Του Γιάννη Σιδέρη

«Σκάστε σήμερα όλοι οι πολιτικοί! Σήμερα ουρλιάζουν οι μανάδες…», έγραψε σε δραματικό τόνο στα κοινωνικά δίκτυα, θεία του μοναδικού επιβάτη από το πρώτο βαγόνι που βγήκε σώος μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Βαθιά φωνή ανθρώπινης απόγνωσης, αλλά οι πολιτικοί δεν πρόκειται να σκάσουν. Ως άτεχνος θορυβώδης «χορός της τραγωδίας», θα εντάξουν το δράμα των αδικοχαμένων στην προεκλογική ρητορική τους.

Ήδη στο Twitter έσκασε μύτη το hashtag «ΝΔ-δολοφόνοι», εργαλειοποιώντας κομματικά την ανείπωτη τραγωδία, τα αίτια της οποίας εκτείνονται στο χρόνο, σε ένα κράτος διαχρονικά κακοποιό και τυχάρπαστο. Ο Τσίπρας την ίδια ώρα ανεβάζει στο tit tok συζήτηση με έναν συνδικαλιστή των μηχανοδηγών. Δουλειά του είναι.

Όλως… τυχαίως όμως, ο συνδικαλιστής συνομιλητής του Προέδρου, ονόματι Γενιδουνιάς (ο οποίος πήρε αμπάριζα τα ηλεκτρονικά Μέσα μετά το δυστύχημα), είναι μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ! Δεν είναι μεμπτό, αλλά προωθεί μια πολιτική ατζέντα. Και νομίζουμε ότι οι δημοσιογράφοι που τον καλούν θα έπρεπε να του την επισημαίνουν.

Ο πρώην υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης, καλούσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων «για τα δημόσια αγαθά της καθημερινότητάς μας που γίνονται προϊόντα και κέρδος». Προφανής η αναφορά στην πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Θα μπορούσε να του καταλογισθεί έλλειψη συναίσθησης. Όμως δεν διακρίνεται γι’ αυτή. Απλώς ψηφοθηρικά απευθύνεται σε αμνήμονες λωτοφάγους. Το κόμμα του ήταν που εγκαλούσε τους Σαμαροβενιζέλους ότι θα πουλούσαν την εταιρία για τα «ψίχουλα» των 300 εκατομμυρίων ευρώ (Σταθάκης). Αλλά τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ την πούλησε λιγότερο από το 1/6 της αξίας των «ψίχουλων», που τη διαπραγματεύονταν οι Σαμαροβενιζέλοι. Έναντι μόλις 45 εκατομμυρίων ευρώ.

Και οι λωτοφάγοι οπαδοί του χειροκροτούσαν με οργή όταν κατήγγειλε τα 300 εκατ. ως ψίχουλα, και με ενθουσιασμό όταν την πούλησε 45! Ήταν μάλιστα ο Τσίπρας που δήλωνε ότι, με την πώληση, η χώρα γλίτωσε ένα μεγάλο βάρος. Και επιπροσθέτως αναδείκνυε την πώληση ως την αρχή μιας σειράς πολύ σημαντικών επενδύσεων! (Ίσως θα ήταν… αριστερές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα!)

Στον χορό και οι καλλιτέχνες, ευκαιρίας δοθείσης, άνευ γνώση του αντικειμένου. Μπούγιο να γίνεται: «Διαμαρτυρόμαστε και διαδηλώνουμε για την απαξίωση του δημόσιου αγαθού των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, των ιδιωτικοποιήσεων».

Να θυμίσουμε ότι όλοι αυτοί οι παθιασμένοι αγωνιστές (και προχθές διάφοροι «μπάχαλοι» διαδήλωσαν εναντίον της ιδιωτικής εταιρίας Hellenic Train), διαδήλωναν άνευ αντικειμένου. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι η ιδιωτική εταιρία κατέχει μόνο τα τρένα που εκτελούν τα δρομολόγια. Όλα τα υπόλοιπα, που αποτέλεσαν και τη βαθιά αιτία του θρηνητικού γεγονότος, και που σέρνουν μακρόχρονες και μακρόσυρτες αμαρτίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, ανήκουν στην ιδιοκτησία και δικαιοδοσία φορέων του δημοσίου (ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ).

Αφορούν αυτές το δίκτυο των γραμμών, τα δίκτυα φωτοσήμανσης και ηλεκτροδότησης, τους σταθμούς (και την κατάστασή τους), όπως και τους σταθμάρχες (την επιλογή, πρόσληψη και εκπαίδευσή τους). Οπότε σαφώς είναι σεβαστή η πολιτική θέση αρχής κατά της ιδιωτικοποίησης (που πλέον δεν δικαιούται να την επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ που την πούλησε), αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν εν καινώ καθότι σε λάθος στόχο. Χθες το κατάλαβαν και πήγαν να διαδηλώσουν προς τον σταθμό Λαρίσης.

Ο δε αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στην υπερκομματική επιτροπή έρευνας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, δήλωσε πως «ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να ορίζει τον ελεγκτή του». Εκτός -κατά τον ίδιο- εάν ο κ. Μητσοτάκης που την προανήγγειλε, έχει κάποια σπουδή να βγάλει ένα προεκλογικό πόρισμα, που θα επιβεβαιώσει αυτό που έσπευσε να προδικάσει: πως για όλα φταίει «κυρίως ένα ανθρώπινο λάθος».

Είναι φανερό ότι προετοιμάζουν αμφισβήτηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων εφόσον δεν θα ταιριάζει στο αφήγημά τους. Να σημειωθεί ότι η επιτροπή θα έχει ως έργο την επιστημονική και μόνο διερεύνηση, χωρίς να έχει δικαιοδοσία απόδοσης ευθυνών. Αυτή ανήκει στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης και την έρευνα που διέταξε ο Ντιγιάκος στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας.

Είναι μια ρητορική αμφισβήτηση κατάλληλη για προεκλογική κατανάλωση. Άλλωστε μια τέτοια επιτροπή δεν θα έβγαζε σε τόσο σύντομο χρόνο συμπέρασμα, ώστε να χρησιμοποιηθεί προεκλογικά από την κυβέρνηση. Αφετέρου, και αν ακόμη ήταν τεχνικώς δυνατό να συμβεί αυτό, θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να απαιτήσει το πόρισμα να μη δημοσιοποιηθεί πριν τις εκλογές. Και σε περίπτωση που γίνονταν διαρροές, τότε θα ήταν η χρυσή ευκαιρία να καταγγείλει την κυβέρνηση για προεκλογική εκμετάλλευση του δράματος.

Ο θάνατος έχει ιερότητα σε όλους τους πολιτισμούς από καταβολής ανθρώπου. Εκτός αν αυτός εξυπηρετεί ως πολιτικό εργαλείο…

Πηγή: liberal.gr