Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

Οι συνθήκες εργασίας σε έναν βρεφονηπιακό σταθμό είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στα παιδιά και την ευημερία των εργαζομένων.

Όσο πιο άρτιες και ολοκληρωμένες είναι οι συνθήκες τόσες μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες, το έργο που προσφέρεται να είναι ποιοτικό και όπως αρμόζει στην πιο ευαίσθητη ηλικία των ανθρώπων.

Οι συνθήκες εργασίας σε έναν βρεφονηπιακό σταθμό είναι καθοριστικές για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στα παιδιά. Η δημιουργία ενός ασφαλούς, υγιεινού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος εργασίας είναι επένδυση στο μέλλον των παιδιών και στην ευημερία της κοινωνίας.

Ας θυμηθούμε ποιες είναι αυτές οι καλές συνθήκες γιατί καιρό τώρα τις έχουμε ξεχάσει …

Βασικές Συνθήκες που Πρέπει να Επικρατούν:

Ασφαλές και Υγιεινό Περιβάλλον Εργασίας:

Φυσικός χώρος: Καθαρός, καλά αεριζόμενος, με επαρκή φωτισμό και θέρμανση.

Εξοπλισμός: Όλος ο εξοπλισμός (έπιπλα, παιχνίδια, υλικά καθαριότητας) πρέπει να είναι ασφαλής και να συντηρείται σωστά.

Προστασία από κινδύνους

Πρόληψη ατυχημάτων: Τακτικοί έλεγχοι και συντήρηση του χώρου.

 

Επαρκής Αριθμός Εργαζομένων:

  • Σύμφωνα με τη νομοθεσία: Ο αριθμός των εργαζομένων πρέπει να είναι επαρκής για την ασφαλή φύλαξη και φροντίδα των παιδιών, σύμφωνα με τα ισχύοντα νομοθετικά πλαίσια.
  • Η αναλογία παιδιών προς παιδαγωγούς σε έναν παιδικό σταθμό ή βρεφονηπιακό σταθμό αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και φροντίδας.
  • Μια κατάλληλη αναλογία εξασφαλίζει ότι κάθε παιδί λαμβάνει την ατομική προσοχή που χρειάζεται για την ολόπλευρη ανάπτυξή του. Μια χαμηλότερη αναλογία επιτρέπει στους παιδαγωγούς να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο σε κάθε παιδί, να παρατηρήσουν τις ατομικές του ανάγκες και να προσαρμόσουν τις δραστηριότητες ανάλογα.
  • Μια μεγαλύτερη παρουσία ενηλίκων βοηθά στη διασφάλιση της ασφάλειας των παιδιών, τόσο μέσα όσο και έξω από την τάξη. Όταν οι παιδαγωγοί δεν είναι υπερφορτωμένοι, μπορούν να δημιουργήσουν πιο ουσιαστικές και ποιοτικές αλληλεπιδράσεις με τα παιδιά, ενισχύοντας την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.
  • Μια χαμηλότερη αναλογία επιτρέπει στους παιδαγωγούς να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν πιο πλούσιες και διαφοροποιημένες μαθησιακές εμπειρίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα κάθε παιδιού. Τα βρέφη και τα νήπια απαιτούν μεγαλύτερη φροντίδα και επίβλεψη σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα παιδιά.
  • Παιδιά με ιδιαιτερότητες περισσότερη ατομική υποστήριξη, επομένως η αναλογία πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα. Υπάρχουν συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν τις ελάχιστες απαιτήσεις για την αναλογία παιδιών-παιδαγωγών σε ολόκληρη την χώρα.
  • Στο δήμο Βύρωνα καταφέραμε με τους αγώνες μας να συνθέσουμε έναν κανονισμό λειτουργίας με καλύτερους από ότι ο κεντρικός κανονισμός λειτουργίας που διέπει όλη την χώρα έχοντας χαμηλότερες αναλογίες στο μικρό τμήμα των παιδικών σταθμών.

Συνεχής Εκπαίδευση και Επιμόρφωση:

Οι εργαζόμενοι πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς για τις νέες μεθόδους και τις εξελίξεις στον τομέα της προσχολικής αγωγής. Η παροχή σεμιναρίων και προγραμμάτων επιμόρφωσης είναι απαραίτητη για την επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων.

