…και η οργισμένη απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

“Είσαστε μανούλες για να ξεγελάτε τον κόσμο”, είπε προχτές ο κ. Πάλμος στη διοικούσα ομάδα του δήμου. Πριν καθαρογραφούν τα πρακτικά, η επιβεβαίωση ήρθε με μια “επιστολή του Δημάρχου Γρηγόρη Κατωπόδη προς τους πολίτες του Βύρωνα”. Μόνο που, αυτή τη φορά, είναι τόσο χοντροκομμένη η προσπάθεια, που εκθέτει τους συντάκτες της επιστολής. Η προσπάθεια παραπλάνησης έχει ένα και μόνο στόχο, μόνο που δεν έχουν τα… “προσόντα” για να αναφέρουν το όνομά του. Ο στόχος είναι ο επί δώδεκα συναπτά χρόνια δήμαρχος Νίκος Χαρδαλιάς.

Πριν προχωρήσω τις σκέψεις μου, δείτε την επιστολή, στην οποία, σημειωτέον, «καρφώνεται» το κομματικό – παραταξιακό έντυπο που θα χρησιμοποιηθεί από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ του Βύρωνα εν όψει δημοτικών εκλογών. Την επιστολή, διαβάστε τη στην επίσημη ιστοσελίδα του… δημάρχου (συγνώμη, του δήμου Βύρωνα ήθελα να πω…).

Σκιαγραφώντας την «αγιογραφία» του, λοιπόν, ο δήμαρχος Βύρωνα ακολουθεί την πεπατημένη των πολιτικών (και δη των “αριστερών”…): για όλα φταίνε οι άλλοι και ΠΟΤΕ εμείς.

«Τις τελευταίες ημέρες στάλθηκαν από την ταμιακή υπηρεσία του δήμου Βύρωνα κατασχετήρια σημειώματα αναγκαστικής είσπραξης μέσω τραπεζών, για ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές πολιτών προς τον δήμο Βύρωνα, χρονολογούμενες πριν από το 2013», αρχίζει εξιστορώντας “τα γεγονότα” ο δήμαρχος Βύρωνα.

Έτσι απλά. Οριοθετείται ως αποκλειστικά υπεύθυνη η «ταμιακή υπηρεσία του δήμου» και απουσιάζουν εντελώς από τη διαδικασία οι ηθικοί αυτουργοί. Και ένας από τους ηθικούς αυτουργούς, εκτός του δημάρχου φυσικά, είναι ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, ο οποίος κατηγορήθηκε προχτές ότι με δόλιο τρόπο απέκρυψε την ουσία του θέματος που ήρθε για συζήτηση και είχε τον τίτλο «διορισμός δικαστικού επιμελητή». «Περίεργη» χαρακτήρισε τη στάση του αντιδημάρχου Οικονομικών στο συγκεκριμένο θέμα ο κ. Μπαντής. Καταπέλτης και ο κ. Σωτηρόπουλος για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην οικονομική Επιτροπή. «Μουλωχτά το περάσατε χωρίς να έχουμε πάρει εισηγήσεις», είπε ο κ. Ζούμπος…

Ούτε κουβέντα για το πώς και το γιατί στάλθηκαν τα κατασχετήρια. Ούτε κουβέντα. «Πρόκειται για διοικητική ενέργεια της οικονομικής υπηρεσίας», λέει, «που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της αιρετής διοίκησης»!!! Κοροϊδεύουν τον πολίτη εν ψυχρώ, προσπαθώντας να ξεμπλέξουν από το κουβάρι των ευθυνών στο οποίο είναι δεμένοι χειροπόδαρα.

«Βεβαίως, η αιρετή διοίκηση και ο Δήμαρχος έχουν την ευθύνη του ελέγχου των υπηρεσιών και κανείς από μας, σε καμία περίπτωση, δε εγώ προσωπικά, δεν απεκδυόμαστε αυτής της ευθύνης», λέει.

Σώώώπα… Και να ήθελε να βγει από το κάδρο των ευθυνών ο κάθε “βασικός μέτοχος” των ευθυνών για τα κατασχετήρια, δεν μπορεί. Γιατί, όπως οι ίδιοι ομολόγησαν ύστερα από πιέσεις της αντιπολίτευσης, στα χέρια τους βρίσκονται επιταγές από τα λεφτά των κατασχέσεων… “Ματωμένα” λεφτά… Πώς θα κάνουν Χριστούγεννα όταν ξέρουν ότι κάποιες οικογένειες δεν θα έχουν τα στοιχειώδη στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους, αφού τα λιγοστά λεφτά τους βρίσκονται στα χέρια “της Αριστεράς και της προόδου”;


Και από εδώ και κάτω αρχίζει το “κυνήγι των φαντασμάτων”, χωρίς όνομα βεβαίως – βεβαίως… Διασπορά υπονοιών και κατηγοριών χωρίς στοιχεία εναντίον ενός και μόνο ανθρώπου: του προηγούμενου δημάρχου.

