Της Κατερίνας Γαλανού
Ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, σε πρόσφατη ανάλυσή του, για τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που έφερε η ηγεσία Τραμπ και η απόσυρση των ΗΠΑ από τον ρόλο τους ως κορυφαίας παγκόσμιας δύναμης, που εγγυόταν την ασφάλεια, έγραψε: Η Ευρώπη κρατά τα χειρότερα δυνατά χαρτιά σε αυτό το σενάριο καθώς δεν αποτελεί στρατιωτική δύναμη ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Κατ΄ αντιστοιχία και η Ελλάδα κρατάει στη συνολική εξίσωση ακόμη χειρότερα χαρτιά, με δεδομένη τη σχέση της με την Τουρκία, η οποία αναδεικνύεται σε καίριο παίκτη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα.
Μπροστά σε αυτό τον ευρωπαϊκό γόρδιο δεσμό στρατηγικής και την εξαιρετικά πολύπλοκη εξίσωση ειδικά για την Αθήνα και τη Λευκωσία, η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ ήταν επιπέδου τουρκοφάγου, λαϊκιστή τηλε-σχολιαστή.
«Τι δουλειά έχει στην ευρωπαϊκή άμυνα η Τουρκία, η οποία ενώ είναι μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί την Ελλάδα με casus belli, χρεώνεται τη βάρβαρη εισβολή του ”Αττίλα” και την αδυναμία μιας δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μια Τουρκία που είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή;» διερωτήθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η «δουλειά», για την οποία γίνεται η συζήτηση με τον Ερντογάν σε ευρωπαϊκό επίπεδο –δυστυχώς για όλους μας– είναι υπαρξιακής σημασίας. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει. Η άμυνα και η ασφάλεια είναι ευθέως συνδεδεμένη με τη διατήρηση της σταθερότητας της ΕΕ και όρος διατήρησης της όποιας ευημερίας των ευρωπαίων πολιτών. Ίσως στο ΠΑΣΟΚ να θεωρούν ότι ο Τραμπ θα αλλάξει άποψη ή ότι η Ευρώπη θα μεταμορφωθεί σε μια στρατιωτική υπερδύναμη αυτομάτως χωρίς οι πολίτες της να υποχρεωθούν να υπηρετήσουν το δόγμα «άμυνα και ελευθερία».
Δεν είναι διόλου κολακευτικό για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παριστάνει δημόσια τον αφελή, διερωτώμενος τι δουλειά έχει η Τουρκία με την ευρωπαϊκή άμυνα ή να προσπαθεί να υπεκφύγει της ερώτησης σχετικά με την κόκκινη γραμμή που έθεσε η κυβέρνηση, ότι δηλαδή, δεν νοείται ευρωτουρκική συνεργασία όσο διατηρείται η απειλή πολέμου (casus belli) σε βάρος της Ελλάδας.
Η προειδοποίηση Ανδρουλάκη, ότι η άρση του casus belli μπορεί να γίνει και να ξε-γίνει, προκάλεσε το δηκτικό σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου. « Αυτό το οποίο λέει ο κ. Ανδρουλάκης, προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν είναι λογικό. Όπως αντιλαμβάνεστε, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αφελής ούτε οι όροι αυτοί μπαίνουν για να βγαίνουν μετά. Δεν είναι συνέδριο του ΠΑΣΟΚ… Εάν, λοιπόν, φτάσουμε στην κουβέντα με την Τουρκία ως Ευρώπη, θα μπουν όλες αυτές οι υπόλοιπες προϋποθέσεις. Επιπλέον, θα μπει και αυτή η προϋπόθεση, η οποία προφανώς δεν είναι κάτι το οποίο για να γίνει θα μπορεί στη συνέχεια να αρθεί για «να μας πιάσουν κορόιδα», όπως θεωρεί ο κ. Ανδρουλάκης»
Η άποψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ότι όλο αυτό είναι ένα «δώρο» προς την Τουρκία, θα «συναντηθεί» με τη θέση των διαφόρων υπερπατριωτών απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, που ζητάνε πυγμή έναντι της Τουρκίας με τα διαβατήρια τα δικά τους και των παιδιών τους, στο μαξιλάρι τους.
Ο ψευδεπίγραφος τσαμπουκάς προς την Τουρκία δεν φτάνει για να καλύψει το προφανές εθνικόν και αληθές. Τα προβλήματα ασφάλειας της Ευρώπης είναι υπαρκτά, πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι διατεθειμένες να πάρουν τα ρίσκα τους με την Τουρκία και η Αθήνα δίνει ήδη μια σκληρή μάχη για να μπουν όροι, προϋποθέσεις. Να δέσουμε όσες περισσότερες ζώνες ασφαλείας μπορούμε.
Ίσως, είναι από τις λίγες φορές που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είχε όφελος να ακούσει το Γιώργο Παπανδρέου. Στις αρχές Μαΐου σε ένα συνέδριο ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός, πήρε θέση υπέρ της συμμετοχής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια «μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο με κανόνες» αναγνωρίζοντας ότι είναι κίνδυνος και ευκαιρία.
Πηγή: liberal.gr