ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Καισαριανής συνεχίζει την αναβάθμιση υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων με επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διαχείρισης βιοαποβλήτων που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2020.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής, με απόφασή τους στις 14/02/2023, ενέκριναν την αίτηση ένταξης του Δήμου Καισαριανής στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Το πρόγραμμα, αξίας 1.006.012€, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Μέσω του αυτού ο Δήμος Καισαριανής προμηθεύεται:
  • ειδικό απορριμματοφόρο συλλογής και μεταφοράς βιοαποβλήτων με πλυντήριο
  • ένα φορτηγό με αρπάγη για συλλογή κλαδιών
  • ένα μεγάλο κλαδοτεμαχιστή
  • 000 καφέ κάδους οι οποίοι θα τοποθετηθούν έξω από πολυκατοικίες και σπίτια
  • βιοδιασπώμενες σακούλες μεταφοράς των βιοαποβλήτων από το σπίτι στον κάδο
  • ενημερωτικά φυλλάδια για τους δημότες

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο βασικές Δράσεις:

ΔΡΑΣΗ 1: Χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και φυτικών υπολειμμάτων

Τα βιαπόβλητα από οικίες υπολογίζονται στο 65% του συνόλου των αστικών αποβλήτων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περισσότερο από το 50% των αστικών αποβλήτων είναι διαθέσιμο για κομποστοποίηση και μπορεί να αφαιρεθεί από το κυρίως ρεύμα των αστικών αποβλήτων που καταλήγουν σε μια χωματερή.

Αποτέλεσμα μιας τέτοιας στρατηγικής διαχείρισης βιοαποβλήτων αφενός απαλάσσει το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, αφετέρου μειώνει δραματικά το συνολικό κόστος μεταφοράς αποβλήτων και απορριμμάτων από μια πόλη στον ΧΥΤΑ.

Στην δράση αυτή ανήκουν τα ακόλουθα υποέργα:

  • ΥΠΟΕΡΓΟ 1: Προμήθεια ειδών για την ανάπτυξη προγράμματος χωριστής διαχείρισης βιοαποβλήτων (καφέ κάδοι, ειδικές σακκούλες κ.α.)
  • ΥΠΟΕΡΓΟ 2: Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για την ανάπτυξη  προγράμματος χωριστής διαχείρισης βιοαποβλήτων (φορτηγό με αρπάγη, κλαδοτεμαχιστής, ειδικό απορριμματοφόρο μεταφοράς)

 

ΔΡΑΣΗ 2: Δημοσιότητα – Ευαισθητοποίηση

Η επικοινωνιακή πολιτική είναι απαραίτητο εργαλείο στην εκτέλεση όλων των προγραμμάτων καθώς η συμμετοχή των δημοτών είναι απαραίτητος πυλώνας επιτυχίας.

Στην δράση αυτή ανήκει το ακόλουθο υποέργο:

  • ΥΠΟΕΡΓΟ 3: Ενέργειες  Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης για την ανάπτυξη προγράμματος χωριστής διαχείρισης βιοαποβλήτων (διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, διοργάνωση ενημερωτικών / εκπαιδευτικών εκδηλώσεων)

Η απομείωση των απορριμμάτων στο Δήμο Καισαριανής αποτελεί στρατηγικό στόχο της Δημοτικής Αρχής του Χρήστου Βοσκόπουλου και ικανοποιεί δύο ευρύτερους στόχους:

♦ την προστασία του περιβάλλοντος

♦ τη μείωση εξόδων του Δήμου

Η αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων από την Καισαριανή στον ΧΥΤΑ Φυλής είναι κοστοβόρα και περιβαλλοντικά επιβλαβής.

Μεσο-μαρκοπρόθεσμος στόχος είναι η εξασφάλιση της αυτονόμησης του Δήμου Καισαριανής στη διαχείριση απορριμμάτων.

Το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Δήμου Καισαριανής, όπως είναι διαμορφωμένο αυτή τη στιγμή, περιλαμβάνει τη συνεργασία με όμορους δήμους για τη δημιουργία υποδομής επεξεργασίας απορριμμάτων σε χώρο κοντά στους συμμετέχοντες Δήμους. Μια τέτοια στρατηγική κίνηση θα μειώσει τα έξοδα μεταφοράς και διαχείρισης κατά 4/5.

Αυτός ο σχεδιασμός συμπληρώνεται από πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται στο Δήμο Καισαριανής, όπως η αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης, η οποία είναι κατά 20% περισσότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη διοίκηση.

Η Καισαριανή αλλάζει.

 

Μπορείτε να διαβάσετε για την παραλαβή του καφέ απορριμματοφόρου εδώ:

Ανακοίνωση για την παραλαβή απορριμματοφόρου βιοαποβλήτων • Δήμος Καισαριανής (kaisariani.gr)

Μπορείτε να βρείτο το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Καισαριανής εδώ:

Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης απορριμμάτων Δήμου Καισαριανής • Δήμος Καισαριανής (kaisariani.gr)