Σεβασμός των Εργασιακών Δικαιωμάτων:

Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία. Το ωράριο εργασίας πρέπει να είναι σύμφωνο με την νομοθεσία και να παρέχει επαρκή χρόνο ανάπαυσης. Ενθάρρυνση της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ των εργαζομένων. Αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης. Παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στους εργαζόμενους.

Ας δούμε τώρα τι απ’ όλα αυτά ισχύουν για τις συνθήκες που επικρατούν στον Δήμο Βύρωνα και στις δομές των Βρεφονηπιακών Σταθμών :

 Ασφαλές και Υγιεινό Περιβάλλον Εργασίας;

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Βύρωνα για τα παιδιά και για τους εργαζόμενους δεν είναι αυτές που θα έπρεπε.

Κτίρια που πολλά εξ’ αυτών δεν ανταποκρίνονται στα  πρότυπα λειτουργίας με βάση την ισχύουσα, τουλάχιστον, νομοθεσία.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν Παιδικοί Σταθμοί στο Δήμο Βύρωνα με ανεπαρκείς ή κατεστραμμένους αύλειους χώρους , με επικίνδυνο για ατυχήματα τάπητα, χωρίς εξοπλισμό με συχνές καταστροφές εξωσχολικών. Παιδικοί σταθμοί που δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για την λειτουργία τους.

Τεχνικά προβλήματα που κάνουν ακόμα και δέκα μέρες να λυθούν λόγω έλλειψης τεχνικού προσωπικού ή ακόμη και μη σωστής αξιολόγησης των βλαβών όπως θέρμανση, πόρτα εισόδου κλπ. Υπάρχουν ολόκληρες αίθουσες σκοτεινές με καμένες λάμπες που παρά τις εκκλήσεις των εργαζομένων δεν αντικαθίστανται .

Οι αίθουσες ύπνου δεν επαρκούν για τα παιδιά που έχουν ανάγκη και ουσιαστικά παραβιάζεται ο αριθμός με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ούτε καν τα γραφεία της διοίκησης των παιδικών σταθμών δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για αξιοπρεπή εργασία δεδομένου των ιδιαίτερων ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο χώρο.

 

Εξοπλισμός – Υποδομές κουζίνας και ποιότητα τροφίμων

Ο δεδομένος εξοπλισμός κουζίνας σε σκεύη και εργαλεία είναι ελλιπής. Λείπουν βασικά εργαλεία, όπως ξύλα κοπής διαφορετικού χρώματος, μαχαίρια διαφορετικού χρώματος αναλόγως της χρήσης τους, θέματα δηλαδή υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, καθώς και διαχείρισής τους.

Επίσης ηλεκτρικός εξοπλισμός, π.χ. στίφτης για λεμόνια, μπλέντερ, μίξερ είναι χειρότερα ή παρόμοια των οικιακών. Όσον αφορά τις ηλεκτρικές κουζίνα είναι παλαιές και χρειάζεται να αντικατασταθούν με κυκλοθερμικό φούρνο νέας τεχνολογίας.

Οι περισσότερες ηλεκτρικές κουζίνες έχουν  προβλήματα που συνεπάγονται μη σωστό κι ομοιόμορφο ψήσιμο μας περιορίζει στην παρασκευή ορισμένων φαγητών.

Η ανακαίνιση της κουζίνας του 7ου δεν έγινε σωστά, με αποτέλεσμα να έχει πολλά τεχνικά προβλήματα (όπως ρύση ύδατος από τις σχάρες διαφυγής στο πάτωμα), αχρήστευση φίλτρων νερού, αχρήστευση χρήσης λιποσυλλέκτη κ.α.

Παρουσιάζονται συνεχή προβλήματα με τους προμηθευτές όσον αφορά την ποιότητα των πρώτων υλών ( Μαναβική, Κρεοπωλείο, Παντοπωλείο, Αρτοποιείο, Γαλακτοπωλείο), την μέθοδο παράδοσης αλλά και τη μη τήρηση του συνόλου των προδιαγραφών που έχουν οριστεί.

