Ακούστε την εισήγηση του δημάρχου Βύρωνα


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Με 20 υπέρ, 13 κατά, 5 λευκά, 2 αποχές, 1 προαναγγελθείσα αποχώρηση την ώρα της ψηφοφορίας, πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2018. Παρ’ όλο που η μειοψηφούσα δημοτική αρχή σάλπισε «ισπανική υποχώρηση» (την οποία βάφτισαν "συναίνεση" για λόγους κομματικής ανάγκης), προκειμένου να μην υποστεί άλλη μια πολιτική και κομματική ήττα, χρειαζόταν κάποιος «από μέσα», από τη «Στάση Βύρωνα», για να βάλει το «κλειδί» και να σπάσει τον αριθμό 21 που ήταν η πλειοψηφία. «Από μέσα», λοιπόν, βρέθηκε η κυρία Σάρολα, η οποία δήλωσε ότι θα αποχωρήσει την ώρα της ψηφοφορίας «για να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός»… Από εκείνη τη στιγμή το «έργο» είχε τελειώσει… Το «επιχείρημα» που ακούστηκε, όπως θα ακούσετε και στη συνέχεια της συζήτησης, ήταν η «συναίνεση» και ότι αυτά που «έδωσε» ο δήμαρχος στα λόγια ήταν αρκετά για να πάρει σε αντάλλαγμα έμπρακτη ψήφο-σωτηρία με την ψήφιση του προϋπολογισμού. Τι «έδωσε» ο δήμαρχος στην εναρκτήρια ομιλία του;

♦ Δήλωσε, κατ' αρχήν, ότι «απ’ την πλευρά μου είχα και έχω όλη την καλή διάθεση να δεχτώ προτάσεις για αλλαγές επί του προϋπολογισμού. Και στις οποίες αυτές προτάσεις, σήμερα, πολύ συγκεκριμένα μπορώ να πω σε ποιες από αυτές μπορώ να δεσμευτώ».

Αυτά, προς το παρόν, σε γενικό πλαίσιο. Αμέσως μετά, όμως, έβαλε τον δήμο Βύρωνα στο ίδιο «τσουβάλι» με όλους τους άλλους δήμους, στους οποίους, είπε, «εκτός από τα θετικά, τα οποία κάθε διοίκηση πραγματοποιεί, υπάρχουν πάντα καθυστερήσεις, αδυναμίες και λάθη. Μακριά λοιπόν από εμάς η αντίληψη ότι είμαστε αλάνθαστοι».

♦ ΦΥΣΙΚΑ, αυτό λέγεται δημόσια για πρώτη φορά. Προφανώς, η ανάγκη της ψήφισης του προϋπολογισμού οδήγησε, ειλικρινά ή όχι, στην επίδειξη δημόσιας γενικόλογης «αυτοκριτικής».

Τι άλλο περιλάμβανε η «δεξιά κλειστή στροφή» του δρόμου που οδηγούσε στην υπερψήφιση του ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ προϋπολογισμού; Περιλάμβανε αυτό ακριβώς: την παραδοχή ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ότι ο προϋπολογισμός του δήμου είναι ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ!!! Αλλά, όπως είπε ο δήμαρχος «συνομολογούμε ότι πρέπει να βγούμε από τα μνημόνια», να γίνει αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων προς τους δήμους και να γίνει «χαλάρωση των ελέγχων» από τα ελεγκτικά όργανα… Τι αποδέχθηκε στα λόγια επίσης ο κ. δήμαρχος;

♦ Αποδέχθηκε να γίνει ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, δηλαδή για τον προϋπολογισμό του 2019, εξέταση της δυνατότητας μείωσης των δημοτικών τελών. ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ… Αποδέχθηκε, επίσης, την πρόταση του κ. Μπαντή για να ενισχυθεί το κονδύλι της ανακύκλωσης και προσδιόρισε το ποσό στις ΤΡΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ευρώ…

Α, επίσης, «δεσμεύθηκε προσωπικά» να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο νέο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.

 

Συγνώμη, αλλά δεν κατάλαβα, «γιατί είχε φασαρία», ΑΝ θα επιστραφούν οι ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ που πληρώθηκε το «παλιό», το δικό του, Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης, το οποίο απορρίφθηκε πανηγυρικά από το δημοτικό συμβούλιο… Επίσης, δεν άκουσα τίποτα για το κόστος και του «νέου» Τοπικού Σχεδίου, το οποίο ΘΑ ΦΕΡΕΙ, άγνωστο πότε, ο κ. δήμαρχος. Φυσικά, αφού «δεσμεύτηκε προσωπικά», δεν έχω λόγους να αμφιβάλω ότι θα το κάνει. Ίσως λίγες εβδομάδες πριν από τις δημοτικές εκλογές.


Είπε επίσης ο κ. δήμαρχος: «Ταυτόχρονα δε θέλω να σημειώσω ότι έχουμε ακόμη δύο χρόνια για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και τις προτάσεις μας».


Αποδέχεται ότι ΚΑΠΟΙΕΣ επιτροπές ΔΕΝ λειτουργούν!!!

Στο πλαίσιο της «ειλικρινούς» και προφανώς «αυθόρμητης» αυτοκριτικής που έκανε ο δήμαρχος Βύρωνα, υπήρχε και η παραδοχή ότι ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ του δημοτικού συμβουλίου ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ!!! Δεν λειτούργησαν ποτέ, δηλαδή, εδώ και τρία χρόνια!!! ΤΩΡΑ, όμως, είπε, θέλει να λειτουργήσουν..!

Επίσης, στα πλαίσια της «συναίνεσης», προφανώς, και όχι της απώλειας της δεδηλωμένης εδώ και ενάμισι χρόνο, είπε ότι οι μειοψηφούντες παραιτούνται από την πλειοψηφία στις επιτροπές αυτές..!

ΦΥΣΙΚΑ, αυτό είναι κοροϊδία και ανερυθρίαστος εμπαιγμός. Από ποια πλειοψηφία παραιτούνται; ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ;

Αλλά ας σταματήσω εδώ. Ακούστε ολόκληρη την εισαγωγή του δημάρχου Βύρωνα στο ηχητικό που ακολουθεί. Αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Κατωπόδη πήρε τον λόγο ο κ. Γώγος, ο οποίος, όμως διακόπηκε από την είσοδο των μελών της Κατάληψης Ανάληψης. Η συνέχεια της τοποθέτησης του κ. Γώγου έπεται στο επόμενο κομμάτι. Ακούστε τα όλα. Είναι χρήσιμα. Πιστέψτε με.

Θα επανέλθω πάραυτα με άλλες τοποθετήσεις.