Του Γιάννη Σιδέρη
«Αλλά επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση τελευταία, τον φαντάζεστε αλήθεια (σ.σ. τον Τσίπρα) να κάθεται σαν καλός μαθητής για να του φιλοτεχνήσουν «νέο προφίλ» κάποιοι εξπέρ της επικοινωνίας; Να του ετοιμάζουν ένα τσελεμεντέ, ώστε να μαγειρέψει μια πολιτική νόστιμη για μη έχοντες, αλλά και για κατέχοντες;».
Αυτά γράφει ο επί Τσίπρα διευθυντής του γραφείου τύπου στο Μαξίμου, Θανάσης Καρτερός. Και όντως δεν ξέρουμε αν κάποιοι του ετοιμάζουν τσελεμεντέ «ώστε να μαγειρέψει μια πολιτική νόστιμη για μη έχοντες, αλλά και για κατέχοντες» (εννοεί προφανώς πολίτική πρόταση).
Αλλά όντως γίνεται «μεγάλη συζήτηση τελευταία». Και τη συζήτηση την ξεκίνησε ο ίδιος ο Τσίπρας με την πρωτοφανή απαίτησή του να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της σύσκεψης αρχηγών του 2015. «Πρακτικά» που δεν υπάρχουν καθώς δεν υπάρχουν τα ηχητικά τους πρωτότυπα. «Πρακτικά» τα οποία δεν συνυπέγραψαν οι μετέχοντες αρχηγοί. «Πρακτικά» που δεν δόθηκαν στον Γραμματέα της Προεδρίας ομού με τα ηχητικά τους, αλλά στο γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας παυλόπουλου, ως μη όφειλαν!
Υπάρχει βεβαίως μια φαινομενική αντίφαση: Ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε να μην κρατηθούν πρακτικά, αλλά ο ίδιος εμφανίζεται να λέει στον Παυλόπουλο: «Θα έλεγα, κύριε Πρόεδρε -και είναι κυρίως δική σας ευθύνη- τα Πρακτικά των συναντήσεών μας, να δοθούν στη δημοσιότητα εάν τελειώσει το πρόβλημα της χώρας».
Όπως μας εξήγησε χθες ο ίδιος, σε αυτή τη φάση με τον όρο «πρακτικά» εννοούσε το τελικό συμπερασματικό κείμενο της σύσκεψης από τον κάθε αρχηγό, και όχι τα πρακτικά των συνομιλιών της σχεδόν δεκάωρης συζήτησης.
Μιας συζήτησης, στο ενδιάμεσο της οποίας ο Τσίπρας τηλεφωνήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Και κατά τη συνομιλία τους, σύμφωνα με τον τότε Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ (στο βιβλίο του «A President Shouldn ’t Say That»), ο Πούτιν τον ενημέρωσε: «Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτή να το κάνουν».
Οπότε αν «τελευταία γίνεται μεγάλη συζήτηση», είναι γιατί ο Τσίπρας την προκάλεσε, επειδή θέλει να εκτυπώσει νέες σελίδες του τσελεμεντέ, αναδιατυπωμένες με συνταγές δικής του εμπνεύσεως. Μια τακτική ενταγμένη στο περίφημο rebranding.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που μετά το αίτημα του άρχισαν να δημοσιεύονται επιλεκτικά αποσπάσματα της συζήτησης, που ήταν άγνωστα τόσα χρόνια. Μιας συζήτησης που δεν παρεδόθη ούτε ως γραπτά πρακτικά, ούτε συνοδευόμενη από τα ηχητικά της, όπως έχει γνωστοποιήσει με επιστολή του στο Βήμα (13 Ιουλίου) ο πρέσβης και τότε γενικός γραμματέας της Προεδρίας Γεώργιος Γεννηματάς.
Παράλληλα και η πρώην πρόεδρος, Κατερίνα Σακελλαροπούλου διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε παρέλαβε ηχητικό της σύσκεψης.
Οπότε τι είναι, και από που προέρχονται αυτά τα «πρακτικά» που εμφανίζονται αποσπασματικά με στόχο να κατασκευάσουν μια γαρνιτούρα που θα διευκολύνει τον εμπλουτισμό του τσελεμεντέ του Αλέξη, καθώς αμέσως με τη δημοσίευσή τους αρχίζουν οι «λιγωμένες» αναλύσεις ότι ήταν πάντα φλογερός ευρωπαϊστής;
Να διευκρινίσουμε πως δεν κρίνουμε τις δημοσιεύσεις των «πρακτικών». Ορθώς τα ΜΜΕ που τα έλαβαν τα δημοσιεύσαν. Σε οποιουδήποτε δημοσιογράφου έρχονταν στην κατοχή, θα τα δημοσίευε.
Η υποψία είναι γιατί τώρα και ο σχολιασμός αφορά τους πρόθυμους δημοσιολόγους που προσπαθούν να πείσουν ότι ο Τσίπρας ήταν πάντα φλογερός ευρωπαϊστής. Ενώ και να μην ήταν, δεν θα ήταν προς καταδίκη. Ο Λαφαζάνης π.χ. έχει την απόλυτη εκτίμησή μας με τις καθαρές αντιευρωπαϊκές του θέσεις. Δεν κρύβεται.
Με την αποσπασματική δημοσίευση ο Αλέξης επιχειρεί να μουτζουρώσει τις σελίδες του περίφημου ηρωικού «όχι» που ψήφισε ο εξυπνότερος λαός του κόσμου. Ένα «όχι» που και τον ίδιο τον λαό θα οδηγούσε στην απόλυτη εξαθλίωση (και ακόμη δεν το έχει καταλάβει) και τον Αλέξη στο Γουδί (συμβολική στην ιστορικότητά της η αναφορά).
Και όταν έσπασε τα μούτρα του και κατάλαβε ότι επέρχεται Γουδί έκανε συνενόχους τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς στο δικό του, χειρότερο μνημόνιο:
Μεϊμαράκης: «Θα ξανακάνετε δημοψήφισμα;». Αλέξης: «Συνεννόηση μεταξύ μας ζητάω». Μεϊμαράκης: «Τον λαό πως θα τον ρωτήσετε;» Αλέξης: «Σας ζητώ μετά το Euro-summit να συγκληθεί ξανά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».
Για να του δώσουν άλλοθι. Και του το έδωσαν… Την ίδια ώρα το Μαξίμου ανεπισήμως τους χαρακτήριζε «τρόικα εσωτερικού». Ας πρόσεχαν…
Πηγή: liberal.gr