Του Γιάννη Σιδέρη
Ο ψευδής «αντισυστημισμός», όπως έχει βαπτισθεί στην Ελλάδα ο άκρατος λαϊκισμός, δημιουργεί χειμαρρώδη ρεύματα που απαξιώνουν τις θεσμικές διαδικασίες της συντεταγμένης Πολιτείας. Αποτέλεσμα είναι να εισπράττει τη λαϊκή επιδοκιμασία εις βάρος και εκείνων που προσπαθούν ατέχνως να τον υιοθετήσουν. Παράλληλα αποκτά γοητευτική επίγευση αφού κατά τη χθεσινή δημοσκόπηση της GPO για τα Parapolitika, το 37,4% των πολιτών θεωρεί τον εαυτό του αντισυστημικό! (ώπα η επανάσταση!).
Παράλληλα το 35,9% θα ήθελε να δει στη διακυβέρνηση της χώρας μια πολιτική δύναμη από αυτές που σήμερα θεωρούνται αντισυστημικές, ενώ το 54,3% θεωρεί πως ο αντισυστημισμός είναι δείγμα μιας κοινωνίας που διαθέτει αντανακλαστικά! Και μόνο το 36,2% θεωρεί πως είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατία. Παράλληλα, για ένα θηριώδες 39,8%, ο αντισυστημισμός είναι μια πολιτική με θετικό ή μάλλον θετικό περιεχόμενο!
Αποτέλεσμα αυτής της όψιμης αντισυστημικότητας που διατρέχει το κοινωνικό σώμα είναι τα θεωρούμενα ως «αντισυστημικά» κόμματα να ενισχύουν εμφατικά τις δημοσκοπικές τους επιδόσεις.
Έτσι κατά την GPO ενισχυμένοι εμφανίζονται η «Ελληνική Λύση» του ταχυδρόμου του Ιησού Βελόπουλου με 9,6%, η «Πλεύση Ελευθερίας» της «οργισμένης» Κωνσταντοπούλου φτάνει το 6,8%, ενώ η «Φωνή Λογικής» της τραμπικής Λατινοπούλου, κατοχυρώνει το 5,9%.
Αντιθέτως, τα συστημικά κόμματα βλέπουν να υποχωρούν τα ποσοστά τους. Η ΝΔ λαμβάνει το 24,8%, το ΠΑΣΟΚ με διαρκή μικρή ολίσθηση καταγράφεται στο 15,4%, ενώ περίπου στάσιμος στα μίζερα ποσοστά του παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,9%.
Παρόμοια τάση σημειώνεται και στη δημοσκόπηση της ALCO για τον Alpha, με τη ΝΔ να χάνει 7% της συσπείρωσης, ενώ αντίστοιχο ποσοστό χάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Παραδόξως το ΠΑΣΟΚ παρότι πιο συσπειρωμένο (84%) χάνει και αυτό ένα ποσοστό 7% της συσπείρωσής του.
Ουσιαστικά δεν πρόκειται για αντισυστημισμό αλλά για ατόφιο αντικυβερνητισμό, στον οποίο εντάσσονται όσα κόμματα έχουν κυβερνήσει έως τώρα τη χώρα. Στην περίπτωση της ΝΔ συμπληρώνεται και με τον έντονο αντι-Μητσοτακισμό, που κυοφορείται τόσο στην Αριστερά όσο και στην Ακροδεξιά καθώς και σε ένα τμήμα της κυβερνητικής Δεξιάς.
Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που εξακολουθεί με την έπαρση της αυταπάτης να θεωρεί ότι παραμένει αντισυστημικό κόμμα, τσάμπα επαίρεται. Η γνώμη του κόσμου το κατατάσσει τρίτον κατά σειρά στην κλίμακα συστημικότητας πάνω και από το Κίνημα Δημοκρατίας του Κασσελάκη.
Σαφώς η υπόθεση των Τεμπών υπήρξε ενισχυτής της «αντισυστημικότητας», ενσωματώνοντας και υπόκωφο κοινωνικό θυμό. Έναν θυμό που εκδηλώθηκε με τα Τέμπη, αλλά δεν είναι άσχετος και με την οικονομική δυσπραγία που δημιουργεί η συστημική ακρίβεια. Το ότι αυτή διατρέχει και πολλά άλλα κράτη της Ευρώπης, δεν αφορά την ατομική πρόσληψη του καθενός.
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αφέθηκαν να παρασυρθούν στη θυμώδη καταγγελία ελπίζοντας ότι θα προσπορίσουν ψήφους. Όμως είδαν αυτές να διαρρέουν στην ανορθολογική πλευρά του πολιτικού τόξου, γιατί όταν δίνεις χώρο και νομιμοποιείς την ανορθολογική καταγγελία, ο κόσμος που έλκεται από αυτή, θα επιλέξει το πρωτότυπο. Και κυρίως θα πεισθεί αφού έχεις βοηθήσει. Έτσι κατά τη δημοσκόπηση της ALCO, το 72% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έχει γίνει προσπάθεια συγκάλυψης στα Τέμπη από την κυβέρνηση και μόλις το 17% απαντά αρνητικά, ενώ το 11% νίπτει τας χείρας του, δεν ξέρει δεν απαντά.
Παράλληλα το σαρωτικό ποσοστό της τάξης 82% πιστεύει ότι οι συγγενείς των θυμάτων έχουν βοηθήσει με τη δράση τους στην ανάδειξη του θέματος, ενώ 7 στους 10 πολίτες έχουν ελάχιστη ή καθόλου εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Ακόμη και το 43% των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρεί ότι έχει γίνει συγκάλυψη.
Και γιατί να μην έχουν τέτοια άποψη οι πολίτες, όταν ακούν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ν. Ανδρουλάκη να δηλώνει το ίδιο;
Η κοινωνία είναι κλονισμένη αλλά και ανυποψίαστη για τις συνθήκες στην περίπτωση που επικρατήσουν τα κόμματα στα οποία τείνει ευήκοον ους. Όμως μέσα στη συναισθηματική έξαρση θυμού που ζει, δεν πρόκειται να επιστρέψει σύντομα στον ορθολογισμό.
Δικαίωμά της είναι, όπως δικαίωμά της και το μέλλον που επιλέγει. Οι χοροί του συντάγματος δεν δίδαξαν…
Πηγή: liberal.gr