Του Θανάση Μαυρίδη

Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας πέφτουν θύματα διαδικτυακών απατεώνων. Το περίεργο είναι ότι πολλοί απ’ αυτούς τους εγκληματίες διαφημίζουν την πραμάτεια τους  στο Facebook σαν να πρόκειται για κανονικές επιχειρήσεις που διευθύνουν κανονικοί επαγγελματίες. Κι ακόμη πιο περίεργο ότι ένας οργανισμός που μεριμνά για τα “fake news» και μοιράζει κόκκινες και κίτρινες κάρτες στους χρήστες επιλέγει να βγάλει εκατομμύρια από fake διαφημίσεις.

Αν η προστασία των πολιτών δεν είναι επαρκής λόγος για να επέμβει η Πολιτεία, ποιος άλλος μπορεί να είναι… Καταλαβαίνουμε ότι δεν θέλει μια κυβέρνηση να τα βάλει με έναν Κολοσσό, όπως είναι το Facebook. Αλλά, υπάρχει θέμα! Κι αν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν απορίες, μπορούν να ζητήσουν ενημέρωση από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που δέχονται καθημερινά πλήθος καταγγελιών. Καταλαβαίνουμε τους λόγους για τους οποίους δεν θέλει μια κυβέρνηση να τα βάλει με πανίσχυρους οργανισμούς όπως είναι το Facebook. Αλλά η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Ότι το Facebook δεν θέλει να κλείσει το … χρυσορυχείο είναι λογικό. Μην μας πουν μόνο ότι δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει. Ότι η επιχείρησή τους έχει γίνει όχημα για απατεώνες. Ότι δήθεν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τις κανονικές από τις fake διαφημίσεις. Τόσα εργαλεία έχουν στην διάθεσή τους.

Και μην μας πει κάποιος ότι δεν μπορεί μια κυβέρνηση να κάνει την δουλειά της. Ή να προκαλέσει μία ουσιαστική συζήτηση στα ευρωπαϊκά όργανα. Μπορεί μια χαρά, αρκεί να το θελήσει.

Και οι πολίτες; Δεν μπορούν να προστατευτούν μόνοι τους από τους διαδικτυακούς απατεώνες; Καλά τώρα! Μην συνεχίσουμε αυτή την τακτική να τα ζητάμε όλα από τους πολίτες. Να καλύπτουν την ανεπάρκεια του κράτους να κάνει την δουλειά του. Όχι ότι δεν φταίει κάποιος που εμπιστεύεται τα χρήματά του σε έναν άγνωστο που του πουλάει κρυπτονομίσματα από το Facebook. Αλλά η δική του ευθύνη είναι απείρως μικρότερη από την ευθύνη ενός κρατικού μηχανισμού που δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει την δουλειά του.

Πηγή: liberal.gr