Της Κατερίνας Γαλανού

«Ολίγον» προδότες επί εσχάτη προδοσία έκρινε το ΠΑΣΟΚ δια της ψήφου του στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, τους 14 βουλευτές της ΝΔ που συμμετείχαν στην προανακριτική για τα Τέμπη και τους οποίους το δίδυμο Κωνσταντοπούλου – Καρυστιανού μήνυσε, διότι «υπερέβησαν τα καθήκοντά τους και συνέβαλαν σε πράξεις εθνικής σημασίας που συνιστούν, εσχάτη προδοσία». 

Το «παρών» που επέλεξε η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν μια ακραία δημοσκοπική στάση που θα επιφέρει μια βλαπτική ρωγμή στο οικοδόμημα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Οι δικαιολογίες που επιστρατεύτηκαν στη συνέχεια, μετέτρεψαν ένα πολιτικό σφάλμα ή μια κουτοπόνηρη πολιτικά διαχείριση, σε μια συνειδητή υπονόμευση του κοινοβουλευτισμού.

Η επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη να μην πει ένα ξεκάθαρο «όχι» στη δίωξη βουλευτών για την ψήφο τους –κάτι που προβλέπει ρητά το Σύνταγμα- επιβεβαιώνει και την υποκρισία ενός πολιτικού λόγου, που καταγγέλλει δήθεν αντισυνταγματικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις, ενώ την ίδια ώρα ανοίγει την πόρτα στη χειρότερη από όλες.

Είναι η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, που ζητείται μαζική άρση της ασυλίας βουλευτών για την ψήφο τους και το ΠΑΣΟΚ σύρθηκε από πολιτικό καιροσκοπισμό και τυφλότητα στη νομιμοποίηση της απειλής σε βάρος εκλεγμένων εκπροσώπων για την άποψή τους ή την ψήφο τους.

Η Χαριλάου Τρικούπη υποστήριξε ότι με το  «παρών» ήθελε να δηλώσει ότι δεν την εκφράζει η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής με όρους εσχάτης προδοσίας  Αν πράγματι αυτό πιστεύει, τότε θα έπρεπε να το εκφράσει με το μόνο θεσμικά και πολιτικά ορθό τρόπο: καταψηφίζοντας το αίτημα για την άρση ασυλίας.

Δεν το έκανε και κακώς διαμαρτύρεται για την ταύτιση του, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τις χειρότερες πρακτικές της πιο ακραίας αντιπολίτευσης: από τη Χρυσή Αυγή που κατήγγειλε για εσχάτη προδοσία τους βουλευτές που ψήφισαν τα μνημόνια, μέχρι την Ελληνική Λύση και τα περί «προδοσίας» των βουλευτών που υπερψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην προσεχή ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ακόμη την ευκαιρία να υπερασπιστεί εμπράκτως την αρχή, ότι οι βουλευτές δεν διώκονται από κανέναν και για κανένα λόγο για την ψήφο τους, τη γνώμη τους ή το κοινοβουλευτικό τους έργο. Να άρει την αθλιότητα σε βάρος των 14 βουλευτών και των εντυπώσεων που θέλησαν να προκαλέσουν η κυρία Καρυστιανού -ως μπροστινή-  μαζί με τους Ζωή Κωνσταντοπούλου, Κυριάκο Βελόπουλο και Δ. Νατσιό.

Εάν την αξιοποιήσει, θα δείξει ότι υπάρχει επίγνωση της επικίνδυνης παρέκκλισης από το συνταγματικό και κοινοβουλευτικό πλαίσιο. Τυχόν επιμονή στο «παρών» θα επισφραγίσει την εντύπωση, ότι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σημασία έχει ο υπέρτατος σκοπός. Τα μέσα αγιάζονται και καθαγιάζονται από αυτόν.

Στη Χαριλάου Τρικούπη θα ενοχληθούν σφόδρα από την κριτική που εστιάζει σε αυτούς, με δεδομένο ότι «παρών» ψήφισαν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Θα το μεταφράσουν ως «στοχοποίηση» ενώ στην πραγματικότητα είναι η εύλογη απαίτηση ενός κόσμου ο οποίος απεχθάνεται τα άκρα, να παίξουν το πολιτικό παιχνίδι με βάση τους στοιχειώδεις κανόνες της Δημοκρατίας.

Πηγή: liberal.gr