Ή πως μία ανεξαρτοποίηση της δημοτικής συμβούλου κας Ιουλίας Κιούπη
αναδεικνύει όλα τα πολιτικά παιχνίδια και το έλλειμμα δημοκρατίας στη διοίκηση του δήμου

Μετά την ανεξαρτητοποίηση της δημοτικής συμβούλου κας Ιουλίας Κιούπη από την δημοτική παράταξη «Βύρωνας Μπροστά» με επικεφαλής τον κ. Μίλτο Μπαντή -η οποία θυμίζουμε πως στηρίχθηκε από την Νέα Δημοκρατία και τον κ. Χαρδαλιά- τα «όργανα, που άρχισαν, δεν λένε να σωπάσουν».

«Όποιος φεύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος» είχε πει ο πάλαι ποτέ πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Ευάγγελος Αβέρωφ. Αυτή τη ρήση φαίνεται ότι ακολουθούν και σήμερα στην παράταξη «Βύρωνας Μπροστά», όταν θέλουν να επιβάλλουν σιωπητήριο στο εσωτερικό τους, να επιβάλλουν την λογική “ενός ανδρός αρχή”. Ή, αλλιώς, δημοκρατικό είναι ότι θέλει ο αρχηγός. Χωρίς συλλογικές συζητήσεις, χωρίς πολλά-πολλά και σχόλια σε αποφάσεις και επιλογές του αρχηγού.

Αρκεί κανείς να παρακολουθήσει τα όσα συμβαίνουν στην παράταξη αυτή και τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται μετά τη δήλωση της 1/4/2024 περί ανεξαρτητοποίησής της από την παράταξη «Βύρωνας Μπροστά» του κ. Μιλτιάδη (Μίλτου) Μπαντή, η οποία κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο του Δ.Σ. και τον κ. δήμαρχο Βύρωνα.

Η κα Κιουπη εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος στο δήμο Βύρωνα με την δημοτική παράταξη «Βύρωνας Μπροστά» με επικεφαλής τον κ. Μίλτο Μπαντή, για την περίοδο 2024-2028.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, 24/1/2024 σύμφωνα με το άρθρο 19 του καταστατικού και το άρθρο 117 του Ν. 4548/2018 αποφάσισε (αρ. απ. 10/2024) την εκλογή των μελών στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΑΔΒ προκειμένου να στελεχώσουν το Δ.Σ της Δημοτικής Επιχείρησης (ΔΕΑΔΒ Α.Ε). Μεταξύ άλλων και την κα Κιούπη, που είχε προταθεί από την παράταξη «Βυρωνας Μπροστά».

Στη συνέχεια, στις 30.1.2024 στη Γ.Σ. της εταιρείας και τη συγκρότηση του Δ.Σ., εξελέγη και ορίστηκε μέλος του Δ.Σ. με πενταετή θητεία.

Στη συνέχεια η κα Κιούπη ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη «Βύρωνας Μπροστά» και τότε «άρχισαν τα όργανα». Είχαμε τότε γράψει αναλυτικά: ΒΥΡΩΝΑΣ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ η Ιουλία Κιούπη από την παράταξη “Βύρωνας Μπροστά” 

Αμέσως μετά την ανεξαρτοποίηση της κας Κιούπη ο επικεφαλής της παράταξης «Βύρωνας Μπροστά» κ. Μίλτος Μπαντής με το «υπ` αριθμόν πρωτ. 6302/21-3-2024» έγγραφο ζήτησε από το δήμαρχο Βύρωνα, την αντικατάσταση της από μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΑΔΒ και στη θέση της να τοποθετηθεί άλλο μέλος της παράταξης του, ο κ. Ανδρέας Λεκατσάς.

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου 24.4.2024 μπήκε θέμα στην ημερήσια διάταξη με τίτλο «Τροποποίηση της υπ ́αρ. 10/2024 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου», και ζητήθηκε από το δήμαρχο Βύρωνα, η αντικατάσταση της κας Κιούπη από μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΑΔΒ.

Στην εισήγηση του δημάρχου Σωτηρόπουλου αναφέρεται:

«… Ενόψει των ανωτέρω εισηγούμαι την τροποποίηση της υπ` αριθμόν 10/2024 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου κατά το σκέλος μόνο που προτείνεται στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας ως μέλος προς έγκριση-εκλογή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΑΔΒ εκ μέρους της παράταξής «Βύρωνας Μπροστά» της κας Ιουλίας Κιούπη, ώστε να προτείνεται πλέον ο Ανδρέας Λεκατσάς, προκειμένου εν συνεχεία η Γενική Συνέλευση της ΔΕΑΔΒ να λάβει με την προσήκουσα διαδικασία ανάλογη απόφαση αντικατάστασης».

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε με 5 ΥΠΕΡ, 2 ΚΑΤΑ, 21 ΑΠΟΧΕΣ να προταθεί στη Γενική Συνέλευση των μετόχων να αντικατασταθεί η κα Κιούπη από τον κ. Ανδρέα Λεκατσά.

Η κα Κιούπη προσέφυγε στις 8.5.2024, όπως ορίζει ο Ν. 3852/2010 άρθρο 227-228 στην επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατά της απόφασης 76/2024 του δημοτικού συμβουλίου.

Η αποκεντρωμένη διοίκηση ζητά με έγγραφο της στις 15/5/2024 τις απόψεις του δήμου Βύρωνα πάνω στο θέμα αυτό.

