Του Τ. Αλεξανδρόπουλου
Ερώτηση για την εικόνα εγκατάλειψης των πάρκων της Αττικής κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Β’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κουμουτσάκος. Όπως δείχνουν τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ίσως είναι ο μόνος που μπορεί να ενδιαφερθεί και να βρει κάποια λύση για τη μάστιγα της αναρχίας και της αυθαιρεσίας που επικρατεί στο πάρκο του Σκοπευτηρίου στην Καισαριανή, αφού οι εν αφθονία παντός είδους αριστεροί περί άλλων τυρβάζουν… Ίσως ο κ. Κουμουτσάκος ενδιαφερθεί για να μην καταλήξουν στο Δρομοκαΐτειο οι διαμένοντες σε ακτίνα 500 μέτρων από το Σκοπευτήριο, ατυχείς κάτοικοι και δημότες της Καισαριανής… Ίσως κάποιος ενδιαφερθεί για να μπει τέλος στη βασιλευομένη αναρχία των κάθε είδους καταληψιών των ΔΗΜΟΣΙΩΝ κοινόχρηστων χώρων… Ίσως…
Στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο κ. Κουμουτσάκος, για τα ανεπίλυτα προβλήματα στη συντήρηση πάρκων της Αττικής και την ανάγκη υλοποίησης ολοκληρωμένων παρεμβάσεων σε αυτά, επισημαίνεται η εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης που υπάρχει, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, σε σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου και χώρους αναψυχής των πολιτών, όπως το Πεδίον του Άρεως, το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης και το Αττικό Άλσος.
Με την ερώτηση, ο υπουργός ερωτάται σε ποιο ποσοστό έχουν ολοκληρωθεί οι διορθωτικές παρεμβάσεις στα συγκεκριμένα πάρκα, ποια η στρατηγική για την αναβάθμιση των αττικών πάρκων, ποιες οι δράσεις και ποια τα σχετικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, καθώς επίσης και αν έχει υπάρξει μέριμνα προκειμένου να αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι για τα έργα ανάπλασης και αν ναι ποια είναι αυτή.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 28 Ιουνίου 2016
Ερώτηση προς Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Ανεπίλυτα προβλήματα στη συντήρηση πάρκων Αττικής και ανάγκη υλοποίησης
ολοκληρωμένων παρεμβάσεων
Το Πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα[1] 2014-2019 της Περιφέρειας Αττικής περιλαμβάνει το πρόγραμμα ειδικών παρεμβάσεων Μητροπολιτικού Χαρακτήρα. Μία από τις βασικές δράσεις του προγράμματος συνιστά η προστασία πράσινων πνευμόνων, η ενίσχυση, αναβάθμιση και συντήρηση του αστικού πρασίνου των πάρκων και των αλσών, με σαφή αναφορά στο Πεδίον του Άρεως, το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης και το Αττικό Άλσος. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών σε ποικίλα άρθρα και δηλώσεις εμφανίζονται αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας, τα οποία και επικαλούνται σημαντική πρόοδο στις εργασίες ανάπλασης και αποκατάστασης των υποδομών των αλσών αλλά και παρεμβάσεις εν εξελίξει[2]. Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές του έτους το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών παρουσιάζοντας[3] τις διορθωτικές παρεμβάσεις του για το Πεδίο του Άρεως αναφέρθηκε σε απτά αποτελέσματα σχετικά με τη φύλαξη και την ανάπλαση του πάρκου. Επιπρόσθετα, στις 9.6.2016 υπήρξαν ξανά αναφορές[4] της ίδιας αρχής σε ολοκληρωμένο σχέδιο και ορατά αποτελέσματα των παρεμβάσεων, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και σε συγκεκριμένες διορθωτικές δράσεις σε όρους αποκατάστασης πρασίνου, ανάταξης υποδομών, υλοποίησης προγραμμάτων φύλαξης και ασφάλειας.
Την ίδια στιγμή, ακόμα και μετά τις προαναφερόμενες δηλώσεις παραθέτονται σε ανακοινώσεις συλλόγων πολιτών[5] και δημοσιεύσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα σημαντικά προβλήματα που παραμένουν σε επίπεδο φύλαξης και προστασίας, ανάπλασης των υποδομών, παραβατικότητας και υγιεινής τουλάχιστον στο Πεδίο του Άρεως και το Πάρκο Τρίτση.
Για το λόγο αυτό ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
α) Σε τι ποσοστό έχουν ολοκληρωθεί οι διορθωτικές παρεμβάσεις στα πάρκα του Πεδίου του Άρεως, Αντώνης Τρίτσης και Αττικό Άλσος; Πως δικαιολογείτε την εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης των πάρκων παρά τις διορθωτικές δράσεις που έλαβαν χώρα σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση των περιφερειακών αρχών;
β) Ποια η στρατηγική για την αναβάθμιση των αττικών πάρκων, ποιες οι δράσεις και ποια τα σχετικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης;
γ) Έχει υπάρξει μέριμνα προκειμένου να αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι για τα έργα ανάπλασης και αν ναι ποια είναι αυτή; Αν όχι, υφίσταται σχετικός σχεδιασμός;
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Σ. Κουμουτσάκος