Τα καθαριστικά πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές για την ασφάλεια και την υγιεινή  των παιδιών αλλά και του προσωπικού κάτι που σε πολλές περιπτώσεις δεν ισχύει. Να είναι πιστοποιημένα και δερματολογικά ελεγμένα για την άμεση επαφή με τα παιδιά.

 

Επαρκής Αριθμός Εργαζομένων;

Δεν τηρείται η αναλογία σε όλα τα βρεφικά τμήματα που αντιστοιχούν τρεις παιδαγωγοί με 12 βρέφη. Και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν οι παιδαγωγοί  στα πολυπληθή νηπιακά τμήματα γιατί υπάρχουν πλέον αυξημένες ανάγκες σε φροντίδα και αγωγή .

Επιπλέον σήμερα με τις πολύ μικρές ηλικίες των βρεφών και νηπίων που φοιτούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς χρειάζεται να μειωθεί ο αριθμός σε όλα τα τμήματα.(Μια χαμηλότερη αναλογία προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα για τα παιδιά με στόχο τη βέλτιστη φροντίδα των αναπτυξιακών και μαθησιακών αναγκών των παιδιών. Η αναλογία παιδιών-παιδαγωγών είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα της προσχολικής εκπαίδευσης. Μια κατάλληλη αναλογία εξασφαλίζει ότι κάθε παιδί λαμβάνει την  ατομική προσοχή που χρειάζεται για να αναπτυχθεί ολοκληρωμένα.)

Ζητάμε άμεσα να διαμορφωθεί η αναλογία σε 12 βρέφη με απαρέγκλιτα τρεις παιδαγωγούς και 18 νήπια ανά τρεις παιδαγωγούς σε κάθε νηπιακό τμήμα.

Η εκπαίδευση του προσωπικού και η επιμόρφωση ούτε συνεχής είναι ούτε στοχευμένη στο Δήμο Βύρωνα γιατί τα κονδύλια που διατίθενται είναι μηδαμινά, μόλις 28 ευρώ ανά εργαζόμενο … δεν διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε εργαζόμενου, με αποτέλεσμα είτε ο εργαζόμενος να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αν θέλει να εξελιχθεί, είτε να παραμένει στάσιμος και να μην παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χώρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται .

Στο Δήμο Βύρωνα υπάρχουν εργαζόμενοι πάνω από δώδεκα χρόνια που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ακόμη δεν έχουν εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή εργασία.

Θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, έτσι ώστε να καλύπτονται τα όποια κενά δημιουργούνται σε κάθε σταθμό και όχι συνεχώς να γίνονται αντικαταστάσεις που επιφέρουν δυσλειτουργία.

Υπάρχει συνολικά έλλειψη χρηματοδότησης η οποία φέρνει παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών στους Παιδικούς Σταθμούς.

Ακριβώς δίπλα, στον όμορο Δήμο της Καισαριανής, κόντρα στον αντεργατικό νόμο Βορίδη που πετάει σαν «στημένες λεμονόκουπες» τους εργαζόμενους ακόμη και αν κερδίσουν την παραμονή τους στη δουλειά με θετικές δικαστικές αποφάσεις, που στην ουσία τους σέρνει σε νέο κύκλο δικαστικών διαδικασιών.  Παράλληλα διώκει πειθαρχικά, νομικά και αστικά τα Δημοτικά Συμβούλια που δεν δέχονται να πειθαρχήσουν στον κατάπτυστο νόμο Βορίδη (Ν.Δ.) και να ασκήσουν έφεση στις  θετικές δικαστικές αποφάσεις.  Το δημοτικό συμβούλιο Καισαριανής αποφάσισε ότι δεν θα καταθέσει αίτηση έφεσης στη δικαστική απόφαση που δικαιώνει την προσφυγή 5 εργαζόμενων του Δήμου για την μονιμοποίησή τους. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Καισαριανής προχώρησαν στην συγκεκριμένη απόφαση σημειώνοντας: «Απειθαρχούμε γνωρίζοντας ότι το κράτος μπορεί να έρθει απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο με πειθαρχικά και άλλα μέτρα. Δεν θα υποκύψουμε σε αυτόν τον εκβιασμό και θα καλέσουμε το λαό να πάρει θέση. Αν πηγαίναμε σε αυτή τη λογική, στην ουσία θα υπογράφαμε την απόλυση των εργαζόμενων δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και στους ίδιους και στο Δήμο μας, δεν κάνουμε την πάπια, δεν παίρνουμε μια απόφαση που δεν κοινοποιούμε στην Αποκεντρωμένη γιατί έτσι οι εργαζόμενοι θα θέτονταν σε ομηρία και μισθολογικά και ως προς την εξέλιξή τους». Αυτή η απόφαση είναι δίκαιη και μπορεί να δημιουργήσει μια δυναμική για νέους αγώνες, να δώσει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Το ίδιο διάστημα ωστόσο το δημοτικό συμβούλιο του Βύρωνα αποφάσισε ότι θα ασκήσει έφεση στην θετική απόφαση του δικαστηρίου για τη μονιμοποίηση 7 εργαζομένων στο δημοτικό κολυμβητήριο του Βύρωνα.

