Του Δημήτρη Καμπουράκη

Αν θέλετε να καταλάβετε τι στο καλό συμβαίνει στον Σύριζα μ’ αυτά τα μπρος-πίσω του Κασσελάκη απέναντι στον Πολάκη και την ερμαφρόδιτη στάση του Παυλή απέναντι στον Στεφανή (τι να κάνουμε, έτσι τους φωνάζουμε εμείς στην Κρήτη), δεν έχετε παρά να κάνετε κάτι απλό, αν και ολίγον ακριβούτσικο. Δώστε 10.000 ευρώ σε μια αξιόπιστη εταιρεία δημοσκοπήσεων και κάντε ένα πανελλαδικό γκάλοπ με βασικό ερώτημα «αν έφτιαχνε ο Παύλος Πολάκης κόμμα, θα το ψηφίζατε;».

Ξέρετε τι θα έβγαζε αυτή η δημοσκόπηση; Ότι ο Παυλής θα πλασαριζόταν σήμερα σ’ ένα ποσοστό ανάμεσα στο 5% και στο 6% του εκλογικού σώματος. Θα πείτε, «είναι δυνατόν;». Σας απαντώ μετά λόγου γνώσεως, «ναι είναι». Ξέρετε τι άλλο ενδιαφέρον θα έδειχνε αυτή η έρευνα; Ότι το ένα τρίτο αυτών των ψηφοφόρων του Πολάκη θα προέρχονται από τη δεξαμενή της αντισυστημικής και γενικώς της αριστερής ψήφου, αλλά τα υπόλοιπα δύο τρίτα θα είναι καθαρή μετακίνηση ψηφοφόρων του Σύριζα προς το νέο κόμμα.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό το «δύο τρίτα του 6%»; Ότι ο Κασσελάκης, από το 14,9% των ευρωεκλογών, θα πήγαινε αυτομάτως σ’ ένα σκάρτο 10%, έχοντας χάσει μάλιστα το πιο δυναμικό, σκληρό, έξαλλο και επιθετικό κομμάτι της εκλογικής του βάσης. Τι λέτε, τον συμφέρει; Εγώ λέω όχι και βάζω δύο μισθούς στοίχημα πως έχω δίκιο. Είπαμε, ο αμερικανόφερτος μπορεί να είναι απρόσμενος και αψυχολόγητος, αλλά βλάκας δεν είναι.

Ξέρει ότι το μοναδικό πλεονέκτημα που έχει αυτή τη στιγμή, είναι ότι ηγείται του δεύτερου κόμματος. Πάνω σ’ αυτό προσπαθεί να κάνει παιχνίδι. Αν χάσει αυτή την καίρια θέση και βρεθεί στην τρίτη, όλες του οι ελπίδες για ανάκαμψη εξανεμίζονται. Το ιδιωτικό κόμμα που θέλει να φτιάξει θα μπει στο καθοδικό ασανσέρ που έχει αποφύγει οριακά ως τώρα, οπότε εκτός από πολιτικό θα μεταβληθεί και σε θεσμικό ανέκδοτο. Τότε είναι που θα τους χάσει όλους, και στελέχη και εναπομείναντες ψηφοφόρους.

«Μα αν είναι έτσι, γιατί ο Πολάκης δεν το φτιάχνει το δικό του κόμμα αλλά επιμένει να παραμένει γαντζωμένος στον Σύριζα και στα παλαβά γυμνάσια που του κάνει ο Κασσελάκης;» θα ρωτήσετε. Μα διότι αυτό που είναι καταστροφικό για τον Στέφανο, δεν είναι ικανοποιητικό για τον Παύλο. Ποιος σας είπε ότι ο Παυλής εξαντλεί τις φιλοδοξίες του στο να γίνει αρχηγός ενός μικρού περιθωριακού κόμματος δίχως γενικότερη επιρροή; Μην ξεχνάτε ότι ο αψύς έχει θητεύσει δίπλα στον Τσίπρα και έχει αντιληφθεί την αξία, τη σημασία και τη δύναμη του μεγάλου κόμματος. Ξέρει πως ακόμα και στείρο αντιμητσοτακισμό να κάνει, άλλη ισχύ διαθέτει από τη θέση του στελέχους και του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι άλλη αν βρεθεί στη θέση του Νατσιού ή της Κωνσταντοπούλου.

Όπερ, όση ανάγκη έχει ο Κασσελάκης τον Πολάκη, άλλη τόση ανάγκη έχει και ο Πολάκης τον Σύριζα. Έκαστος για την προσωπική του στρατηγική βέβαια, αλλά επί του παρόντος οι δρόμοι τους είναι υποχρεωτικά παράλληλοι. Οπότε μην εκπλήττεστε μ’ αυτά τα «σε διώχνω, δεν σε διώχνω», «σε διαγράφω, δεν σε διαγράφω», «σ’ αγαπώ, αλλά σιχαίνομαι τη συμπεριφορά σου», «δεν διαγράφεις εσύ αλλά ο λαός», «με διώχνεις αλλά εγώ δεν φεύγω» κι όλα τα υπόλοιπα γελοία που ακούμε αναμεταξύ τους καθημερινά.

Θα μου πείτε επίσης, ότι όλα τα παραπάνω που γράφω στηρίζονται σε μια υποθετική έρευνα της κοινής γνώμης με θεωρητικά και απολύτως αυθαίρετα αποτελέσματα. Έχω ήδη βάλει δύο μισθούς μου στοίχημα για άλλο ζήτημα, βάζουμε τώρα κι άλλους τρεις ότι αυτή η δημοσκόπηση υπάρχει και είναι ακριβώς έτσι που τη λέω; Και επίσης ότι βρίσκεται στο κατάλληλο συρτάρι;

Πηγή: liberal.gr