Του Τάσου Μαυρόπουλου

Κοκορομαχίες πάνω στα καμμένα μεταξύ μνημονιακής κυβέρνησης και μνημονιακής αντιπολίτευσης για τα καταστροφικά αποτελέσματα των πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα. Κοκορομαχίες την 14 Αυγούστου, ημερομηνία ψήφισης του 3ου μνημονίου, που ψήφισαν μαζί στη βουλή, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ και το στηρίζουν επιπλέον ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ και Χ.Α.

Κοκορομαχίες για τα μάτια του κόσμου για να αποκομίσει ο καθένας μικροκομματικά οφέλη και όλοι μαζί να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα, αποπροσανατολίζοντας από τις ευθύνες τους, την πολιτική της φτώχειας που έχουν επιβάλλει στον ελληνικό λαό όλοι μαζί.

Κοκορομαχίες χωρίς να μιλάει κανείς για τις κύριες ευθύνες που είναι δικές τους. Την καταστροφική πορεία στην οποία οδήγησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τις δεκαετίες πριν τα μνημόνια, που υπήρχαν περισσότερες δυνατότητες να μπουν υγιείς και στέρεες βάσεις λειτουργίας στους μηχανισμούς πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών. Επέβαλλαν τον κομματικό έλεγχο για να αποκομίζουν κομματικά οφέλη και η οργανωτική δομή, λειτουργία τους και ο σχεδιασμός γινόταν πάνω σ’ αυτή την αρχή. Και την ώρα της μάχης η αυτοθυσία και ο επαγγελματισμός των πυροσβεστών ήταν αυτός που τους ξελάσπωνε και αν χρειαζόταν τους έριχναν και τις ευθύνες.

Την περίοδο των μνημονίων με τις πολιτικές των δραματικών περικοπών απογύμνωσαν τους μηχανισμούς πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών και από τα ελάχιστα εργαλεία που τους είχαν απομείνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται ότι θα διόρθωνε τα κακώς κείμενα, θα κάλυπτε τις ελλείψεις και θα αναβάθμιζε τη λειτουργία τους, πάνω σε διαφανείς, αντικειμενικές, αξιοκρατικές βάσεις, επέλεξε να ακολουθήσει την πεπατημένη και να συνεχίσει την καταστροφική διαχείριση, ξεπλένοντας και δικαιώνοντας τις επιλογές των προηγουμένων. Και το χειρότερο είναι ότι από κυβερνητική θέση ανέλαβε να οδηγήσει τους εμπλεκόμενους φορείς και το Πυροσβεστικό Σώμα στην περαιτέρω αποδυνάμωσή τους.

Το αποτέλεσμα θλιβερό. Πάνω στα καμένα αντί να αναλογιστούν τις ευθύνες τους που είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, να σιωπήσουν και να αλλάξουν πορεία, δημιουργούν τεχνητές, υποκριτικές πολιτικές εντάσεις, ίδιες με αυτές που στήνουν στη βουλή, προσπαθώντας να αναδείξουν τις διαφορές τους πάνω στις πολιτικές φτώχειας και δυστυχίας των μνημονίων, που  έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν. Και όσο οι διαφορές εκλείπουν και όσο πιο ίδιοι γίνονται, τόσο οι κορώνες δυναμώνουν. Τακτική που δηλώνει και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την ίδια βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Που τα αποτελέσματά της αθροιστικά, χρόνο με το χρόνο, θα γίνονται πιο καταστροφικά.

Μια θλιβερή κυβέρνηση που άφησε άγαρμπα το επικοινωνιακό της στίγμα, όπως το αφήνει καθημερινά, στην προσπάθεια καλλιέργειας του success story στο σκηνικό καταστροφής που έχει στήσει μαζί με τις άλλες μνημονιακές δυνάμεις. Διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.

Έτσι, την ώρα της καταστροφής, διαφήμιζαν τη συνεισφορά του drone, όταν τα εναέρια για την κατάσβεση μέσα δεν μπορούσαν να πετάξουν, καθηλωμένα από τις πολιτικές τους. Και κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι είναι αρκετά για τη χώρα μας αυτά που πετάνε.

