Του Κώστα Στούπα
Προχθές συνελήφθη στην Ελλάδα ένας νεαρός Πολωνός για τη δολοφονία μιας νεαρής μαθήτριας στην Πολωνία. Ο νεαρός βρισκόταν στην Ελλάδα μέσω προγράμματος ανταλλαγής μαθητών, όταν οι πολωνικές αρχές τον ταυτοποίησαν ως δράστη της δολοφονίας και εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει στην υπόθεση είναι ότι ο νεαρός ζήτησε να δικαστεί στην Ελλάδα, φοβούμενος τις συνέπειες που θα αντιμετώπιζε στην Πολωνία. Η συνήγορός του υποστηρίζει πως η οικογένειά του δέχεται απειλές στη χώρα του.
Φοβάμαι πως ο πραγματικός λόγος που ζητά να δικαστεί στην Ελλάδα σχετίζεται με την αυστηρότητα της ποινής που θα του επιβληθεί.
Πριν λίγες μέρες, στη Θεσσαλονίκη, δύο άτομα σταμάτησαν σε φανάρι, έβγαλαν έναν συμπολίτη τους από το αυτοκίνητό του και τον ξυλοκόπησαν μπροστά στα μάτια του τρίχρονου παιδιού του, επειδή θεωρούσαν ότι οδηγούσε αργά.
Πιστεύετε πως το δικαστήριο θα τους τιμωρήσει με τρόπο που θα τους αποτρέψει από το να επαναλάβουν την πράξη τους; Ή μήπως η τιμωρία θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για άλλους ώστε να αποφύγουν παρόμοιες ενέργειες;
Το πιθανότερο είναι να αποφύγουν το αυτόφωρο και, αν συλληφθούν, να δικαστούν μετά από 5-10 χρόνια, όταν οι μισοί μάρτυρες θα έχουν ξεχάσει τις λεπτομέρειες του περιστατικού.
Προχθές, μια ομάδα νεαρών κόλλησε αφίσα στην προθήκη του κυλικείου της πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου. Όταν η ιδιοκτήτρια του καταστήματος αντέδρασε και κατέβασε την αφίσα, έπεσε θύμα ξυλοδαρμού. Η ομάδα των κουκουλοφόρων που προκάλεσε τα επεισόδια αποτελούνταν από 15-20 άτομα, τα οποία φορούσαν μαύρα ρούχα και κράνη και κρατούσαν ρόπαλα.
Η ιδιοκτήτρια του κυλικείου, κ. Γεωργία Τύρου, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN σχετικά με το βίαιο περιστατικό εναντίον της:
“Ήμασταν μέσα, ξεκινήσαμε την πρώτη μέρα λειτουργίας μετά από πολλά χρόνια, καθώς το κυλικείο βρισκόταν υπό κατάληψη. Ήμουν στο ταμείο, είχε λίγο κόσμο μέσα. Από μακριά ζήτησα να μην κολλάει αφίσες στο τζάμι, γιατί καθαρίζαμε όλο το Σαββατοκύριακο για να υποδεχθούμε τους φοιτητές. Εκείνος με αγνόησε. Βγήκα από το ταμείο και του ζήτησα ξανά ευγενικά να μην το κάνει. Του είπα: ‘Σε παρακαλώ, μην κολλάς, γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε το μαγαζί καθαρό και δεν θέλουμε συνθήματα’. Με αγνόησε παντελώς, με έπιασε από το χέρι, εγώ τον έσπρωξα ελαφρά και πήγα από την άλλη μεριά. Έβγαλε την αφίσα, νευρίασε και με χαστούκισε. Όπως με χαστούκισε, έφυγε το πινέλο με την κόλλα που κρατούσε, με αποτέλεσμα να μου μπει κόλλα στο αυτί…”
Η Αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Φέξε μου και γλίστρησα, που λέει και ο λαός…
Η Αστυνομία όφειλε να ακινητοποιεί τους 300 γνωστούς ταραξίες της Αθήνας πριν ξυλοφορτώσουν κάποιον, και η Δικαιοσύνη να τιμωρεί παραδειγματικά τις παραβατικές συμπεριφορές, ώστε να αποτρέπονται δυνητικοί μιμητές.
Το ίδιο βράδυ με τα επεισόδια στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, επαινώντας την επιτυχή αποτροπή της υβριδικής εισβολής στον Έβρο πριν από τρία χρόνια. Πράγματι, στον Έβρο οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να αποτρέψουν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση, που στόχευε στην εισβολή και την κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας μέσω του ελέγχου των συνόρων.
Στην Ιατρική, τη Νομική, και την Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, όμως, οι δυνάμεις προστασίας του πολίτη και των πολιτικών ελευθεριών αποτυγχάνουν καθημερινά να επιτελέσουν στοιχειωδώς το έργο τους.
Μια κοινωνία που βρίσκεται υπό εσωτερική κατάρρευση είναι απίθανο να αποτρέψει μια εξωτερική εισβολή.
Πηγή: liberal.gr