Του Θανάσης Μαυρίδη
Κατηγορούν τον κ. Μητσοτάκη για… ενδοτισμό; Σοβαρά μιλάμε τώρα; Αναλογίζονται την ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν σε μία περίοδο που η Τουρκία βρίσκεται εκτεθειμένη απέναντι στον δυτικό κόσμο με την στάση της στο Ουκρανικό και στο Παλαιστινιακό; Η Ελλάδα έχει αποδείξει στα χρόνια του κ. Μητσοτάκη ότι γνωρίζει πώς να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Και το τελευταίο που θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι να αγοράσει την ταμπέλα του «αδιάλλακτου» και να βγάλει έτσι από τα αδιέξοδά του τον κ. Ερντογάν.
Η Τουρκία έχει τη στρατηγική της και εμείς τη δική μας. Οι επικριτές του κ. Μητσοτάκη, πάντως, ας ξεσκονίσουν τις βιβλιοθήκες τους και ας μελετήσουν τι πολιτική ακολούθησε στον διάλογο με την Τουρκία ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής και έπειτα ας την συγκρίνουν με εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι αφού μελετήσουν το θέμα καλά, ας μας πουν πού ακριβώς βρίσκονται οι διαφωνίες τους.
Υπάρχει ένα θέμα ουσίας. Θέλουμε ή δεν θέλουμε να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας με την Τουρκία; Αν θέλουμε να τους κλείσουμε θα πρέπει να συζητήσουμε. Αν δεν θέλουμε και τους αφήσουμε για το μέλλον, τότε η Ιστορία θα μας θυμίσει και πάλι ότι όσες φορές το κάναμε στο παρελθόν, όσες φορές δεν εκμεταλλευτήκαμε τις συγκυρίες για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και μόνο, το πληρώσαμε και μάλιστα ακριβά. Αντί λοιπόν να κατηγορούν τον κ. Μητσοτάκη του Έβρου για ενδοτισμό, ας μας ξεκαθαρίσουν αυτοί οι κύριοι αν είναι υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία ή όχι.
Θα σας πουν ότι είναι μεν υπέρ του διαλόγου, αρκεί αυτός να γίνει αποκλειστικά και μόνο στα μέτρα μας. Γνωρίζουν ότι αυτό δεν γίνεται. Πουθενά στον πλανήτη. Κι είναι φυσικό η Τουρκία να βάλει δέκα θέματα, ελπίζοντας να κερδίσει κάτι στο παζάρι. Το ερώτημα πάντως παραμένει: Συζητάς στο τραπέζι ή λύνεις τις διαφωνίες σου στο πεδίο. Όλα τα άλλα είναι για να είχαμε να λέγαμε.
Η Τουρκία ζητάει, εμείς λέμε ότι κουβεντιάζουμε μόνο αυτά που θεωρούμε ότι πρέπει να κουβεντιαστούν και στο τέλος κάτι θα πάρουμε και κάτι θα δώσουμε. Σήμερα! Αύριο τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Κι αυτό το γνωρίζουν καλά άνθρωποι που στο παρελθόν κυβέρνησαν. Τι παρέλαβαν και τι παρέδωσαν. Διότι δεν μπορούν να πουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε κάτι περισσότερο απ’ αυτό που έχει η χώρα σήμερα. Οπότε; Τι ακριβώς μας λένε;
Θέλουν να τορπιλίσουν την προοπτική λύσης. Είτε για να κάνουν ζημιά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να μην εγγράψει μια μεγάλη επιτυχία στο ενεργητικό του, είτε γιατί εξυπηρετούν άθελά τους άλλες επιδιώξεις. Κάποιος τους έχει παρασύρει σε θεωρίες συνομωσίας, όταν υπάρχουν δύο δεδομένα: Το πρώτο είναι ότι η Ρωσία δεν θέλει να κλείσει αυτό το θέμα στη Νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Και το δεύτερο ότι ο κ. Ερντογάν έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Ερντογάν είναι εκείνος που στην πραγματικότητα δεν θα άντεχε μία λύση στα ελληνοτουρκικά. Αλλά την ίδια ώρα θε πρέπει να πείσει τους δυτικούς συμμάχους του ότι δεν είναι αυτός ο υπαίτιος. Γι αυτό και θα βάζει συνέχεια νέα «αιτήματα». Σε λίγο θα μας πει ότι το Σούνιο είναι η κοιτίδα του τουρκικού έθνους. Όλα τα περιμένουμε από τους ισλαμοφασίστες. Αλλά να του προσφέρουμε σανίδα σωτηρίας; Γιατί;
Πηγή: liberal.gr