Του Τάσου Γαϊτάνη
Η νέα πρόκληση της Τουρκίας να ανακοινώσει παράνομα και εκτός διεθνούς πλαισίου θαλάσσια πάρκα άνοιξε, όπως ήταν αναμενόμενο, νέα δημόσια συζήτηση στην πολιτική σκηνή της χώρας. Εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είμαι σίγουρος ότι έχουν αγαθές προθέσεις, μίλησαν για την ανάγκη η χώρα να αποκτήσει εθνική πολιτική για τις σχέσεις της με την Τουρκία!
Το άκουσα αυτό αρκετές φορές και μάλιστα με μεγάλη δυσαρέσκεια. Καταρχάς γιατί η αντιπολίτευση ξεχνά ότι πάγια ελληνική θέση, που προφανώς υπηρετεί και αυτή η κυβέρνηση, είναι ότι με την Τουρκία υπάρχει μία και μόνη διαφορά, η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Μάλιστα είναι ευρέως αποδεκτό ότι αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε απευθείας με την Τουρκία, θα πρέπει από κοινού να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Στα υπόλοιπα θέματα που ανοίγει η Τουρκία, τις απαντήσεις της δίνει το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα, όπως η Συνθήκη της Λωζάνης. Γιατί λοιπόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για την ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής θέσης;
Αυτό το κάνουν για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι βλέπουν τα ελληνοτουρκικά ως ευκαιρία πολιτικής κριτικής. Αν κάνει κάτι η Τουρκία, για εκείνους σημαίνει ότι κάτι δεν έπραξε σωστά η ελληνική κυβέρνηση. Ξεχνούν όμως ότι οι παράνομες πράξεις της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Τρανά παραδείγματα είναι το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο που η ελληνική διπλωματία το έχει ακυρώσει στο πεδίο (πχ συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο) και το περίφημο… Turkaegean που ακυρώθηκε κατόπιν προσφυγής της χώρας μας.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η χώρα έχει αλλάξει επίπεδο. Δεν ετεροκαθορίζεται στην εξωτερική της πολιτική, έχει τις δικές της συμμαχίες, έχει δυναμώσει διπλωματικά, αμυντικά, οικονομικά και γεωπολιτικά. Επίσης έχει μια κυβέρνηση που σε αυτά τα επτά χρόνια έχει κάνει στα εξωτερικά θέματα τόσα όσα καμία άλλη τις τελευταίες δεκαετίες.
Η σχέση μας με την Τουρκία ήταν δύσκολη και θα παραμείνει έτσι, μέσα σε έναν κόσμο που όμως αλλάζει ταχύτατα. Εμείς πρέπει να εμμένουμε στο διεθνές δίκαιο και στη διπλωματία, αλλά από την άλλη πρέπει να γινόμαστε πιο ισχυροί στο εσωτερικό. Καλύτερο οικονομικό περιβάλλον, πολιτική σταθερότητα, κοινωνική συνοχή και το κυριότερο ενότητα και καλλιέργεια εθνικής συνείδησης. Κανείς δε θα μας χαρίσει τίποτε στον νέο κόσμο που γεννιέται. Μόνοι μας θα ορίσουμε την τύχη μας.
*Ο Τάσος Γαϊτάνης είναι υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Νοτίου Τομέα Αθηνών
Info@gaitanis.gr
Πηγή: liberal.gr

