Του Σάκη Μουμτζή

Το ότι οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τη συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων, αυτό είναι γνωστό. Άλλους τους κάνουν πιο επιθετικούς, άλλους κατατονικούς. Με τους δεύτερους δε δημιουργούνται κοινωνικά προβλήματα, απλώς οι οικείοι τους δε θα περνούν ευχάριστα. Με τους άλλους όμως τα προβλήματα είναι πολλά, στο βαθμό που η συμπεριφορά τους είναι ανεξέλεγκτη και αυτή η επιθετικότητα προκαλεί τον ευρύτερο περίγυρό τους. Αν μάλιστα είναι και πολιτικά πρόσωπα, τότε οι παρενέργειες αυτής της συμπεριφοράς είναι και πολιτικές και ως εκ τούτου απαιτείται υπερκείμενη πολιτική παρέμβαση για να σταλεί το κατάλληλο μήνυμα.

Προχθές μια φίλερις βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε απρόκλητα σε μια δημοσιογράφο με τα μισά της χρόνια -θα μπορούσε να ήταν και κόρη της- για το πώς ήταν ντυμένη στην προεδρική δεξίωση. Εκατοντάδες γυναίκες ήταν εκεί, σε αυτή βρήκε να κάνει κριτική για έναν απλό λόγο. Διότι φορούσε ρούχο της εταιρείας που εκπροσωπούσε παλιότερα η σύζυγος του νυν πρωθυπουργού και η οποία πρόσφατα έσυρε τη συγκεκριμένη βουλευτίνα στα δικαστήρια. Όταν μεταξύ εκατοντάδων επιλέγεις  μια, αυτό λέγεται στοχοποίηση. Και η στοχοποίηση, επειδή το κίνητρό της είναι πρόδηλο -προσωπική βεντέτα εξ αντανακλάσεως- καθιστά το θύμα, το οποίο ούτως ή άλλως φέρει και τη φρεσκάδα της ηλικίας, ακόμα πιο συμπαθές. Θα μπορούσα άνετα να πω ότι αυτή η συμπεριφορά της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ απλώς έβγαζε μια απεγνωσμένη κακία. Ως καλοπροαίρετος άνθρωπος την αποδίδω στις υψηλές θερμοκρασίες.

Θα προσπαθήσω να αποδώσω επίσης στις υψηλές θερμοκρασίες την επίθεση που δέχθηκε χθες στη βουλή συνεργάτιδα του Αδώνιδος Γεωργιάδη, η οποία σημειωτέον απλώς παρίστατο, χωρίς να ανοίξει το στόμα της. Τον γνωστό καθ’ έξιν υβριστή βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τον ενόχλησαν οι κινήσεις του προσώπου της. Έγινε χαμός στη βουλή και η κυρία Λινού, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, εκδήλωσε με πολύ φορτισμένο συναισθηματικά τρόπο τη συμπαράστασή της στο θύμα. Όπως έγινε γνωστό ο υβριστής απομακρύνθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Κάτι που ο προηγούμενος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε ποτέ να το κάνει, αν και ο συγκεκριμένος βουλευτής είχε δώσει πολλές παρόμοιες αφορμές.

Επειδή δεν είναι πρώτη φορά που ανώτερα στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος παρεκτρέπονται στα καλά καθούμενα, απρόκλητα και εν ψυχρώ, τίθεται το ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό. Να δεχθώ πως επάνω σε στιγμές πολιτικής έντασης λέγονται και πράματα που δε θα έπρεπε να ειπωθούν. Είναι μέσα στο παιχνίδι της πολιτικής. Αλλά άνευ λόγου και αιτίας να λέγονται κουβέντες που προσβάλλουν τον άλλο, που η προσπάθεια να τον μειώσουν είναι προφανής, ε, λοιπόν, η εξέταση αυτού του φαινομένου ανήκει στην Ιατρική επιστήμη.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι μετεωρολόγοι και οι κάθε είδους σχολιαστές δε μπορούν να ερμηνεύσουν τέτοιες ανοίκειες συμπεριφορές.

Πηγή: liberal.gr