Με την 4891/2020 απόφασή του, που επιδόθηκε στο Δ. Βύρωνα στις 17/11/2020, το Εφετείο Αθήνας κάνει αποδεκτή την αγωγή ιδιωτών -φερόμενων ως ιδιοκτητών- της ευρύτερης περιοχής γύρω από τα Θέατρα Βράχων στο Βύρωνα.

Το Εφετείο δηλαδή αναγνωρίζει ότι έκταση 108 στρεμμάτων, στην περιοχή των παλιών νταμαριών, ανήκει σε ιδιώτες!! Η απόφαση ουσιαστικά αφορά όλη την περιοχή των θεάτρων Βράχων με τις κοινόχρηστες και κοινωφελείς δημοτικές χρήσεις και όλο το λόφο Κοπανά!!

Η περιοχή αυτή έως τώρα ήταν χαρακτηρισμένη δασική και αναδασωτέα, εντός της Β' ζώνης Υμηττού και υπάρχει πλούσιο ιστορικό διεκδικήσεων, καταπατήσεων αλλά και σημαντικών αγώνων εναντίων εταιρειών και ιδιωτών για να παραμείνει ο χώρος δημόσιος σε όφελος της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Με την τωρινή απόφαση -με αναφορές μάλιστα σε Οθωμανικούς τίτλους ιδιοκτησίας- του Εφετείου, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χαθούν αυτοί οι χώροι πράσινου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού και να ανοίξει ο δρόμος αποχαρακτηρισμού και καταπάτησης δασικών εκτάσεων, ιδιοποίησης και οικοδόμησης των χώρων δημόσιας περιουσίας και χρήσης!!

Αυτό δεν μπορεί με κανένα τρόπο να γίνει αποδεκτό, όπως επίσης δεν είναι καθόλου αποδεκτή από το λαό του Βύρωνα και η εγκληματική ολιγωρία  που επέδειξαν οι κατά καιρούς Κυβερνήσεις και  Δημοτικές Αρχές, για την οριστική επίλυση του ζητήματος – εάν και εφόσον υπήρχαν αμφισβητήσεις – με την αμετάκλητη και αδιαφιλονίκητη απόδοση του χώρου ως Δημόσιου στο λαό.

Η Κυβέρνηση και οι Δημοτικές Αρχές οφείλουν άμεσα να προχωρήσουν στις επιβαλλόμενες ενέργειες ώστε οι χώροι αυτοί να αποδοθούν οριστικά στο λαό!

Όλοι οι φορείς και οι πολίτες να συστρατευθούμε σε αυτήν την προσπάθεια!

Τα θέατρα Βράχων και ο λόφος Κοπανά ανήκουν στο λαό του Βύρωνα!!                                                    

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καρέα

                                                          26/4/2021