Της Κατερίνας Γαλανού
Η κυβέρνηση έχει δυο ισχυρούς «εχθρούς», οι οποίοι βρίσκονται έξω από τον κύκλο της πολιτικής και της εξωπολιτικής. Πρώτος είναι ο παμπάλαιος και εσαεί εν ισχύ κανόνας της δημοσιογραφίας ότι η καλή είδηση δεν «πουλάει».
Θα αποφύγω τον πειρασμό να μεταφέρω το σύνθημα, το οποίο κυριαρχούσε στα μεγάλα εγχώρια newsroom και δινόταν ως norma στους νεοσσούς κυρίως της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας. Δεύτερος εχθρός, είναι η ταχύτητα με την οποία ο πολίτης σκρολάρει στην πολιτική επικαιρότητα, όπως αυτή… διατίθεται στα εκατοντάδες πλέον – παραδοσιακά και σύγχρονα – μέσα ενημέρωσης και στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνει σε υπερδοσολογία αληθινές ειδήσεις, άχρηστες πληροφορίες, ψεύδη και κατασκευασμένη πραγματικότητα.
Χωρίς να μπει τίποτα άλλο στην εξίσωση, αυτά τα δυο αντικειμενικά δεδομένα είναι αρκετά να πνίξουν τις καλές ειδήσεις της ημέρας, που επίσης κάποτε ήταν μια μικρή υποσημείωση στον κανόνα για την κυριαρχία των κακών ειδήσεων.
Η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ένα φυτώριο μικρών καλών ειδήσεων, σχετιζόμενων άμεσα με την ποιότητα της ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών. Μικρές χαραμάδες ουσιαστικά θετικής δημοσιότητας που θα έρθουν να αναθερμάνουν την αίσθηση της κοινωνίας ότι κάτι καλύτερο μπορεί να γίνει. Κάπως ο συλλογικός βίος θα γίνει πιο βιώσιμος και λειτουργικός. Κάπως οι τροχαλίες του κράτους θα κινηθούν για να υπηρετήσουν με σύγχρονο τρόπο την κοινωνία. Κάπως θα αποκτήσει εντελώς διαφορετικό νόημα η ρήση του Κώστα Σημίτη «αυτή είναι η Ελλάδα».
Μια καλή είδηση και συνάμα μια μεγάλη απόδειξη ότι όπου υπάρχει σχέδιο και βούληση υπάρχει τρόπος, ήρθε χθες από το υπουργείο Υγείας και τον αρμόδιο υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη.
Μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες 10.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν από τα 4 πρώτα Κέντρα Υγείας (Αλεξάνδρας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου και Ραφήνας) που μπήκαν στο σύστημα εφημεριών της Αττικής. Ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό σχέδιο για μείωση της πολύωρης αναμονής και της ταλαιπωρίας στα επείγοντα των νοσοκομείων. Ένα σχέδιο που υλοποιήθηκε και αποδεδειγμένα δουλεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε δεύτερη φάση θα μπουν και τα Κέντρα Υγείας σε Βάρη, Μέγαρα, Κερατσίνι, Ελευσίνα και Περιστέρι αφού και αυτά ενισχυθούν σε προσωπικό. Η δέσμευση αφορά επιπλέον 150 άτομα ιατρούς και νοσηλευτές.
Ποια εκπομπή υψηλής τηλεθέασης θα έβαζε στη σκαλέτα της: «Δείτε τα 9 Κέντρα Υγείας στην Αττική που γίνονται μικρά νοσοκομεία».
Στην κατηγορία των ειδήσεων που ενισχύουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει τη μάχη να βγάλει από τα παπούτσια των πολιτών τα ενοχλητικά πετραδάκια, είναι η δρομολόγηση της κατάργησης των δυο δημοφιλέστερων πιστοποιητικών, γέννησης και οικογενειακής κατάστασης.
Οι υπουργοί Θοδωρής Λιβάνιος και Δημήτρης Παπαστεργίου υπέγραψαν το σχετικό ΦΕΚ. Θα είναι η αρχή λένε, καθώς μέσω των ΚΕΠ έχουν εντοπιστεί τα 10 πιο δημοφιλή πιστοποιητικά και ήδη εξετάζεται αν μπορούν όλα ή τα περισσότερα να καταργηθούν.
Υπάρχουν περιθώρια προκειμένου να ανασχεθεί το κύμα της μουρμούρας, του πεσιμισμού και του κυνισμού που φούσκωσε μετά το δυστύχημα των Τεμπών, ότι τίποτα δεν αλλάζει σε αυτό τον τόπο, και ότι η Ελλάδα είναι μη μεταρρυθμίσιμη χώρα. Κι όμως, αλλάζει. Ίσως όχι με την ταχύτητα, το εύρος και τη δυναμική που αρκετοί θα ήθελαν (αγνοώντας τις αντικειμενικές δυσκολίες), αλλά αλλάζει.
Ομολογουμένως αποτελεί δύσκολο εγχείρημα της δεύτερης τετραετίας να ενσωματωθούν το έργο που παράχθηκε, το έργο που εξελίσσεται και το σχέδιο που πρόκειται να μετατραπεί σε έργο, σε ένα καθαρό πολιτικό αφήγημα. Το οποίο να αντανακλά θετικά βιώματα, ανάγκες και προσδοκίες των πολιτών.
Είναι όμως αναγκαίο, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει το άλμα πάνω από τη φθορά της δεύτερης τετραετίας και να πειστεί η κοινωνία ότι είναι το επιλέξιμο και όχι το αναγκαστικό καλό.
Πηγή: liberal.gr