Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Τρεις μήνες πέρασαν από την ημέρα που έκλεισε το σχολείο Χαραλαμπόπουλου και ακόμα, μέχρι σήμερα, η δημοτική αρχή ΔΕΝ έχει αποφασίσει ποιο θα είναι το μέλλον του κτιρίου. Παρά τη «δημόσια διαβούλευση» που διαφήμισε ότι έκανε, αποτέλεσμα δεν έχει υπάρξει. Ή δεν το ανακοινώνουν. Γιατί μπορεί να υπάρχει ειλημμένη απόφαση, αλλά να τη φυλάνε μυστική μέχρι τις παραμονές των εκλογών…

Η ουσία είναι ότι ο Βύρωνας θα στερηθεί ένα κεντρικό ιστορικό σχολείο. Και ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, και κυρίως για τα παιδιά, που μεσολάβησε ο κ. Γώγος και παραχωρήθηκε από την Εκκλησία ο χώρος επί της λεωφόρου Κατεχάκη. Αλλιώς τα παιδιά θα σκορπίζονταν στα τέσσερα σημεία τού ορίζοντα τη νέα σχολική χρονιά. «Φυσικά», καμία μνεία δεν έγινε στη μεσολάβηση του κ. Γώγου… Όπως δεν έγινε γνωστή και η θέση της παράταξης της οποίας ηγείται.

Η θέση της παράταξης “ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ” έχει εκφρασθεί ξεκάθαρα: κατεδάφιση του παλαιού κτιρίου (αφού δεν πληροί τις προδιαγραφές του νέου πολεοδομικού κανονισμού) και ανέγερση νέου, στην ίδια θέση, με τα ίδια αρχιτεκτονικά στοιχεία.

 

Γιατί έκλεισε το σχολείο

Η αρχή του σφραγίσματος του κτιρίου Χαραλαμπόπουλου έγινε στις 20 Μαρτίου. Τότε μάθαμε ότι η Πολεοδομία έκλεισε το σχολείο. Αλλά η δημοτική αρχή «καθησύχαζε» τους γονείς ότι «Επαναλειτουργεί το 4o Δημοτικό/Νηπιαγωγείο τη Δευτέρα 26/3/2018»!!!
 


 

Στις 23 Μαρτίου έγινε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το σχολείο. Εκεί οι γονείς άκουσαν έκπληκτοι ότι η Πολεοδομία έχει ζητήσει να γίνουν ΣΤΑΤΙΚΕΣ μελέτες, αφού ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ!!! Παρ’ όλα αυτά η δημοτική αρχή, προφανώς συνειδητά ψευδόμενη, έλεγε ότι «Επαναλειτουργεί το 4o Δημοτικό/Νηπιαγωγείο τη Δευτέρα 26/3/2018»!!!


2,5 εκατ. ευρώ στα σκουπίδια..!

Το 2004, ο δήμος Βύρωνα εξασφάλισε 2.5 εκ. ευρώ για την κατασκευή νέου διδακτηρίου στη θέση τού ιστορικού σχολείου του Χαραλαμπόπουλου! Η μελέτη του δήμου προέβλεπε κατασκευή σύγχρονου διδακτηρίου στην ίδια ακριβώς αρχιτεκτονική μορφή. Όμως η τότε αντιπολίτευση έκανε προσφυγές στη Δικαιοσύνη, με αίτημα να ματαιωθεί η κατασκευή και να κηρυχτεί το σχολείο Πολιτιστικό Μνημείο! Οι συνεχόμενες παρελκυστικές τακτικές οδήγησαν στη ματαίωση τής κατασκευής του νέου σχολείου

Όπως λέει ο σοφός λαός, όταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες… Με αυτές τις θύελλες είναι σήμερα αντιμέτωπη η δημοτική αρχή Βύρωνα. ΔΙΚΟ ΤΗΣ έργο είναι το σφράγισμα του σχολείου. Γιατί, όπως είπε στο δημοτικό συμβούλιο ο Νίκος Χαρδαλιάς, η παράταξη του σημερινού δημάρχου έβαλε χίλια μύρια προσκόμματα στην ανέγερση ΝΕΟΥ σχολείου το 2004!!!

 

"Όχι στον εκβιασμό", είπαν οι γονείς..!

Ο κ. δήμαρχος Βύρωνα έκανε κάποιες δήθεν εναλλακτικές προτάσεις. Πρώτη ήταν η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ μέχρι να γίνουν κάποιες εργασίες συντήρησης!!! Η πρόταση αυτή χαρακτηρίστηκε από τους παριστάμενους γονείς "εκβιασμός". Οι άλλες δύο ήταν πρακτικά βάναυσες για τα παιδιά, αφού προέβλεπαν τον διασκορπισμό των μαθητών σε διάφορα σχολεία της περιοχής. Η «εναλλακτική» αυτή απορρίφθηκε επίσης από τους γονείς, αλλά και από τους δασκάλους των παιδιών.