Σύμφωνα με τον νομό αυτόν, υποχρεώνει τους δήμους να ασκούν έφεση στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εξάντλησης των ένδικων μέσων γεγονός που αποτελεί εμπόδιο στις μονιμοποιήσεις υπαλλήλων που βρίσκονται για πολλά χρόνια σε εργασιακή ομηρία. Από την άλλη σε περίπτωση που ο δήμος δεν προχωρήσει στην κατάθεση έφεσης υπάρχουν κυρώσεις αφού οι Αποκεντρωμένες διοικήσεις μπορούν να καλέσουν σε απολογία δημοτικές αρχές και δημοτικούς συμβούλους για παράβαση καθήκοντος. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί ο δήμος Αγίου Δημητρίου όπου οι αιρετοί του δήμου κλήθηκαν πριν από περίπου 2 χρόνια σε απολογία από την αποκεντρωμένη διοίκηση, δίνοντας τη δυνατότητα ωστόσο στους εργαζομένους που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη να παραμείνουν στη δουλειά τους και να συνεχίζουν να διεκδικούν το δικαίωμα τους στη μόνιμη και με δικαιώματα εργασία, δηλαδή σε ομηρία και μισθολογικά και ως προς την εξέλιξη τους.

Μέσα στο επόμενο διάστημα το δημοτικό συμβούλιο του Βύρωνα θα κληθεί ξανά να αποφασίσει για την κατάθεση αίτησης έφεσης στην θετική απόφαση του δικαστηρίου για τη μονιμοποίηση 33 εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Εμείς οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να στηρίξει το δίκαιο αίτημα μας για το δικαίωμα μας στη μόνιμη εργασία, να αποφασίσουν υπέρ των εργαζομένων και όχι υπέρ της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται ενάντια στο δικαίωμα στη δουλειά και στο δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρεπείς όρους για όλο τον λαό, στηρίζοντας και εφαρμόζοντας τον κατάπτυστο νόμο Βορίδη (Ν.Δ.).

Με πάνω από 12 χρόνια συνεχής δουλειάς και εργασιακής ομηρίας οι εργαζόμενοι διεκδικούν να παραμείνουν στην εργασίας τους και να βγούνε από το καθεστώς εργασιακής ομηρίας ώστε να συνεχίσουν με ανθρώπινους όρους εργασίας να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά και τους δημότες του Βύρωνα. Ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι οικογένειες τους αλλά ούτε και οι δημότες θα πληρώσουν την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική που χτυπάει τα δικαιώματα μας. Μέσα σε λίγα χρόνια η χρηματοδότηση των Δήμων μειώθηκε κάτω από το μισό, σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες. Αυτό που αντιστάθμισε τις περικοπές ήταν το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων αλλά και η ποιότητα παροχής υπηρεσιών που παρέχουν οι Δήμοι στους πολίτες.

Ζητάμε να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς που εδώ και 12 χρόνια καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς στο Δήμο Βύρωνα επωμίζονται στις πλάτες τους όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν, προσπαθώντας παράλληλα να παρέχουν ποιοτικό έργο στα παιδιά, με αποτέλεσμα να υπερβάλλουν εαυτό και να βάζουν σε κίνδυνο τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία .

Δ.Σ.