Αντίθετη άποψη με τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων
εξέφρασε η “Λαϊκή Συσπείρωση”..!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΥΡΩΝΑ


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Ερωτήματα και απορίες δημιούργησε το χτεσινό δημοτικό συμβούλιο στο δημαρχείο Βύρωνα. Ερωτήματα και απορίες για τα κίνητρα όσων πήραν θέση υπέρ της διατήρησης ενός κτιρίου ΕΚΑΤΟ περίπου χρόνων, προκειμένου να αναπαλαιωθεί εκ βάθρων (όπως είπαν) και να στεγάσει το 4ο δημοτικό σχολείο. Ήταν φανερό ότι ορισμένοι ομιλητές ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ με τίποτα να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Αυτή που πήρε σαφέστατη θέση υπέρ της διατήρησης του υπάρχοντος κτιρίου και αναπαλαίωσης σε σύγχρονο κτίριο ήταν η διοικούσα ομάδα. Αυτή που επίσης πήρε σαφέστατη αντίθετη θέση, γκρέμισμα δηλαδή και χτίσιμο νέου σχολείου, ήταν η παράταξη Γώγου. Τα δύο μπλοκ συσχετισμού απόψεων είχαν διαμορφωθεί ως εξής: υπέρ της διατήρησης του ερειπωμένου κτίσματος ήταν η δημοτική ομάδα, ο κ. Σωτηρόπουλος, ο κ. Γείτονας (παράταξη Λαϊκής Συσπείρωσης) και ο κ. Τζιωρτζιώτης. Υπέρ του γκρεμίσματος του παλιού κτιρίου και ανέγερσης νέου σχολείου ήταν η παράταξη Γώγου, ο κ. Κόνσουλας, ο κ. Μπαντής. Για τους ανεξάρτητους δεν γνωρίζω τελικά τι έκαναν, αφού είχα αποχωρήσει όταν θα πήραν τον λόγο. Οι παριστάμενοι εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι συλλόγων γονέων ήταν κάθετοι υπέρ του γκρεμίσματος του ερειπωμένου κτίσματος και χτίσιμο νέου.

Η «Ιστορικότητα», κυρίως, ήταν το επιχείρημα των υπερασπιστών της διατήρησης του ερειπωμένου κτίσματος. «Δεν υπάρχει ιστορικότητα» ήταν η αντίθετη άποψη, η οποία στηριζόταν και στο γεγονός πως το 2014 το υπουργείο Πολιτισμού ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΤΟ ΚΤΙΣΜΑ…

Η εισηγητική πρόταση του δημάρχου, όπως θα ακούσετε και στο ηχητικό, ήταν σαφής: διατήρηση του παλαιού κτίσματος τουλάχιστον όσον αφορά το ισόγειο και τον πρώτο όροφο. ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ του 2ου ορόφου και κάποιων πρόσθετων κτιρίων που βρίσκονται μέσα στο οικόπεδο του σχολείου. Να γίνει μελέτη από ειδικούς φορείς για την αξιοποίηση του υπάρχοντος κτιρίου. Να αναζητηθεί χρηματοδότηση για την αναπαλαίωση και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος κτιρίου.

Αν φέρουμε στη μνήμη μας όσα είχαν λεχθεί στην ίδια αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου λίγο πριν από το Πάσχα, καταλήγουμε να πολλαπλασιάσουμε τις απορίες που δημιουργούνται.

Τότε, πριν από λίγους μήνες, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ που οδήγησαν στο κλείσιμο του σχολείου, το οποίο κρίθηκε από την πολεοδομία ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, η δημοτική ομάδα που διοικεί διαβεβαίωνε τους γονείς ΕΓΓΡΑΦΩΣ ότι μια εβδομάδα μετά το Πάσχα το σχολείο θα λειτουργούσε κανονικά… Θέση την οποία «πήρε πίσω» λίγες μέρες μετά, όταν δήλωσε από έδρας ότι “εγώ αυτό δεν το προτείνω”…

Άλλο σημείο που δημιουργεί απορίες είναι το γεγονός πως οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων αλλά και του συλλόγου διδασκόντων «Ρόζα Ιμβριώτη» τάχθηκαν ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ υπέρ του γκρεμίσματος του παλαιού και της δημιουργίας ΝΕΟΥ ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΩΝ κτιρίου. Για όσους γνωρίζουν τα “κομματικά” τεκταινόμενα των συλλόγων αυτών, είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα που αναζητάει λύση η ΑΝΤΙΘΕΤΗ θέση κάποιων δημοτικών παρατάξεων, που έχουν ευθεία “συγγένεια” με τους κομματικούς χώρους που υπερισχύουν στους συλλόγους αυτούς και, κυρίως, στη “Ρόζα Ιμβριώτη”. Εκτός ΕΑΝ, κατόπιν εορτής, μετά τα μαγειρέματα στα οποία οδηγεί η “απλή αναλογική” ακούσουμε και διαβάσουμε τα διάφορα κλασικά “δεν έγιναν κατανοητά όσα είπαμε”, “δεν αποδόθηκαν σωστά αυτά που είπαμε” κλπ. κλπ.

Επειδή, λοιπόν, ουδείς αλάνθαστος και επειδή ο καθένας αντιλαμβάνεται όπως θέλει τα ίδια πράγματα υπό διαφορετικές περιστάσεις λεχθέντα, θα ακούσουμε όλοι τα ηχητικά των ομιλιών και θα βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα.

Κάνω αρχή από την εισαγωγική τοποθέτηση του κ. δημάρχου: