Της Λίδας Μπόλα

Αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είχε ένα σαφές και βαθύ αποτύπωμα στα πολιτικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν σε επίπεδο κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου, αυτό το αποτύπωμα θα μεταφραζόταν αφενός στην ανάγκη χειροπιαστών και μετρήσιμων αποτελεσμάτων στο κυβερνητικό έργο, αφετέρου στην ανάγκη  να συνεχιστεί, χωρίς προσκόμματα, η διεύρυνση του ακροατηρίου στο οποίο απευθύνεται η Νέα Δημοκρατία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και τα δύο αυτά μηνύματα, με ξεκάθαρο τρόπο, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, απαντώντας σε αιτιάσεις βουλευτών. Με σαφήνεια έπραξε το ίδιο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος απέκρουσε τα σχόλια για το κλίμα στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης, χαρακτηρίζοντας ιστορική κατάκτηση του χώρου το να μπορεί να συνεδριάζει κατ’ αυτό τον τρόπο, στον απόηχο ενός αποτελέσματος, που υπολειπόταν από τον στόχο, που είχε τεθεί, αποτελούσε, ωστόσο νίκη, όπως είπε και μάλιστα με διαφορά από το δεύτερο κόμμα.

«Ο Πρωθυπουργός αποκρυπτογραφεί τα μηνύματα, τις εισηγήσεις, τις επισημάνσεις» τόνισε ο κ. Μαρινάκης, δίνοντας απάντηση στα όσα ακούστηκαν για την ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας, απάντηση, που ουσιαστικά τοποθετεί στον πολιτικό χάρτη το κόμμα. «Η Νέα Δημοκρατία, τα λέει και το καταστατικό στην ίδρυσή της, είναι ένα κόμμα το οποίο είναι παρόν σε όλα τα μεγάλα γεγονότα για τη χώρα, βάζει πάντοτε την πατρίδα πάνω από το κομματικό συμφέρον. Πιστεύει στην κατεύθυνσή μας προς τη Δύση, ισχυροποιεί τη χώρα και παίρνει αποφάσεις, οι οποίες στο τέλος της ημέρας έχουν θετικό αντίκτυπο για τους πολίτες», είναι η απάντηση στο αν θα υπάρξει στροφή προς τα δεξιά, όπως κάποιοι εισηγούνταν.

Ο στόχος της διεύρυνσης είναι σαφής, καθώς είναι βαθιά πεποίθηση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η διεύρυνση οδήγησε στο 41% του Ιουνίου του 2023, με τη Νέα Δημοκρατία να τυγχάνει τότε της στήριξης πολιτών από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, με κοινό παρονομαστή την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις και τομές. Στην κυβέρνηση μιλούν για μια «συνειδητή επιλογή» συνύπαρξης στελεχών, που δεν προέρχονται αναγκαστικά και μόνο από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, μια επιλογή, που όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, έχει ήδη επιβραβευτεί από τους πολίτες.

«Κοινή συνισταμένη όλων των ανθρώπων αυτών, είτε είναι κυβερνητικά, είτε κοινοβουλευτικά στελέχη, είτε και τα δύο, είναι η ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, είναι η ισχυροποίηση της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης.

Από αυτή τη δεξαμενή στελεχών προέρχονται και οι άνθρωποι που επιλέγονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκροτούν το κυβερνητικό σχήμα, με βάση την καταλληλότητά τους και κρίνονται για την αποτελεσματικότητά τους, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη απέναντι στην κριτική βουλευτών, ότι η παρουσία των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών είναι δυσανάλογη στην κυβέρνηση.

Στην περίοδο των τριών ετών, που ακολουθεί έως τις εθνικές εκλογές, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η παραγωγή κυβερνητικού έργου, που θα αγγίζει τις μεγάλες τομές, αλλά και κάθε πτυχή της καθημερινότητας, ώστε η κυβέρνηση να κριθεί με αυτά τα δεδομένα. Και στην εκλογική εξίσωση είναι κοινός τόπος ότι η υπεροχή στο κέντρο, η προσέλκυση του μεσαίου χώρου, είναι αυτή, που δίνει τον νικητή.

Σε αυτό το κλίμα φαίνεται να ανοίγει και μάλιστα από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σε κεντρικό επίπεδο, η κυβέρνηση κάνει λόγο για εξαιρετικά πρόωρη συζήτηση, καθώς απομένουν τουλάχιστον έξι μήνες έως ότου να πρέπει να τεθεί επί τάπητος το θέμα της επανεκλογής ή διαδοχής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να βάλει «φρένο» στα σενάρια ή τις ενστάσεις, που φέρονται να διατύπωσαν βουλευτές, σημειώνοντας ότι «πέραν του πρόωρου είναι και εξαιρετικά προσβλητικό να συμβαίνει όλο αυτό τόσο νωρίς, όταν αφορά έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της χώρας».

Η απόφαση ανήκει προφανώς στον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει εκφραστεί με θερμά λόγια για την προεδρία της κ. Σακελλαροπούλου. Δεν περνάει απαρατήρητη, ωστόσο, η απάντηση του κ. Μαρινάκη για τις ενστάσεις, που διατυπώθηκαν εντός κοινοβουλευτικής ομάδας, με αφορμή τη στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Έχουν ληφθεί τα μηνύματα. Και νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω για τα πάρα πολλά σημαντικά, τα οποία έχουμε να κάνουμε».

Πηγή: news247.gr