Όταν η επικοινωνία και ο συντονισμός μεταξύ των πυροσβεστικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης γίνεται δύσκολα γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα να αντικαταστήσουν το παλιό αναλογικό σύστημα, η εικόνα στις ειδήσεις την ώρα της καταστροφής είναι η παρουσίαση του πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης των οχημάτων.

Και η κορυφαία επικοινωνιακή μπαρούφα στην προσπάθεια κάλυψης των ευθυνών τους ήταν το οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών και αποσταθεροποίησης. Βγαίνεις δηλαδή δημόσια και αναγνωρίζεις την ανικανότητά σου να προλάβεις τέτοιες καταστάσεις, αν υπάρχουν, και να προστατέψεις λαό και χώρα. Και συγχρόνως είναι σαν να προσκαλείς, όποιον σε επιβουλεύεται, να έρθει γιατί είσαι ξέφραγο αμπέλι. Παρουσιάζεις τηλεοπτικά εμπρηστικούς μηχανισμούς για να μάθουν και αυτοί που δεν ξέρουν.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι το «οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης και έκρυθμης κοινωνικής κατάστασης», το είδε και ο Κοντονής. Ο εμπρηστής της λαϊκής περιουσίας. Ο υπουργός που προχώρησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, για ν’ αρπάξουν τη λαϊκή περιουσία οι σύγχρονοι αποικιοκράτες, ολοκληρώνοντας έτσι την κοινωνική καταστροφή. Ο υπουργός που μαζί με την υπόλοιπη κυβέρνηση και τη μνημονιακή αντιπολίτευση, το νόμο της μαφίας τον κάνουν δίκαιο του κράτους. Όταν άραγε έχεις τέτοιους φίλους γιατί να ψάχνεις έξω τους εχθρούς…

14 Αυγούστου 2017, αυτοί που ψήφισαν μαζί, δυο χρόνια πριν την ίδια ημερομηνία, το 3ο μνημόνιο που επιβάλλει το μονόδρομο της κοινωνικής καταστροφής και παράδοσης της χώρας, όπου μέσα σ’ αυτό συμπεριλαμβάνεται και η διάλυση των μηχανισμών πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, κορύφωσαν την κοκορομαχία τους συντονισμένα για ν’ αθωώσουν τις πολιτικές τους.

15 Αυγούστου 2017, ημέρα γιορτής, συντονισμένα όλοι μαζί, με δημόσιες δηλώσεις ή με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπαν ευχαριστώ στους πυροσβέστες, αναγνωρίζοντας τον ηρωισμό και την προσφορά τους.

Το ευχαριστώ όμως και η αναγνώριση  εκδηλώνονται έμπρακτα, στηρίζοντας το έργο και την αποστολή τους. Μόλις κατακάτσει ο κουρνιαχτός, όλα μαζί τα συνεταιράκια, όπως τα εξαρτήματα μιας καλοκουρδισμένης μηχανής, θα συνεχίσουν την περαιτέρω επιχειρησιακή απαξίωση του Πυροσβεστικού Σώματος και συνολικά του μηχανισμού πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών. Γιατί θα συνεχίσουν τις μνημονιακές πολιτικές. Γιατί τα μνημόνια είναι κανόνες επικυριαρχίας και δεν εξαιρείται κανείς. Γιατί οι πυροσβέστες και το Π.Σ. δεν τους νοιάζουν και θα συνεχίσουν σε βάρος τους τις περικοπές μισθών, συντάξεων, λειτουργικών δαπανών. Γιατί τα πλεονάσματα μέχρι το 2060, θα επιτευχθούν απ’ αυτές τις περικοπές. Γιατί για να γίνεις το καύσιμο που θα κινηθεί η μηχανή τους, μαζί με τη φτώχεια και τη  δυστυχία χρειάζεται η απαξίωση και διάλυση κάθε υποδομής και απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.

Τάσος Μαυρόπουλος,
μέλος του Π.Σ. της ΛΑ.Ε.