Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Ο ξύλινος λόγος και οι απολιτικές θέσεις που εκφράζει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαν να μας αφήνουν αδιάφορους, αν δεν ήταν εμβαπτισμένες στο βαθύ σκούρο χρώμα του λαϊκισμού. Διότι ο λαϊκισμός, τρώει σαν το σαράκι την ορθή και καθαρή σκέψη, διαχέοντας την τοξικότητα, την εχθρότητα και τον ανορθολογισμό.

Αυτή τη φορά ο Νίκος Ανδρουλάκης, επέλεξε να επιτεθεί στην κυβέρνηση για μια πτυχή της οικονομικής της πολιτικής, που απευθύνεται όχι μόνο στους εγχώριους και ξένους μεγαλοεπενδυτές και funds, αλλά κυρίως στους μικρούς ιδιώτες επενδυτές, αλλά και στους μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Η επίθεση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, αφορούσε τη φορολόγηση των μερισμάτων των επιχειρήσεων.

Ως γνωστόν οι επιχειρήσεις φορολογούνται με βάση τα κέρδη τους, με ένα συγκεκριμένο φορολογικό συντελεστή, που σήμερα βρίσκεται στο 22%. Και ακολούθως, φορολογείται εκ νέου το μέρος των κερδών, που καταλήγει υπό τη μορφή μερισμάτων στους μετόχους. Δηλαδή το μέρος των κερδών που διανέμεται στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων. Και το ποσοστό αυτό της φορολόγησης των μερισμάτων ανέρχεται σήμερα στο 5%.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για αύξηση του συντελεστή της φορολογίας μερισμάτων στο 15%, υπερβαίνει ακόμα και την αντίστοιχη πρόταση του Σύριζα, που αναφέρεται σε φορολογικό συντελεστή 10%.

Τι ακριβώς θέλει να επιτύχει μέσα από αυτήν την πρόταση το ΠΑΣΟΚ. Προφανώς στοχεύει στο να συγκεντρώσει ψήφους από όσους νομίζουν ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να έχει σαν σκοπό, την προσφορά των κερδών στον βωμό της ιερής αγελάδας του κράτους και όχι την ανταμοιβή αυτών που τοποθετούν τα κεφάλαια τους, αναλαμβάνουν το επιχειρηματικό ρίσκο, δημιουργούν θέσεις εργασίας και αυξάνουν το ΑΕΠ της χώρας. Και σε αυτό στο σημείο σταματάει η στόχευση του.

Διότι προφανώς οι οικονομικοί σύμβουλοι του Νίκου Ανδρουλάκη θα του εξηγήσουν ότι τα «μεγάλα συμφέροντα», ο «μινώταυρος του νεοφιλελευθερισμού», τα «ξένα funds» και τα «ευμεγέθη επιχειρηματικά σχήματα» έχουν τους τρόπους για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αύξηση των φορολογικών συντελεστών επί των μερισμάτων.

Χρησιμοποιώντας μετοχικά οχήματα από το εξωτερικό, ιδρύματα, trusts, funds, αλλά ακόμα και την ιδιότητα φορολογικού κατοίκου του εξωτερικού, καθώς και τις διατάξεις περί αποφυγής διπλής φορολογίας, οι «μεγαλομέτοχοι» εναντίον των οποίων βάλει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, θα περάσουν «άβρεχτοι» απέναντι. Διότι απλά, δεν θα φορολογηθούν εδώ, στην Ελλάδα.

Εκείνοι που θα πληγούν από αυτό το μέτρο είναι οι μικρομέτοχοι του χρηματιστηρίου, οι μέτοχοι των εκατοντάδων μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όσοι δεν χρησιμοποιούν πολύπλοκα σχήματα «εξαφάνισης» των πραγματικών μετόχων, ή άλλους νομότυπους τρόπους φοροαποφυγής. Διότι, η αύξηση της φορολόγησης των μερισμάτων κατά 200% (αφού ποσοστιαία το 5% για να γίνει 15% πρέπει να αυξηθεί κατά 200%), θα κτυπήσει την καρδιά της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των φορολογικών αρχών που έχουν δημοσιευτεί, τα έσοδα των φορολογουμένων από μερίσματα και τόκους που δηλώθηκαν το 2020 ήταν 2,6 δισ. ευρώ, με τα συνολικά φορολογητέα εισοδήματα να ανέρχονται στα 78,4 δισ. ευρώ. Αν θεωρήσουμε σαν υπόθεση εργασίας ότι και τα 2,6 δισ. ευρώ είναι έσοδα όλα από μερίσματα, τότε η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 5% στο 15%, θα απέφερε στο κράτος επιπλέον έσοδα της τάξης των 260 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα συνολικά φορολογικά έσοδα του 2020 από εισοδήματα ήταν 18,9 δισ. ευρώ.

Αυτή όμως η επουσιώδης αύξηση των φορολογικών εσόδων για το κράτος, θα αποτελέσει ένα ουσιώδες κτύπημα στα εισοδήματα των μικρομετόχων και μικροεπιχειρηματιών.

Είναι πραγματικά απίστευτο το γεγονός πως οι νέοι άνθρωποι που έχουν αναλάβει τις ηγετικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, βγάζουν από το συρτάρι τις πιο μουχλιασμένες και αναχρονιστικές προτάσεις τους από το παρελθόν του παλαιού ΠΑΣΟΚ του κρατισμού. Κρίμα τις σπουδές τους και τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις τους από την Ευρώπη. Παραμένουν υπάκουοι οπαδοί της πασοκικής φορολατρείας.

Πηγή: liberal.gr