ούτε τα ψέματα των ανακοινώσεων του Σωματείου όπως η τελευταία «για πέντε μήνες καθυστέρηση στη μισθοδοσία», πράξη η οποία αγγίζει τα όρια του ποινικά κολάσιμου, αφού οι μισθοί προπληρώνονται κανονικά στην αρχή του κάθε μήνα, παρόλο ότι η προηγούμενη διοίκηση είχε προεισπράξει 650,000€ ως προκαταβολές για την μισθοδοσία τους ή οποία παρακρατείται από την τακτική επιχορήγηση του 2011. Αυτά και πολλά άλλα που δεν αναφέρω σε αυτό μου το κείμενο δεν με πτόησαν και δε θα καταφέρουν να με πτοήσουν.

Η πόλη μας δεν καθαρίστηκε για δύο Σαββατοκύριακα, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες στην υγεία όλων μας, αλλά και στα καταστήματα, εξαιτίας απόφασης του Σωματείου για αποχή από υπερωριακή εργασία, επειδή είχε καθυστερήσει η καταβολή των υπερωριών, οι οποίες ήδη έχουν πληρωθεί.

Η καθυστέρηση στην πληρωμή των υπερωριών οφείλεται μόνο στο ότι οι υπηρεσίες του Δήμου δεν γνώριζαν κάποια τεχνικά θέματα αλλά και σε ολιγοήμερη άδεια της Επιτρόπου

Είναι φανερό ότι για κανένα από τα δύο τεχνικά προβλήματα δεν έχει ευθύνη η Δημοτική Αρχή. Η μη αποκομιδή όμως των σκουπιδιών πλήττει ευθέως την Δημοτική Αρχή, αλλά κυρίως εσάς τους πολίτες.

Σε ότι αφορά γενικότερα τις υπερωρίες, έχω επανειλημμένως επισημάνει στο Σωματείο, στους εργάτες και τους υπαλλήλους της καθαριότητας ότι θα περιορισθούν στις απολύτως αναγκαίες,

Ανεύθυνη στάση είναι, επίσης, η επίθεση του Σωματείου για το μεγάλο έργο της αποχέτευσης ακαθάρτων (8.000 μ.) που εκτελείται στην πόλη μας.

Δεν κάνουμε εκπτώσεις σε θέματα ασφάλειας των εργαζομένων και των Δημοτών, καθώς και σε θέματα ποιότητας των έργων.

Θα περιμέναμε από τους επιβλέποντες μηχανικούς του Δήμου να διακόψουν άμεσα τις εργασίες, αφού όπως ισχυρίζονται ο εργολάβος δεν χρησιμοποίησε προσωρινές πλευρικές αντιστηρίξεις στο σκάμμα του αγωγού, για να μην κινδυνεύσουν εργαζόμενοι τέσσερα μέτρα  κάτω από τη γη και όχι να ασχολούνται με οικονομίστικα κριτήρια της τάξης των 9.000€, σ’ ένα σύνολο έργου 1.760.000€ με κίνδυνο να χάσει η πόλη μας ένα τόσο σημαντικό έργο, αποκτώντας επιτέλους ένα σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο και λύνοντας οριστικά το πρόβλημα της αποχέτευσης.

Το έργο πρέπει να συνεχισθεί και θα συνεχισθεί, το αποφάσισε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και όποιοι εμποδίσουν την ολοκλήρωσή του, όποιοι έχουν κάνει πλημμελώς την δουλειά τους, θα υποστούν τις συνέπειες της νομοθεσίας. 

Τελευταία το Σωματείο επιτίθεται στη Δημοτική Αρχή γιατί ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου ζήτησε απ’ όλο το προσωπικό βιογραφικά σημειώματα προκειμένου να αξιοποιηθούν καλύτερα στην νέα οργανωτική Δομή του Δήμου. Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ένας Οργανισμός τα προσόντα των εργαζομένων του για να τους κατανέμει αξιοκρατικά στις υπηρεσίες του με σκοπό να ενθαρρύνει την δημιουργικότητα και την πρωτοβουλία τους, ώστε και οι ίδιοι να είναι ικανοποιημένοι με την υπηρεσία που προσφέρουν και η προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο να είναι αποτελεσματικότερη;

Είναι άραγε μόνο άδικη και ξεδιάντροπη η επίθεση σε συναδέλφους που τους χαρακτηρίζει «χαφιέδες» και «ρουφιάνους» επειδή συμμετέχουν σε Ομάδα Εργασίας για την επεξεργασία του νέου Οργανισμού του Δήμου, όπως προβλέπεται από το νόμο; Πώς να χαρακτηρίσουμε την τρομοκρατία που ασκείται σε υπαλλήλους που προσπαθούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους; Ποια εποχή μας θυμίζουν άραγε οι μεθοδεύσεις αυτές;

Αγαπητοί συμπολίτες

Η Διοίκηση του Δήμου, έχοντας πάρει εντολή από τον Καισαριανιώτικο λαό να αλλάξει όλες αυτές τις νοοτροπίες και τις πρακτικές δηλώνει στους πολίτες της Καισαριανής ότι δεν θα κάνει πίσω και γι’ αυτό ζητάει να στηρίξετε τις προσπάθειες αυτές

Μοχθούμε όλοι καθημερινά: Δημοτική Αρχή, Υπάλληλοι και Συνεργάτες του Δήμου, με πολύ χρόνο και με πολύ διάθεση και πιστεύω ότι με την δική σας συμπαράσταση θα πετύχουμε να αναβαθμίσουμε την Καισαριανή.

Προσωπικά θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν θα υποκύψω ούτε σε αυτές, αλλά ούτε σε οποιουδήποτε είδους πιέσεις που έρχονται σε σύγκρουση με το όραμά μου για την Καισαριανή μας.

Θα τιμήσω την εμπιστοσύνη σας και την εντολή σας με οποιοδήποτε κόστος.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΜΠΑΚΑΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

14.06.2011