Μετά από τις αντιδράσεις, «έπεσε στο τραπέζι» και άλλη πρόταση: να γίνουν κάποια μπαλώματα, τα οποία, όμως, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ με ΤΗ ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ. Γι’ αυτό άλλωστε και χαρακτηρίστηκε από την Πολεοδομία το κτίριο «επικίνδυνο από άποψη δομική, στατική και δημόσιας ασφάλειας…».

Τελικά, το σχολείο ΔΕΝ "επαναλειτουργεί", όπως διαβεβαίωνε με στόμφο η δημοτική αρχή..! Αν τώρα εξετάσουμε το θέμα της φερεγγυότητας μιας δημοτικής αρχής που άλλα λέει και άλλα κάνει, καταλήγουμε σε μελαγχολικά συμπεράσματα. Πόσο φερέγγυα μπορεί να είναι μια δημοτική αρχή, όταν συνειδητά ΠΑΡΑ-πληροφορεί τους δημότες της; Από ελάχιστα έως καθόλου… Αυτό αποδείχθηκε και στην περίπτωση της δημοτικής αρχής του Βύρωνα: καθόλου…

Το 4ο Δημοτικό/Νηπιαγωγείο του Βύρωνα το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης Κατωπόδη, ΘΑ επαναλειτουργούσε τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018, απλά ΔΕΝ λειτούργησε. Και δεν λειτούργησε γιατί οι γονείς αρνήθηκαν να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα σχολείο το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την Πολεοδομία ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ!!!

Η διοίκηση Κατωπόδη, με νεότερη ανακοίνωσή της, για άλλη μια φορά επιχείρησε να εξαπατήσει τους πολίτες του Βύρωνα, λέγοντας ότι διαθέτει «ευαισθησία απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα» και γι’ αυτό «αιτήθηκε προς την Περιφέρεια Αττικής την διακοπή των μαθήματων…».

Φυσικά, τη διακοπή των μαθημάτων ΕΠΕΒΑΛΑΝ οι γονείς, οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο άκρως επικίνδυνο για τα παιδιά τους παιγνίδι εντυπώσεων που θέλησε να παίξει η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αρνήθηκε η Πολεοδομία να δώσει βεβαίωση..!

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε στα μέσα Απριλίου, σε ακόμα ένα δημοτικό συμβούλιο που έγινε με θέμα το 4ο δημοτικό/νηπιαγωγείο του Βύρωνα. Και οι παριστάμενοι “έπεσαν από τα σύννεφα” όταν άκουσαν τον διευθυντή του σχολείου να λέει από μικροφώνου ότι η Πολεοδομία ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΓΡΑΠΤΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ότι το σχολείο δεν είναι επικίνδυνο…

Μην ξεχνάμε ότι η Πολεοδομία έκλεισε το σχολείο για διάφορους λόγους ασφαλείας και με τη ρητή υποχρέωση ότι, εντός 90 ημερών, θα γίνουν στατικές μελέτες στο κτίριο. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και μάλλον δεν πρόκειται να γίνει, αφού η δημοτική αρχή δεν έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα αν θα επιλέξει τη λύση της ανέγερσης νέου σχολείου ή της εκτεταμένης ανακαίνισης του υπάρχοντος.

 

Η “δημόσια διαβούλευση”…

Φτάσαμε λοιπόν στις αρχές Ιουνίου, όταν η δημοτική αρχή του Βύρωνα επιχείρησε να μετατρέψει σε άλλο ένα προπαγανδιστικό “εργαλείο”-αλα-ΣΥΡΙΖΑ τη συζήτηση για το θέμα του σχολείου. Και έμπλεοι… εθνικής υπερηφάνειας διαβάσαμε ότι “Ήταν όλοι εκεί!”… Ω, ναι! “Ήταν όλοι εκεί!”
 


 

Οι “ΟΛΟΙ“ ήταν λίγοι, ελάχιστοι για τη σημασία του θέματος της δήθεν “διαβούλευσης”… Αυτό δεν έχει σημασία για τους μηχανισμούς της προπαγάνδας. Σημασία έχει το ότι «Η δημοτική αρχή πρωτοστάτησε σε αυτό το κάλεσμα»..! Προφανώς δεν έχει σημασία ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΕΙ να μάθουν οι γονείς του Βύρωνα τι θα γίνει με το σχολείο. Γι’ αυτό και δεν λένε κουβέντα. Ίσως πρέπει να περάσει από κομματικούς διαύλους το θέμα πριν ανακοινωθεί τι πρόκειται να γίνει με το σχολείο.

Άλλος ένας μηχανισμός ελέγχου της εξουσίας και συμμετοχής των πολιτών ευτελίζεται… Κρίμα…