Του Σάκη Μουμτζή
Στην αρχή νόμιζα πως η δημοσκόπηση για τις δημοτικότητες παγκόσμιων ηγετών που διεξήχθη στην Κύπρο ήταν fake. Διαπίστωσα όμως ότι δεν ήταν καθόλου fake. Ήταν 100% πραγματική. Την διοργάνωσε η εταιρεία Analytica Market Research για την Cyprus Times και διεξήχθη από τις 13 ως τις 19 Μαΐου 2025, σε δείγμα 2.500 ατόμων.
Σε αυτή τη δημοσκόπηση σαρώνουν οι Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ με 62% και 60% αντίστοιχα, ενώ πατώνουν οι Στάρμερ και Μερτς με 15% και 16%. Διασώζεται οριακά ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με 29% θετικές ψήφους και 70% αρνητικές. Ναι, καλά το διαβάσατε! Ο Έλληνας πρωθυπουργός συγκεντρώνει 70% αρνητικές ψήφους. Μάλιστα, μεταξύ των φίλων του ρωσόφιλου ΑΚΕΛ το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 89%, ενώ μεταξύ των φίλων του ΔΗΚΟ βρίσκεται στην περιοχή του 67%. Ακόμα και μέσα στους φίλους του Δημοκρατικού Συναγερμού, κόμματος ιδεολογικά προσκείμενου προς τη Νέα Δημοκρατία, το αρνητικό ποσοστό προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκεται στο όχι ευκαταφρόνητο 43%.
Περιττό να αναφέρω πως ο Ζελένσκι έχει ριχθεί στο πυρ το εξώτερο με ένα συντριπτικό 86%. Και να σκεφτούμε πως οι Κύπριοι που επιβραβεύουν με 62% τον Ρώσο εισβολέα και αποδοκιμάζουν με 86% το θύμα της εισβολής, είναι και αυτοί θύματα εισβολής. Υποθέτω πως οι νέες γενιές που δεν έχουν μνήμη των γεγονότων του 1974, κρίνουν με βάση τις πεποιθήσεις τους που συγκροτήθηκαν εν κενώ ιστορικής μνήμης. Δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι οι φίλοι του ΑΚΕΛ αποδοκιμάζουν σε ποσοστό 92% τον Νετανιάχου, τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι και η Χαμάς έχουν βασικό προστάτη τους τον Ερντογάν. Ανιστόρητοι; Φανατισμένοι; Απλώς ανόητοι; Ή κάτι χειρότερο: λάτρεις των ρωσικών κεφαλαίων;
Να μη λησμονούμε πως δύο ισχυρότατοι πόλοι εξουσίας, το ΑΚΕΛ και η Εκκλησία της Κύπρου, βρίσκονται πολύ πιο κοντά στη Ρωσία του Πούτιν, παρά στη Δύση. Εδώ κολλά θαυμάσια αυτό που λέμε στην αργκό: αλλού τρως και πίνεις και αλλού πας και το δίνεις.
Οι σχέσεις του ΑΚΕΛ τόσο με το σοβιετικό καθεστώς όσο και με το σημερινό και τις παραφυάδες του είναι γνωστές. Αρκεί να θυμηθούμε τι έγινε στο Μαρί επί της τραγικής διακυβέρνησης Χριστόφια.* Και η πανίσχυρη Εκκλησία της Κύπρου έχει ισχυρούς δεσμούς, πάσης φύσεως, με το «ξανθό γένος». Τέλος, να υπενθυμίσω τη διάβρωση του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της Κύπρου από ρωσικά κεφάλαια, κάτι που για μια εποχή καθόριζε και τις πολιτικές των κυπριακών κυβερνήσεων.
Συνεπώς, τίποτα δεν είναι τυχαίο στη Μεγαλόνησο. Τόσο η δυσανεξία των Ελληνοκυπρίων για την επανένωση του νησιού όσο και η εμφάνιση του φαινομένου Φειδία. Και όλο αυτό το κλίμα αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση που προανέφερα, η οποία αποτελεί ένα ερμηνευτικό εργαλείο για να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στο «χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο».
*Με απαίτηση της συριακής κυβέρνησης ο Χριστόφιας δεν κατέστρεψε τον ιρανικό οπλισμό που προοριζόταν για το καθεστώς Άσαντ και είχαν κατασχέσει οι κυπριακές Αρχές έπειτα από υπόδειξη των ΗΠΑ. Ο οπλισμός αποθηκεύτηκε στη ναυτική βάση στο Μαρί το 2009 και, λόγω των συνθηκών, υπέστη σημαντικές αλλοιώσεις που οδήγησαν στις 11/7/2011 σε μια μεγάλη έκρηξη που άφησε πίσω της 13 νεκρούς.
Πηγή: liberal.gr