Του Άρη Πορτοσάλτε

Με το «κυβέρνηση και αντιπολίτευση» σε μια συσκευασία κύλησε σχεδόν ένας χρόνος από τις εθνικές εκλογές. Δεδομένης της αδυναμίας που παρουσιάζει η Αντιπολίτευση στην παραγωγή ιδεών εφαρμόσιμης πολιτικής, απέμενε η Κυβέρνηση να επιχειρεί και τις δύο λειτουργίες. Μια εμφανώς κολοβή κατάσταση, συζητήθηκε αρκετά και μετρήθηκε. Δεν παράγει αποτέλεσμα, αλλά τι να κάνεις. Η ανάγκη…

Παρακολουθώντας το πρώτο τηλεοπτικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας για τις Ευρωεκλογές, διαπιστώνεις πως η Κυβέρνηση δεν συμμερίζεται απλώς την «ανάγκη», να κάνει και τις δύο δουλειές. Προσθέτει άλλη μία «διάσταση» και το απογειώνει:

Ο Πρωθυπουργός δεν αρκείται στην πρόοδο που επιτυγχάνει ήδη με τις βελτιώσεις και τις αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, αλλά εμφανίζεται να αποδέχεται την παραίνεση του Κ. Μητσοτάκη για ακόμη… πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις!

Να σταθούμε στην πρωτοτυπία. Το κυβερνών κόμμα αρχίζει την προεκλογική του καμπάνια θίγοντας αυτό που δυσαρεστεί τους, κατά κύριο λόγο, ψηφοφόρους του. Ότι το βαθύ Κράτος αντιστέκεται στις επιχειρούμενες κυβερνητικές αλλαγές! Και έρχεται τότε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, να… πει στον Πρωθυπουργό να γίνει ακόμη πιο τολμηρός στις μεταρρυθμίσεις. Όχι πως δεν έχει κάνει τολμηρά πράγματα έως τώρα, αλλά του επισημαίνει τα περιθώρια που υπάρχουν για ακόμα καλύτερα. Τελειότητα. Για να θυμηθούμε μια φάση του πρόσφατου παρελθόντος.

Δεν μπορείς να μη θαυμάσεις, το υπαινικτικό χιούμορ του Μαξίμου! Εξαίσιο…

Έχουμε ξαναδεί ποτέ, Πρωθυπουργό, να παρακινεί τον εαυτό του δημοσίως; Προσέξτε. Ο Κ. Μητσοτάκης είναι εκείνος που (μας) συνήθισε στη «συγγνώμη», όταν κάνει λάθη ή πέφτει σε παραλείψεις η Κυβέρνηση του. Μια φορά ακούστηκε το ηχηρό «mea culpa» του Ανδρέα Παπανδρέου κι έμεινε στην Ιστορία της Μεταπολίτευσης. Δεν συνηθίζει το πολιτικό σύστημα να ζητά «συγγνώμη» από τους πολίτες. Ο Μητσοτάκης το έκανε, μάλιστα αρκετές φορές, και φτάσαμε να πούμε «αρκετά» πια.

Στο σποτ των Ευρωεκλογών αναγνωρίζει δημοσίως την… αχίλλειο φτέρνα του, θα μπορούσες να πεις! Οι ψηφοφόροι που εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται παραμένουν απαιτητικοί. Θέλουν καλύτερο Κράτος. Επιβεβαιώνει κι εκείνος ότι το «συμβόλαιο» παραμένει σε ισχύ. Υπόσχεται να ανεβάσει ένταση.

Αναγνωρίζουν αντιστοίχως κι οι ψηφοφόροι αυτής της μεγάλης πλειονότητας, πως στην παρούσα χρονική στιγμή της Ελλάδας, δεν διατίθεται άλλος πολιτικός να συνδυάζει όπως ο Πρωθυπουργός ικανότητα και θέληση. Σωστά οι πολίτες επιμένουν και πιέζουν.

Ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι θέλει παραπάνω πίεση για να προχωρήσει ακόμη πιο τολμηρά. Εννοεί πως για να ασκηθεί σωστά η πίεση, πρέπει προηγουμένως να ψηφιστεί.

Οι τωρινές  δημοσκοπήσεις κατατείνουν προς μια επιβεβαίωση του.

Ο δρόμος των Μεταρρυθμίσεων για τον ίδιο, δεν έχει επιστροφή…

Πηγή: liberal.gr