Του Σάκη Μουμτζή

Δεν αναφέρομαι στα όσα είπαν οι ομιλητές στη συγκέντρωση για τα Τέμπη. Δεν είναι αυτό το θέμα μου. Βέβαια, απαντούν ευθέως στον Βανς ο οποίος δήλωσε ρητά και όχι υπαινικτικά, πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση φιμώνονται οι φωνές. Δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου. Ας του στείλει κάποιος τα όσα λέχθηκαν προχθές σε αυτό το αμφιθέατρο του ΑΠΘ και θα αλλάξει γνώμη, τουλάχιστον για την Ελλάδα.

Εντελώς παρεμπιπτόντως, πληροφορήθηκα πως στις ΗΠΑ του Τραμπ απαγορεύτηκε η πρόσβαση στον Λευκό Οίκο σε μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία διότι έτσι γουστάρει το νέο αφεντικό. Και δεν έκλεισε ακόμα ένας μήνας στην εξουσία.

Επιστρέφω και πάλι στο αμφιθέατρο της εκδήλωσης. Επειδή το σχετικό βίντεο είχε πάνω από 1.000.000 προβολές αυτό είναι κάτι το θετικό. Όχι γιατί ακούστηκαν σε τόσο πολύ κόσμο αυτά που ειπώθηκαν εκεί μέσα, αλλά γιατί πάνω από 1.000.000 άνθρωποι είδαν στην πανάθλια κατάσταση που βρισκόταν το συγκεκριμένο αμφιθέατρο ενός δημόσιου πανεπιστημίου.

Όλοι οι τοίχοι γραμμένοι με επαναστατικά συνθήματα και παραστάσεις, με κυρίαρχες τις παλαιστινιακές σημαίες. Αντιπαρέρχομαι τα πανό για τα Τέμπη, καθώς υποθέτω πως με τη λήξη της εκδήλωσης θα τα έχουν κατεβάσει οι διοργανωτές της, μεταξύ των οποίων και πανεπιστημιακοί της πόλης μας.

Το ερώτημα είναι ένα: οι καθηγητές δεν ντρέπονται να διδάσκουν σε ένα τέτοιο αχούρι; Όλοι τους λίγο-πολύ πέρασαν από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Είδαν πουθενά αλλού τέτοια χάλια; Με αυτή την εικόνα δεν αισθάνονται ότι υποτιμάται το διδακτικό τους έργο και η προσωπικότητά τους; ρητορικές ερωτήσεις.

Εντάξει, καταλαβαίνω κάποιοι πανεπιστημιακοί -όχι λίγοι- καλύπτονται ιδεολογικά και πολιτικά από τα συνθήματα που βρωμίζουν τους τοίχους ενός δημόσιου αμφιθεάτρου και μάλλον όταν διδάσκουν θα βρίσκονται και σε έναν επαναστατικό οργασμό. Οι άλλοι, που είναι και οι περισσότεροι, τι κάνουν για αυτό το αίσχος; Πώς το ανέχονται;

Δε γνωρίζω πόσοι από το 1.000.000 και περισσότερους θεατές του συγκεκριμένου βίντεο αγανάκτησαν με το θέαμα της πανεπιστημιακής αίθουσας και πόσοι έκαναν πως δεν το είδαν, ώστε να πάει φυλακή μια ώρα αρχύτερα ο Κούλης και να εκτελεστεί πάραυτα ο Τριαντόπουλος. Πάντως, το βίντεο υπάρχει και αποδεικνύει πως μέσα στα ΑΕΙ ελάχιστα έχουν αλλάξει εδώ και πολλές δεκαετίες. Και αυτά τα ελάχιστα που άλλαξαν αποτελούν έναν άθλο για αυτούς που τα άλλαξαν. Δεν είναι εύκολες οι αλλαγές σε έναν κοινωνικό χώρο όταν κανένας δεν τις θέλει.

Συνεπώς, μπροστά σε αυτή την κατάντια καλοδεχούμενα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Κι ας είναι Σορβόννη 3η κατηγορίας, όπως λέει ο Νίκος μας. Τουλάχιστον τα παιδιά εκεί θα σπουδάζουν σε ευπρεπείς χώρους, μακριά από σφυροδρέπανα -υπάρχει ακόμα αυτό το έμβλημα- και παλαιστινιακές σημαίες. Και οι διδάσκοντες, αν μη τι άλλο, θα κάνουν τη δουλειά τους σε αίθουσες ανάλογες με αυτές που έκαναν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους.

Για μένα ήταν απολύτως θετικό το γεγονός πως αυτή η κατάντια μπήκε σε πάνω από 1.000.000 σπίτια.

Πηγή: liberal.gr