Το έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο επικαλούνται κατά κόρον, έγινε φύλλο και φτερό προχτές το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο. Όχι από άσχετους, αλλά από νομικούς. Αλλά χρησιμοποιείται πάλι και πάλι και πάλι για τους μη μυημένους. «Όσους μπορέσουμε να εξαπατήσουμε και να παραπλανήσουμε κέρδος θα είναι για μας»… Έτσι νομίζουν…

Και το άκρον-άωτον της πολιτικής αγυρτείας είναι οι «ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Σκουρλέτη», η «διαγραφή οφειλών για όσους δημότες προέβαλαν ενστάσεις για λαθεμένες χρεώσεις» και οι «διαγραφές προσαυξήσεων για όσους απέδειξαν ότι δεν πήραν τα ειδοποιητήρια λόγω αλλαγής διεύθυνσης»..! Λες και τους έκαναν χάρη που τους έβαλαν να πληρώσουν χωρίς να χρωστάνε…

Α, συγνώμη, λάθος έκανα: το άκρων άωτον της πολιτικής αθλιότητας είναι αυτό:

«Εδώ να σημειωθεί ότι, ως γνωστόν, επιδόματα, κοινωνικό μέρισμα, καθώς και ακατάσχετοι λογαριασμοί δεν κινδυνεύουν, πέρα από ένα προσωρινό μπλοκάρισμα στην κίνησή τους», λέει η παραπλανητική «επιστολή του Δημάρχου Γρηγόρη Κατωπόδη προς τους πολίτες του Βύρωνα».

Δεν υπάρχει ντροπή απέναντι στους ανήμπορους πολίτες. Καθόλου, μα καθόλου… «Προσωρινό μπλοκάρισμα», λέει. Τι να σχολιάσεις από αυτή την ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ; Πότε θα πάψει να είναι προσωρινό το μπλοκάρισμα; Πότε θα ανοίξουν οι λογαριασμοί για να πάρουν οι ανήμποροι, που δεν εισπράττουν τα ΤΡΙΑ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑΜΕΙΟ, τα ψίχουλα του «κοινωνικού επιδόματος» που μοίρασε σαν ελεημοσύνη ο παμμέγιστος πολιτικός απατεώνας;

Δεν θα ασχοληθώ άλλο με τέτοιου είδους κομματικά φερέφωνα. Καλύτερα να παραθέσω την απάντηση που έδωσε ο θιγόμενος πρώην δήμαρχος Νίκος Χαρδαλιάς μέσω του fb, το οποίο κατέκλυσαν οι συριζαίοι με τη διάτρητη και ανήθικη «ανοιχτή επιστολή».


Η απάντηση Χαρδαλιά
Οργισμένη ήταν η άμεση απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά:



Για λόγους πιο εύκολης ανάγνωσης, βάζω τα σημεία στίξης και τον τονισμό που λείπουν.

“Έχετε θράσος τελικά κε Δήμαρχε και κύριοι της σημερινής δημοτικής αρχής Βύρωνα… Τίποτε άλλο! Την δική σας, ξεκάθαρη και αποδεδειγμένη πλέον ανικανότητα και την έλλειψη στοιχειώδους γνώσης διαδικασιών και λειτουργίας του Δήμου, προσπαθείτε (για άλλη μια φορά) να την μεταφέρετε στις παρελθούσες διοικήσεις!

Και βέβαια αυτά τα περί δήθεν ευθύνης των προηγούμενων διοικήσεων(!!!) για να δικαιολογήσετε τα κατασχετήρια σε χιλιάδες συνδημότες μας, τα λέτε σήμερα, 24 ώρες μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ! Δεν θα τολμούσατε να τα ισχυριστείτε πριν την συνεδρίαση, γιατί θα ήμασταν εκεί!

Εμείς λοιπόν βεβαιώναμε τα πάντα στην Εφορία όλα αυτά τα χρόνια που αφορούσε ανείσπρακτες οφειλές δημοτών (όπως ορίζει ο νόμος), αφού εξαντλούσαμε κάθε δυνατότητα μέσα από διαδικασίες ρυθμίσεων (που εσείς προκλητικά καταψηφίζατε) να διευκολύνουμε την οίκοθεν είσπραξή τους! Αλλά ποτέ, μα ΠΟΤΕ, δεν σκεφθήκαμε, δεν συζητήσαμε, δεν διανοηθήκαμε να προχωρήσουμε σε διαδικασίες κατασχέσεων και αναγκαστικών μέτρων εις βάρος των πολιτών!

Γιατί η φιλοσοφία μας, η κουλτούρα μας, οι αρχές μας, οι αξίες μας και κυρίως η ευθύνη μας απέναντι στην πραγματική οικονομική κατάσταση των συνδημοτών μας δεν το επέτρεπε! Και δεν ψάξαμε δικαιολογίες, δεν αναζητήσαμε άλλοθι, δεν συκοφαντήσαμε, δεν λαϊκίσαμε!

Δυστυχώς, τρία χρόνια μετά και έχοντας εσείς οι ίδιοι υπερψηφίσει μόλις πρόσφατα τους ισολογισμούς του 2013 και του 2014, αντί με γενναιότητα να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη των άστοχων και βάρβαρων επιλογών σας, επιλέγετε να ψελλίσετε με περισσή μικρότητα και μικροψυχία ότι υπάρχουν ευθύνες στους προηγούμενους!

Μας κατηγορείτε δηλαδή γιατί δεν κατασχέσαμε χρήματα, γιατί δεν δεσμεύσαμε λογαριασμούς, γιατί δεν βάλαμε το μαχαίρι στο λαιμό στους συνδημότες μας!

Ντροπή κε Δήμαρχε! Ντροπή!

Και μη συνεχίσετε σε αυτό τον κατήφορο ανευθυνότητας και παραπλανητικών και προσβλητικών μισόλογων, γιατί θα με αναγκάσετε να αναθεωρήσω την στάση μου, την προσέγγισή μου και ίσως και πολλές αποφάσεις μου σε σχέση με την ενασχόλησή μου με τα δημοτικά πράγματα της πόλης μας! Η μέχρι σήμερα ανοχή μου δεν είναι αδυναμία, είναι επιλογή συνέπειας και ευθύνης, να το θυμάστε…”