Η γενική γραμματέας του δήμου κα Παπαχελά απαντά με εντολή δημάρχου και ζητά να απορριφθεί η ένσταση της κας Κιούπη επικαλούμενη το Ν. 4548/2018 άρθρο 78 και το καταστατικά της επιχείρησης.

Η προσφυγή της κας Κιούπη απορρίφθηκε με αρ. απ. 54067/18.7.2024 του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής κ. Γρηγόρη Ζαφειρόπουλου.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες η προσφυγή της κας Κιούπη δεν εξετάστηκε και δεν συζητήθηκε, αλλά απορρίφθηκε γιατί παρήλθε ο χρόνος. Αυτό -αναρωτιόμαστε- δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί παρελκυστική τακτική, έτσι ώστε να αποφύγει η αποκεντρωμένη διοίκηση να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση (για ποιους άραγε;) να απορρίψει την συγκεκριμένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου περι αντικατάστασης -καρατόμησης- της κας Ιουλίας Κιούπη;

  • Ο δήμαρχος Βύρωνα κ. Σωτηρόπουλος, παρά την επιμονή της κας Κιούπη να μη θέλει την αντικατάστασή της από το Δ.Σ της δημοτικής επιχείρησης (ΔΕΑΔΒ Α.Ε.), τις γνωμοδοτήσεις έγκριτων νομικών, που θεωρούν μη νόμιμη την αντικατάσταση της, χωρίς να έχει ουσιαστική απάντηση από τα ανώτερα εποπτικά όργανα, τα οποία ασκούν έλεγχο στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, φαίνεται πως θα επιμείνει στην εισήγησή του. Λειτουργώντας πρωτίστως πολιτικά και θέλοντας να ικανοποιήσει την επιθυμία του κ. Μπαντή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσει στην αντικατάσταση και την καρατόμηση της κας Κιούπη και θα τοποθετήσει τον κ. Λεκατσά Άνδρέα.

Αν γίνει πράξη η πληροφορία μας, θα πρόκειται για μία πράξη που αμφισβητείται ακόμη και νομικά και που γεννά εύλογα ερωτήματα γιατί γίνεται εκ μέρους του κ. Σωτηρόπουλου.

Ορισμένοι την απόφαση αυτή την χαρακτηρίζουν πολιτικό ολίσθημα εκ μέρους του δημάρχου, με το βλέμμα του σε συμμαχίες και στηρίγματα.

Και αυτό γιατί θα μπορούσε να αναζητήσει άλλη λύση, ώστε να παίρνουν μέρος όλες οι πτέρυγες του δημοτικού συμβουλίου, όταν το επιθυμούν, στο Δ.Σ της δημοτικής επιχείρησης (ΔΕΑΔΒ Α.Ε).

Με την πρακτική των κ.κ. Σωτηροπουλο και Μπαντή αποκλείεται μία ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος από την ΔΕΑΔΒ Α.Ε.

Μιας δημοτικής επιχείρησης (ΔΕΑΔΒ Α.Ε.) για την οποία πολλά έχουν γραφθεί και ειπωθεί τα χρόνια της λειτουργίας της. Ανάλογη βέβαια κατάσταση υπήρχε και όταν αυτή λειτουργούσε ως αμιγώς δημοτική επιχείρηση, πριν γίνει Α.Ε.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το Νόμο 3852/10 στο άρθρο 68 αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«1. Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν υποχρέωση να μετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών του, στις οποίες έχουν εκλεγεί, καθώς και να εκτελούν με επιμέλεια τα καθήκοντα τους και κάθε εργασία που τους αναθέτει νόμιμα το συμβούλιο. 2. Ο δημοτικός σύμβουλος εκφράζει τη γνώμη του και ψηφίζει κατά συνείδηση, αποβλέποντας πάντοτε στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των δημοτών”.

Η πρόταση που επανειλημμένα έχουμε καταθέσει ως ιστοσελίδα είναι η ΔΕΑΔΒ Α.Ε. να ενσωματωθεί μαζί με τους εργαζομένους και τις λειτουργίες της στο δήμο Βύρωνα.

Οι υπηρεσίες που παρέχει στο κοιμητήριο έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και δεν είναι εμπόρευμα.

Πρέπει να είναι δημόσια υπηρεσία και να λειτουργεί με κοινωνικό δημόσιο πρόσημο, να ελέγχεται από το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου και να εκλείψουν φαινόμενα του παρελθόντος και του παρόντος.

Αρκετά χρήματα έχουν πληρώσει οι πολίτες -και όχι μόνο του Βύρωνα- για να έχει η εκάστοτε τοπική δημοτική εξουσία στα χέρια της μία επιχείρηση, που τη διαχειρίζεται, ως “πλαστελίνη”.

Υ.Γ. Και το δίκτυο πολιτισμού πρέπει να ενσωματωθεί και να περάσει ως υπηρεσία πολιτισμού στους δύο δήμους. Διότι οι πολίτες πληρώνουν πανάκριβα όχι μόνο τα εισιτήρια, αλλά και τη συντήρηση και είναι αμφίβολο εάν ο δήμος Βύρωνα έχει ουσιαστικό οικονομικό όφελος από το φεστιβάλ των βράχων.

Μόνοι κερδισμένοι φαίνεται πως είναι οι εταιρίες “πολιτισμού”…