Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Η Καισαριανή έχει ξεφύγει από τον κλοιό της κομματικής μιζέριας στον οποίο την είχαν οδηγήσει οι λογής-λογής κομματικοί “σωτήρες”… Μικρή, ας πούμε, απόδειξη η χτεσινή βραδιά στην “Αιολία”, στην οποία παρουσιάστηκε το δίωρο, περίπου, ντοκιμαντέρ “Από πατρίδα σε πατρίδα”. Η συγκίνηση “χτύπησε κόκκινο”, όταν, μπροστά στα μάτια μας, ζωντάνεψαν οι μνήμες των γιαγιάδων και των παππούδων μας… Εικόνες, αφηγήσεις, μνήμες, γεγονότα, συνταγές… Την εξαιρετική αυτή δουλειά επισφράγισε με την ανάληψη της παραγωγής η COSMOTE TV, η οποία θα την προβάλει στο HISTORY τις προσεχείς εβδομάδες.

Βασικοί “υπεύθυνοι” γι’ αυτή την ιστορική, για την Καισαριανή, παραγωγή είναι ο Πάνος Τσιροζίδης που είχε τη σύλληψη και σκηνοθέτησε την ταινία, η Μάγδα Γεωργιάδου που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και ο Γιώργος Γουρζουλίδης που έγραψε τη μουσική. Όλοι είναι Καισαριανιώτες, με καταγωγή από τη Μικρασία.

 

Κατάμεστη η “Αιολία”

Ούτε καρέκλα άδεια στην “Αιολία”. Παρών και ο δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, στελέχη  δημοτικών παρατάξεων.

Η διαδρομή από την πυρπολημένη από τους Τούρκους Σμύρνη μέχρι τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Καισαριανή, τον Βύρωνα, τη Νίκαια, τη Νέα Ιωνία και την υπόλοιπη Ελλάδα σπαρμένη από τη φτώχεια, την πείνα, τον θάνατο, τις αρρώστιες που επέβαλαν ο “εθνάρχης” – υπηρέτης των Άγγλων, με τα δήθεν μεγαλεπήβολα σχέδια και η Αντάντ των μεγάλων συμφερόντων και των πετρελαίων της Ανατολής.

Η “δίκη των έξι”, που ήταν οκτώ, αλλά λιγόστεψαν στο τέλος, ύστερα από εντολή του Πάγκαλου, άφησε μια πικρή γεύση “δικαιοσύνης” για τους ενόχους της καταστροφής. Πιθανόν υπήρχε “χώρος” και για άλλους πραγματικά ενόχους, σίγουρα όμως έπρεπε να είναι μέσα στους καταδικασμένους και ο μεγαλομανής και αδίστακτος “δικτατορίσκος” με το ημίψηλο, τα διανοουμενίστικα γυαλάκια και το μουσάκι… Τη γλύτωσε… Αλλά πέθανε με το στίγμα του “κινηματία”, του “πραξικοπηματία” στα ακροτελεύτια  του βίου του, δακτυλοδεικτούμενος  για το Κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935, που κατεστάλη από την κυβέρνηση Τσαλδάρη και τον υποχρέωσε σε άλλη μία εκούσια φυγή στο εξωτερικό, όπου και πέθανε τελικά το 1936.

 

Και σειρά γραμματοσήμων για την Καισαριανή…

Οριστικοποιήθηκε και παρουσιάστηκε χτες, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χρήστος Βοσκόπουλος, η σειρά γραμματοσήμων που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής.

Κεντρικό ρόλο στη σειρά έχουν οι τέσσερις δήμοι που πρώτοι δέχτηκαν τους πρόσφυγες: Καισαριανή, Βύρωνας, Νέα Ιωνία, Νίκαια. Όπως μάθαμε, θα κυκλοφορήσουν κατ’ αρχήν 500.000 γραμματόσημα. Και το ταξίδι της αναγνώρισης της Καισαριανής συνεχίζεται…